Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od kdy čistit dítěti zoubky?

Od: myska30 odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
mám 11měs. dítě, má už 7- 8 zoubků.
Chtěla jsem se zeptat, od kdy se začínají čistit zoubky a čím, jak?
Děkuju moc

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Asi je to tím, že jsem ze "staré školy", ale mně to přijde v tomto věku příliš brzy, zbytečné a jen vyvolané tlakem "výrobců a prodejců" prodat a vydělat. Já jsem začala s čištěním zoubků, až když už si synek byl sám schopen všimnout, že my ostatní si zuby čistíme, děláme něco, co on ne. Někdy kolem 2,5 roku věku. Sám začal chtít. Dokázal už sám stát s jistotou na židličce u umývadla, držet malinký dětský kartáček v ručičce a s dopomocí správně "přešoustnout" všechny už narostlé zoubky. Nic jsme nepropásli, dodnes má zuby bez kazu, a to je už dávno dospělý. Šťourat batoleti v ústech nějakou gázou či vatou na špejli mi přijde úplně k ničemu. Správný návyk to nevyvolá, když dítě nechápe důvod a zuby to neovlivní, spíš to bude odmítat. Ida

lucie*
hodnocení

4x

Od té dobyy co mu narostou zuby;)ideální jsou takové ty náprstky se štětinama,dávala jsem je dětem a sami to používali jako kousátka ,jen tak bez pasty,takže věděli,že se něčím zuby otírají,proto jim přechod na kartáček nepřišel divný.Na kartáček jsme došli jak byly zuby vidět cca 20m i s pastou k tomu určenou.Pastu spíše jedí,takže pastu pro tak malinké děti 0-6m...používám jí i ted ve 3 letech,pořád jí jedí,neplivou*smich*

Čistíme jen večer před spaním,nemají problémy,není důvod více pečovat o zuby.Ovšem jiné stejně staré děti ve školce jsou na tom hůře*blee*

...jde o to,aby dítě mělo nějaký návyk a vědělo,že se to tak dělá.Mě nikdy s kartáčkem neviděli,děti chodí spát od 18hod(ted v 19hod) takže jsem jim nemohla předvádět jak si čistím pravidelně zuby před spaním.

lidus*
hodnocení

4x

Jaképak čištění, prostě mu dejte kartáček ma on sám bude šmidlit a i když špatně, bude mít návyk, že se to prostě dělá, časem se to naučí. To, že si zuby čistíme, bude brát jako samozřejmnost. Nebudete mu muset v 16 letech (to je tu takový dotaz) říkat, jdi se osprchovat a vyčistit si zuby. U dcery i obou vnuček se to tak dělalo a i ta nejmenší ví, že po použití wc si jde umýt ruce, večer jde do sprchy a vyčistit zuby. Prostě bez řečí a posílání rodičů.

hodnocení

3x

V odkazu podrobné rady stomatologa:

Zoubky je třeba začít čistit ihned po jejich prořezání do pusinky – plak (bakteriální zubní povlak) se na nich začne tvořit prakticky okamžitě a tak může již v této době začít kazivý proces. Navíc si děťátko lépe zvykne, že mu někdo sahá do úst a něco tam dělá :)

babyonline.cz/...

*houpy*

liska5
hodnocení

3x

Můj /20 měsíců/ nejmladší vnouček chce taky, když si všichni čistí zuby. Dostane svůj malý kartáček, samozřejmě bez pasty, jen namočenej a chodí a důležitě si čistí zuby. Tady jde především o návyk. Jak už umí stát u umyvadla, tak bych z toho udělala pravidelnost. S pastou bych nespěchala. Ta většinou obsahuje i látky, co není vhodné spolknout. A některé se vstřebávají už v ústní dutině. Ona kvalita zubů je především dílem správné a pestré stravy, kde je minimum cukrů, ale dostatek minerálů. Jestli máte obavy, přidejte mu mamixované mandle do pokrmů a nebo občas pokapejte oleji z lisovaných semen / len, sezam ap./.

