Nejste přihlášen/a.
Milé rádcové, ráda bych Vás požádala, zda byste se nepodělili o tipy na slané dobroty, které podáváte (nejen) o vánocích? Já vždy skončím u krájených klobás a sýrů a chlebíčků se salátem nebo u jednohubek s uzeným lososem či nivovou nebo česnekovou pomazánkou. Ráda bych se inpirovala, nevadí mi ani věci zdarvější nebo méně typické (luštěniny, tofu, zelenina)... Za každý Váš tip předem moc děkuji ![]()
Moje tchyně peče fantastické slané tyčinky, vždycky se jimi přecpu. Recept neznám, ale v případě tvého zájmu ho ještě dnes seženu a napíšu sem.
Už se na tom pracuje![]()
Tak je to tady. Prosím, nekamenovat, já odborník nejsem. Je to kopie toho, co mi tchyně poslala.
"rozpis: půl kg hladké mouky, 1 hera, trochu soli, 1 žloutek, 6 lžic octa, 12 lžic mléka, to se spojí, je dobré to nechat chvíli v mrazáku, ale nemusí. Pak se rozválí na plát slabší posolí a pokmínuje. Nakrájí se na proužky nebo se vykrajují různými tvary formičkami na linecké těsto a peče se na 180 stupňů ale hlídat tak 5 minut."
Jen dodám, že tchyně to obvykle krájí rádlem (vroubkatým kolečkem).
@satam Moc děkuji za ochotu. Za recept budu určitě ráda, ale jen pokud to nebude tebe nebo tchyni nějak obtěžovat. Děkuju ![]()
To zkusím! Mám ráda různé krekry - telka, tuc atp. ale to složení se mi moc nelíbí. Zkusím ty od Vás. Akorát místo kmínu zkusím posypat mákem. Mňam. Děkuji a přeji phodové Vánoce ![]()
Dělám s úspěchem slaný štrůdl. Koupím listové těsto rozválené, roztočím na placku, doprostřed pokapu kečupem, rozmažu, pokladu plátky šunky, na to tvrdý sýr, může se i trochu dušených paprik nebo jiné drobné zeleniny, jak kdo rád, někdo dává cibuli nebo porek, znovu dám kečup a kraje přehnu jako u závinu. Upeču a jíme jako závin. Je dobrý teplý i studený. Dětem ho někdy dělám k večeři a každý jí jednu šišku a kousají z celého. Ale na slavnost určitě nakrájet.Je to rychlé a zatím si všichni chválili.
Třeba tyčky z lístkového těsta. Ony to jsou tyče přes celý plech, ale lze udělat krátké. Rozválím těsto na placku 3-4 mm tlustou, potřu rozšlehaným vejcem, posypu strouhaným sýrem, even. přisolím, + kmín, trochu papriky. Sýr s kořením tam trochu přitlačím. Nakrájím tu plochu na pruhy asi 3 cm a pak každý stáčím jako šponu. Pokládám na plech a peču do zlatova. Co opadá, z toho ještě vyrobím sýrové sušenky.
Jednou jsem na Silvestra testovala friťák, tak jsem nasmažila kupu malých krůtích a květákových řízečků . Ty bez předvaření. Tam už není práce se zdobením
a hodně chutnaly.
Teď jsem jedla domácí batátové chipsy.
Lisko, dekuju! To listové by šlo, to je rychlovka. A ty chipsy děláte jak? V troubě nebo ve friťáku? Já jsem dneska v Globusu koukala na Tretters chipsy z batátů a když jsem viděla, že ty bramborové mají 28g tuku a ty batátové "zdravější" 40g, tak jsem vzala sáček klasických brambůrků.
Malé řízečky jsou mor. V létě jsem jich naflákala na oslavu kopu z panenky a sežralo (to se nedá nazvat jinak) se jich strašné množství
Velký úspěch mají karbanátky - mleté maso, vajíčko, pepř, sůl (opatrně) a nastrouhaná Niva. Kuličky asi jako větší lískový ořech na pánvi lehce rozmáčknout a hodně vypéct.
Pirohy - mleté maso, tentokrát bez vajíčka (důležité!), podle chuti sůl a pepř a jemně krájená cibule. Listové těsto na čtverečky, na každý lžičku náplně, přeložit na trojúhelník, stisknout okraje a upéct.
Jedubabicko děkuji i Vám. Trochu si tu slintám do klávesnice. Já na sladké nejsem a tady najednou tolik nápadů na slané. Nivu mám moc ráda. Už si to tu sepisuji na papír a budu obohacovat jídelníček
Já bych jen doplnila, že klasické pirohy se smaží, takže náplň z mletého masa může být syrová. Pokud je děláme z listového těsta v troubě, tak je nutné to maso udělat na pánvi předem a po vychladnutí dát do těsta. Jinak by se to nepropeklo.
Těch pirohů je velká spousta druhů, podle oblastí a též i názvy mají podle oblastí jiné.
Mám ruské kuchařky a v ní i oddělení na pirohy. Dělají se velké na pekáči, malé, půlkulaté, trojúhelníkové, nebo vrstvené.
Co mají masové, zelné, obilovinové společné, tak je nádivka, a do ní patří na posekaná, natvrdo vařená vejce. Tedy do nádivky ne syrové vejce, jak píše správně jedubabicka, ale uvařená.
Jinak nejčastěji se dělají pirohy z kynutého těsta, z kynutého lístkového těsta, a popřípadě též pro úsporu práce z toho kupovaného lístkového.
