Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí Salko. Děláte ho?

Od: suzymon® odpovědí: 8 změna:

Dostala jsem chuť udělat domácí "vaječňák" a hledala recepty. Ale do receptu patří to "salko", které jsem doma neměla. Tak jsem našla recept, jak si ho vyrobit doma a teď čekám, až to vystydne a jaké to bude. Na chuť je to výborné a opravdu to chutná jako to salko. Děláte si domácí "salko" také? A jak jste spokojení?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když jsem si přečetla recept, příprava půl hodiny, další čas a náklady na vaječný koňak, tak si raději koupím ten vaječný koňak rovnnou, Často je v akci,

hodnocení

Aja to chápu. Já mám ta domácí vajíčka a rum tady mám také. Ale nakonec jsem upeldala to salko a na koňak se vykašlala. :-D A je teda fakt, že to se zase vyplatí hodně a chuťově je stejné, neli lepší. Takže příště už do krémů nebudu to salko kupovat a raději si ho udělám sama. To schválně zkus, je to jenom mléko, cukr a chvíli času. Ale výsledek je fak velmi dobrý.

lidus*
hodnocení

1x

Děvčata já vás obdivuji, od doby co je vše v obchodě, mě ani nenapadne něco vyrábět, týká se to i kynutých knedlíků a spousty dalších věcí co jsem dřív dělala.

Já hodně věcí dělám doma právě kvůli kvalitě a chuti. Salko jsem tedy zatím vyrábět nezkoušela, protože ho prakticky nepoužívám.

hodnocení

Ano, já to dělám proto, že ráda jím dobré věci. A to mi za tu trochu času přece stojí. A také to vidím na své kondici. Samozřejmě, že všechno doma vytvořit, nebo vypěstovat nemohu, ale to co mohu, to teda udělám a s radostí a se zadostiučiněním. Nechci se takzvaně "odfláknout", je to moje zdraví a kolikrát to vyjde i levněji. Jako třeba právě to salko. Také ho nepotřebuji často, jen když dělám krém do cukroví, nebo když peču vyjímečně nějaký dort. Tak jsem to salko kupovala a ještě 2 hodiny vařila na ten karamelový. A to si teď mohu udělat za desetikorunu sama a bez přidaných "hodnot". :)

jabraka*
hodnocení

0x

Kondenzované mléko se yrábí odpařením vody z mléka ve vakuu-.Tím je mléko méně namáháno teplotou,takže zůstane většina organických složek,ty by ohřevem na vysoké teploty denaturovaly.Pak se přidá na definitivní zahuštění glukoza a tím e tam podstatně menší cukernatost.

Vaječný koňak hotový snad ani vejce neobsahuje,pouze sušené žloutky.U domácího vaječňáku je nebezpečí,zda některé vajíčko neobsahuje salmonelozu.Pak by to špatně dopadlo.

JABRAKA

hodnocení

Jabrako, Ty "bubáku", nestraš! Já mám vajíčka od vlastních slepiček a vím, co u mne jedí. Jsou zdravé a spokojené. I v této době všechny čtyři "holky" snáší krásná, žluťoučká vajíčka každý den. A vajíčka miluji a dělám si vlastní majonézu, kde je syrové vajíčko a jím je jako "volská oka" a tak dál. A to salko je výborné, i když jsem ve vakuu neodpařovala ;). Škoda, nemohu dát ochutnat *mnam*.

Přesně - pokud máte svoje slepice a vidíte, že jsou zdravé, nemůžete se z jejich vajec ničím nakazit. Salmonelóza se u drůbeže projevuje bělavým sklovitým průjmem a agresivnější formy i celkovým chřadnutím.

Já dělávám pravidelně zmrzlinu a majonézu ze syrových domácích vajec - nikdy nikomu nic nebylo. Slepice ovšem sledujeme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]