asd1
hodnocení

0x

Hned jak se prožeže ven první = máte dost zpoždění... Když tu vidim příspěvky, tak se nedivim že už ve ve školce má polovina dětí kazy... Porovnejte např. s CH... Asi geneticky jiní lidé ;)

pb®

Sama mám tak dobré zuby a tak dobrou hygienu, že stomatologové i dentální hygienisté mě chválí, že málokdo má takové zuby. Tedy zuby si čistit fakt umím a vedu k tomu i syna. To dítě nejde spát s nevyčištěnými zuby, to neexistuje. Celý život mu opakuju, že si musí čistit zuby, dočišťuju mu je jednosvazkovým i nití, má ústní vodu pro děti, Elmex gel na reminerilaci. Přesto před dvěma lety, kdy jsem byla týden v porodnici, se mu udělal první mezizubní kaz na mléčných zubech. Ta dírka se zvětšovala před očima. K zubaři chodíme pravidelně 2x do roka od jeho asi 1,5 roku. A teď má plombované všechny mezizubní prostory mezi 4-5. Prostě ať čistím jak čistím, ty mléčné zuby se mi sypou před očima. Už dva roky se jediná preventivní kontrola neobešla bez vrtání a má vrtaných víc zubů, než kdy v životě budu mít já, dokonce má některé plomby už opravované, toho já jsem se ještě nedožila. V lednu nás čeká preventivní prohlídka zas, tak jsem zvědavá, co mu zas budou opravovat. Naštěstí na stálých zubech nemá nic, doufám. Ono to asi jen čištěním nebude.

myska30
hodnocení

Dobrý den,
děkuju moc za všechny názory.
Hezký den všem rádcům

sebod*
hodnocení

0x

Já bych se jen optala, jak čištění zoubků u malých dětí ovlivní kvalitu druhých zubů. Děkuji za odpovědi.

lucie*

Jak tady už zaznělo,jen péčí o chrup nejde ovlivnit kvalitu (geny prostě nevyčůráš) ,ale péčí o první zoubky se předejde zánětům a špatným návykům,tudíž ty druhé zuby mají vetší šanci vyrůst zdravé a zůstat déle zdravé (než kdyby se klubaly na"smetišti")

sebod*

Viděla jsi někdy, KDE jsou založeny druhé zuby? Takže znovu, JAK je může ovlivnit "smetiště" na těch prvních?

Já si třeba zuby čistím kvůli pocitu v puse. Niť používám několikrát denně. Ale nevěřím tomu, že tím pomáhám tomu, abych měla zdravé a pěkné zuby. Nemám. Mám je šedé - a to nekouřím, nepiju červené víno ;), kafe také snad nepiju v nějaké velké míře.

lucie*

...někde jsem to vyčetla a věřím tomu ,že dásna a první zuby postižené záněty a kazivostí můžou ovlivnit kvalitu prostředí,kde porostou ty nové.

Já třeba mezizubní kartáček používám né kvůli kráse zubů,ale kvůli zánětům.Nejde to kolikrát cítit,ale zánět se tam tvoří,poznám to podle krvácivosti.Tak mi vysvětloval doktor.

sebod*
hodnocení

0x

Mám dva vnuky, rok od sebe. Mají stejné rodiče. Toho jednoho bere zubařka jako ukázkový případ, jak mají zuby vypadat. Toho druhého, jak zuby vypadat nemají. Stejná hygiena, stejné stravovací návyky. A včil,bábo, mudruj...*nevi* Můj bývalý manžel kouřil, zuby si nepucoval. Přesto mu z pusy nikdy nesmrdělo a zuby měl přímo výstavní. Jo a u zubaře byl poprvé , když mu bylo 40 let. Takže po něm, doufám, vnuk zuby zdědil (aspoň něco *smich*). Otec dětí používal všechny možné kartáčky, nejdražší zubní pasty, u zubaře byl každý měsíc, přesto jeho zuby vypadaly...no, hrozně *blee*. No, takže ten druhý vnuk je zdědil po něm (aspoň něco *zed*). Nikdy, nikdy ten s těmi špatnými zuby se sebelepší péčí nebude mít zuby jako ten druhý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]