Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Tak jsem náhodou kápla na recept, který si všichni na internetu vychvalovali a i když mám svůj oblíbený bramborový salát, který nikdy nezklame, tak jsem podlehla těm kecům a udělala ho podle jejího receptu, s tou uvařenou cibulí, ocet voda cukr a je to katastrofa. Také jste se někdo nechal nachytat, nebo Vám to tak chutná?
Dobrý den, nevím, neznám. Ovšem, jedno vím jistě - nejlepší bramborový salát dělá vždy naše vlastní maminka, známe ho od dětství a nemá význam něco na něm měnit. Mimochodem, nejhorší (vysloveně zkažený) bramborový salát jsem také ochutnal - byl "vylepšen" kousky sladkého ananasu a bylo to nechutné. Zdravím!
suzymon - já si pamatuji jedinou změnu a to, když mamka salát "odlehčila" - místo majonézy později dávala do salátu bílý jogurt.
Já také dělám celý život podle mé babičky, která kdysi dávno vařila na faře a tam to musely být delikatesy. Tenkrát byli faráři mlsní a vybíraví. Všechno muselo být prvotřídní kvality a také bylo, protože to to nosili "farníci", kteří se chtěli svému faráři zavděčit. Babička byl Slovenka z Radvaně a tam se na tohle dbalo. Lidé byli pobožní a svého faráře si vážili.
No já jsem letos dala do toho svého zase zakysanou smetanu, také jenom trochu. Nikdy jsem to nedělala, protože majonézu si dělám sama. A je to s tou zakysankou také dobré.
Tak to máte naprostou pravdu. Kdysi dávno rodiče udělali salát, ale nějak se jim do druhého dne zkazil, asi špatný salám. Tak udělali narychlo salát jiný jen z toho, co doma zbylo. Nakoupit už nebylo kde. Takže já jím jen salát z brambor, kořenové zeleniny, vajec, cibule a okurky, osolené opepřené a zalité lákem z okurek. Jiný salát nepozřu, nebo jen s velkým sebezapřením. Prostě nesnáším když je to omatlané majonézou či jinou bílou hmotou, lhostejno či jogurt nebo zakysaná smetana. Taky nevím, proč bych si měla salát kazit tou nejméně kvalitní uzeninou (gothaj a jiné měkké salámy), když naopak k němu jím to maso nejkvalitnější-rybu. Takže i když slýchám nad svým salátem posměch, já si pochutnám a aspoň mi pak z přemíry kalorií a tuku není špatně, protože ten můj je velmi dietní.
Bramborový salát děláme roky beze změn a recepty na jiný jdou jen okolo mě, zvláště ty vychvalované. Jestli si někdo udělá místo svého salátu cibuli ve sladkokyselém nálevu, je jeho problém.
Proč nerudný. Vařená cibule, voda cukr, ocet je co? Cibule ve sladkokyselém nálevu. Jestli jste to vzala osobně, nebylo to tak myšleno. Slepicím to bude (možná) chutnat.
Pckop, proč jste ve svátečním dni tak "nerudný" ? Vždyť o nic nejde. Zkusila jsem a nechutná mi. Tak jsem udělala takový, který mi chutná.
A ještě jsem ho nedala slepicím, počkám do zítra, jestli se to nějak rozleží.
Nejlepší jsou vyzkoušené recepty, které chutnají celé rodině. Na Vánoce bych pokusy nedělala, během roku se může vyzkoušet ledacos, ale jak do jídla přidám něco nového, hned si manžel stěžuje, že je tam něco divného.
Během roku si dělávám bramborový salát. Velice často mnohem více kořenové zeleniny než brambor a konzervovanou kukuřici. Brambor jen maličko. V Imperialu dělávali skvělý bramborový salát bez majonezy. Jedla jsem i s na kostičky nakrájenými jablíčky. Salát, který se podobá vlašáku, se salámem nebo s vejci. I s koprem jsem jedla. V lázních místo brambor byly těstoviny, vrtulky. Ve školce dávali šlehačku místo majonezy. Všechny ty saláty jsou skvělé, ale jen jednu, dvě porce porce a stačí. Ale na Vánoce ho jíme hodně a také dlouho a máme každý ten svůj, klasiku, kterou dělala maminka. Moje maminka ho dělávala neuvěřitelné množství, A druhý den do něho vyklopila plechovku fazolí a zase byl o něčem jiném. Tatínkovi do něho nakrájela kyselou rybu.