Znáte kynuté lístkové těsto? Zde recept - 600g polohrubé, 350 ml mléka, 125 g másla, 25 - 30 g droždí, 1-2 žloutky, sůl.
Vypracujeme těsto, rozválíme na placku a rádýlkem, tvořítkem vykrajujeme tvary - 1. čtverec, 2. obdélník, nebo 3. kolečko.
A s náplní
1. přeložíme na trojúhelník
2. stočíme do trubičky nebo podlouhé šišky
3. přikryjeme dalším kolečkem, nebo přeložíme na půlměsíc
Pirožky potřeme rozšl. žloutkem a pečeme.v mírně vyhřáté troubě.
Pokud byste měli zájem o náplně, mohu též napsat.
Ano, já bych teda měla velký zájem o náplně. Na ty pirožky mám chuť a ráda bych je vyzkoušela. I s tím "lístkovým" kynutým těstem
. A proč se nesmí dát do masové náplně syrové vajíčko? Děkuji moc. S.
Slané plněné vrtulky z listového těsta.
Rozválím těsto asi na 3-4 mm do obdélníku velikosti plechu.Polovinu těsta natřu čímkoliv (dnes česnekovou pomazánkou) a druhou polovinu překlopím na pomazánku. Vznikne plněný pruh, který rádlem rozkrájím na úzké proužky, kraje trochu přimáčknu. Jednotlivé tyčky stočím do vrtule.
Nivová kolečka: 110 g strouhané nivy, 200 g hl. mouky, půl lžičky prdopeč, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce smetany. Vypracovat těsto, rozválet a vykrajovat kolečka. Potřít bílkem. Péct cca na 170 st.
Sýrové čipsy: 100 g lněných semínek, 100 g dýňových česnekových semínek, 100g pražených slunečnicových semínek, 100g strouhaného sýra / raději mám uzený / , 1 vejce. Vše smíchat a udělat na plech hromádky, které lehce rozmáčknete. Můžete dát třeba i chia semínka, mák, přidat trochu česneku.
Pro zájemce original náplně do pirohů, vydáno v roce 1980 podle ruských receptů:
1) masová: - hovězí vařené maso nadrobno rozsekáme (nemeleme, maso je potom příliš suché), přidáme osmaženou cibulku, pepř, natvrdo uvařená sekaná vejce, sůl, muškátový oříšek, několik lžic vývaru /aby nádivka nebyla moc suchá/
2) z vnitřností: - srdce, játra a plíce uvaříme, či udusíme, nadrobno rozsekáme, smícháme s osmaženou cibulkou, pepřem, petrželkou a majoránkou, osolíme, //zde vejce nejsou uvedena//
3) drůbeží: - vařené, či dušené kuře, slepice apod. nadrobno rozsekáme, přidáme osmaženou cibulku, sekaná vejce, sůl
4) rybí: - v původních receptech je ze solených, lososovitých ryb, aventuálně z vařených, či pečených , můžeme však použít rybí konzervu v tomatě, kterou ochutíme osmaženou cibulkou, sterilovanou zeleninou v kyselém nálevu, popř. harissou //co je harissa - směs koření, neznám to, dle mého názoru jsou dnes ryby v tomatě již drahé, zeleninové konzervy jsem viděla v ruských prodejnách v Praze Vlaštovka, Podkova, Ruské speciality a jiné názvy//
5) houbová : - k soleným houbám přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a máslo
- sušené houby uvaříme, nasekáme, smícháme s osmaž. cibulkou, a pohankovou kaší v poměru na 1 díl kaše 2 díly hub s cubulkou
- čerstvé houby udusíme na másle s cibulí, sů, pepř, přidáme natvrdo vařená vejce a smetanu
6) zelná: syrové zelí - hláv. zelí nakrouháme, osolíme, hodinu nech odležet, přidáme máslo a opět nasekané vejce natvrdo
- dušené zelí nakrouh. zelí podusíme, přidáme osmaž. cibulku, petrželku, pepř, sůl a opět nasekaná vejce
7) obiloviná: - pohankovou kaši ochutíme osmaž. cibulkou, sekaná vejce, trošku hub
- asi lze i nasladko, ale to fakt nevím, tedy s otazníčkem - rýžovou kaši smícháme s osmaženou cibulkou, vejcem zde ale nepíšou s jakým, trochou cukru a hrozinkami?
- jáhlovou kaši smícháme s tvarohem
----------------------------------------------------
ještě jsou i s mlíčím a mozečkem, jesetří líčka a jiné specialitky.
Nejlepší bude masová a zelná. Tchyně dělala ,,pirožky,, jen vařené se zelnou náplní a sekaným, vařeným vejcem, byly moc dobré, navrch se mohly polít smetanou, osmaženou cibulkou.
@jatyon - Harissa je fajn, jen se to s ní nesmí přehánět ![]()
Recept třeba tady fresh.iprima.cz/... Nebo oloupaná rajčata, cibuli, papriky a feferonky umlít, okořenit a vydusit dohusta. Ale dá se celkem běžně i koupit.
Hm, dík, v životě jsem o tom neslyšela a ani neviděla v obchodě /tedy člověk po tom nekoukal/.
Podívala jsem na Wikipedii, co to je, a docela mě zarazilo, že to je spíše arabské koření /Tunis, Alžír atd./, že to není z Rusi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.