Nejste přihlášen/a.
Pokud ano, prosím, napište mi sem recept. Mám ze 4 litrů červeného vína uvařit svařák a já nevím jak, víno nepiji. Receptů na netu je spousta, ale máte nějaký vyzkoušený? Co vám chutná? Nebo co vám nechutná? Děkuji za rady.
Svařák je směs červeného vína,koření a trochy sladké vody.Osobně bych svařil vodu s kořením a cukrem,a víno jen ohřál na teplotu do 75 stC.Z obojího namíchal svařák,.Vařit přímo víno je špatné ,ztrácí se alkohol.Ten vaří při 80 sdtC a dokud se neztratí,víno nevaří.Protoža alkoholu je asi 10% Pokud nsvařák nepřekročí těch 80stC zůstane v něm většina alkoholu,Ideální je teplota pod 70 stC,poři ní je směs ještě hodně horká k pití.
JABRAKA
Dochucení: Skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ, rozinky, pomerančová a citronová kůra i perníkové koření. Tím vším lze svařák dochutit. Záleží jen na vašem vytříbeném jazýčku a na receptu. Všeho ale s mírou. A aby vám koření, které povaříte společně s vínem, neskřípalo mezi zuby, doporučuji pak hotový nápoj lít do sklenic přes jemné sítko. Kdo má raději méně kořeněné, může jen svařit samotné víno se špetkou cukru a do hrníčku připravit jen kolečko pomeranče a jednu celou skořici, což svařák jen lehce ovoní. Někdo dochucuje i panákem rumu. Přivést k varu ale nevařit. Svařák je možné připravit z červeného, ale i bílého vína, přestože tato varianta je méně známá. Bílý svařák je totiž lehčí a nemusí se tolik sladit. Připravuje se stejně jako svařák červený, ale je ideální s trochu jiným druhem ovoce. Víno tedy jakékoli s výjimkou krabicového. prozeny.cz/... Badyán nevyzkoušen.
Jiný svařák:
Svařák s křížalou
Potřebujete: 400 ml pomerančového džusu, 400 ml červeného vína, 100 g sušených švestek, lžičku perníkového koření
Postup přípravy: Všechny ingredience přiveďte k varu. Poté odstavte z plamene a nechte 15 minut odstát. Pak rozmixujte a podávejte s křížalou. Podle chuti případně si přislaďte.
Námořnický svařák
Potřebujete: 1 l červeného vína, 200 ml vody, 1 citron, 1 až 3 panáky rumu, 150 až 200 g cukru krystal nebo krupice, 2 celé skořice, asi 8 hřebíčků
Postup přípravy: Koření s cukrem a citronem nakrájeným na plátky vhoďte do kastrolku s trochou vroucí vody. Nechte chviličku povařit, přidejte víno a panák rumu (podle chuti může být i více) a přiveďte vše k varu. Nakonec svařák sceďte do skleniček s kolečkem citronu.
Svařák z bílého vína s grepem
Potřebujete: 1 l bílého polosladkého vína, 1 růžový grep, 150 g cukru (může být i vanilkový), asi 5 hřebíčků, 1 badyán, 1 celou skořici
Postup přípravy: Víno s kořením, cukrem a nakrájeným grepem přiveďte k varu a povařte na mírném stupni asi 10 až 15 minut. Podávejte ve skleničkách ozdobených dílkem grepu.
Brusinkový svařák pro děti
Potřebujete: 1 l brusinkové šťávy, 1/2 hrnku brusinek (pokud máte doma zamrazené, lze také použít), 1 celou skořici, 2 hřebíčky, 1/2 hrnku cukru krupice (řiďte se ale podle chuti dětí), špetku mleté skořice
Postup přípravy: Brusinkovou šťávu, celou skořici a hřebíček smíchejte ve středním kastrolu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pomalu vařte. V malém kastrolku smíchejte zase brusinky, cukr, mletou skořici a přidejte 2 lžíce vody. Lehce zahřívejte na mírném stupni za stálého míchání, až brusinky popraskají a jsou obalené cukrem. Když brusinky vychladnou, napíchněte pár bobulek na dekorativní párátka. Nalijete svařenou horkou brusinkovou šťávu do hrníčků a ke každému přidejte brusinkové párátko. To samé můžete udělat také v rybízové variantě.
Nejen vyzkoušený, ale i mnohokráte ověřený na větším počtu dobrovolníků. Základní množství bylo zhruba pro 3-5 osob.
Vstupní ingredience: 2 lt desertního vína "Tesavela"
0,5 lt tuzemáku (ideálně bílého)
Po 2-3 "hořčičácích" měl průměrný jedinec potíž trefit domů.
Má to však jednu chybu, kterou je absence Tesavely na současném trhu.
Zásadně nemíchat víno s vodou . Když už míchat. tak jedině s rumem.
A koření? Zase, jak kdo má rád. Skořice, hřebíček. My dáváme "koření do perníku"
. Je tam všechno, co nám chutná. A přesně -přidat pomeranč. Když se toho nedělají litry, nebo jen tak na přilepšení ženským, tak jsou dobré ve svařáku třeba rozinky, nebo kandované třešně.
Děkuji všem za rady, asi jsem se naučila vařit svařák. V pondělí byla ochutnávka ze 4 l vína a musím se pochválit, dopadla dobře. A včera na akci "Česko zpívá koledy" jsem vařila svařák z 20litrů vína, který se rozdával při zpívání u stromečku venku.
Doma jsem navařila v minimum vody všechno koření s minimem cukru, udělal se z toho sirup. Venku se pod stromkem v el. zavařovacím hrnci ohřálo víno na 80 st a přilil se sirup z koření a hotovo. Krásně nám k tomu sněžilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.