Já ho včera vyrobila, zeť si navečer pro něho přijel. Ve dvou krabicích. V jedné bez hrášku, který několik lidí nemusí. Jsem ráda, že se celá rodina shodla na tom, že jíme hodně kvalitně a zbytečně výživně, takže bez vajíček a bez salámu.
Na kapří řízky, na ty se hodně těším. Mám ráda ocásky, ráda je obírám. Jsem veliká vydra.
A zítra půjdu k druhé dceři, okoštovat jejich salát. Mívají ho kapku jiný než já. To bude fajnéééé a pjeknééé. Těším se moc.
Já také přidávám víc kořenové zeleniny a brambor méně a musím tam mít zelený hrášek, ale ne z plechovky, ten zmražený a jen ho nechám přejít v horké vodě a hned zcedím a propláchnu studenou vodou, aby zůstal na skus chřupavý a nevytratila se chuť a barva. Ale vajíček zase dávám docela hodně a salám teda ne. Okurku a cibuli a tak dál...
No a můj syn nesnáší vařenou zeleninu, tak on má na můj vkus, takový "ošizený" . Schválně dneska budu sledovat, jak mu ten od Pilarky chutná a napíšu. Vlastně mi tam nechutná právě ta vařená cibule a asi ten cukr, nebo co. Já udělala napřed ten základ bez zeleniny a chtěla jsem si odebrat pro sebe a doplnit si ho dle svých představ a když jsem to ochutnala, tak mi to prostě nesedlo. Tak jsem ho nechala celý a sobě uvařila nové brambory a udělala podle svého.
Tak synovi salát chutnal. Nic jsem předem nehlásila, protože to bych mu dala brouka do hlavy a on by začal salát zkoumat a nakonec by na něm něco našel. Dělala jsem jakoby nic a žádné poznámky, že je něco jinak, nebyly.
Možná jen nechtěl kritizovat, aby neurazil Já to tak na rodinných návštěvách vždycky vytrpím a sním bez řečí, nakonec i všechno pochválím, jíst se to dá tak proč neocenit snahu kuchaře, i když to má k dokonalosti daleko. Vánoce máme naštěstí jen 1x za rok.
Salat, ano, to co popisuješ normální lidé dělají. Ale neznáte mého synáčka , ten by teda pusu nedržel. Ten by mi dal ostentativně najevo, že jsem zkazila právě tu večeři, na kterou se on těšil a i kdyby to bylo dobré, ale on by objevil malou chybičku, která by nebyla podle jeho gusta, tak kvůli tomu by byl schopný ten salát nejíst. Ale přiznávám, že to normální není.
Ono... něco jiného chutná paní Pilarové, něco panu Gottovi... Já dělám salát asi 20 roků, který mi chutná, chutná i naší rodině, a nehodlám ho měnit s žádnou celebritou. Proč?
Protože jsem prostě zvědavá koza a když si to tolik chválili, tak jsem to také vyzkoušela. Mně to nechutná, ale uvidím co na to můj syn a pak ty slepice.
A ještě bych dodala. On má také každý vyzkoušený svůj guláš, nebo nějakou buchtu, cukroví, nebo jiné jídlo a přesto se kolikrát podívá na internet, jak to dělají jiní a jestli třeba neobjeví něco, co by chtěl vyzkoušet, nebo nějak vylepšit svůj recept.
My salát takto děláme leta, pak jsem zjistila, že jde o stejný (či velmi podobný) recept. Sama jsem jej tu doporučovala. U nás moc chutná a každému, kdo kdy od nás jedl. Recept mám od maminky a ta od své maminky. Já syrovou cibuli nesnesu, takto mi nevadí. Za mě je tedy velmi dobrý. Ale je pravda, že 100 lidí, 100 chutí. Já snad salát nikde u "cizích" nejdela, vždy jen po rodině - sestra, teta... kdy všichni děláme takový, který chutná tak nějak takhle, ale vyzkoušela jsem strašně moc salátů koupených a nebo podávaných v restauracích a ještě mi nechutnal žádný - nesnáším v salátu hrášek, většina jich je na mě příšerně cibulová a nebo moc kyselá a taky hodně pepřená... Takže je to asi fakt o zvyku na ten "náš"
Každý má svůj oblíbený, někdo tam nesmí mít salám, druhý cibuli, třetí hrášek, čtvrtý celer, moje známá dokonce bez okurek. Já si např. léta dělám takový lahůdkový, kromě základních surovin přidávám trochu sýra, nakládané papriky, dva druhy hořčice a samozřejmě salám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.