Nejste přihlášen/a.
Jak na skladování sýrů zde. cheesehouse.cz/...
Kromě jiného tam píší, že bílá plíseň na povrchu /tvrdém obalu/ nevadí, to se dá seškrábnout.
Sýr by se měl každé 2-3 dny v lednici přebalovat do nového přebalu.
Sýr se může ochutnat a pokud bude chutnat hořce, tak vyhodit.
Protože zde se jedná o plíseň na řezné straně sýra a sýr byl 14 dní zapomenut v lednici, nepovažuji konzumaci za dobrý nápad. A i podle mého laického názoru vizuálně se mi to nelíbí, jedla bych to s odporem, ale já si chci na jídle pochutnat, proto bych vyhodila.
Píšete, že se jedná o drahý sýr, ale podle fotky se mě zdá, že to je jenom tenký plátek /okolo 70-80 Kč/.
Vy ho nejezte a on si tedy šmákne, no. Ať si to sešrábne, trochu opláchne vodou a jde baštit.
Jestli již není snězeno.
Ušlechtilá plíseň je na "kůrce" (camembert, hermelín) nebo uvnitř hmoty (gorgonzola, niva).
Pokud to roste na řezu, je to přinejmenším podezřelé. Na druhou stranu, kvalitnímu sýru by 14 dní v lednici nemělo moc ublížit. Zkusil bych senzorický test (chuť, vůně) - na rozdíl od těch ušlechtilých, ty špatné plísně chutnají odporně.
Sýr byl špatně skladován, ale to jistě víte. Proto se vytvořila ta dodatečná plíseň, která určitě není žádoucí. Kdybyste sýr vybalila z obalu a nechala třeba volně v krabičce, tak by sýr trochu "okoral", ale nebyla by na něm ta bílá plíseň. Manžel pravdu v tomto případě nemá. Ale když to odkrojíte a on to sní, tak se mu v tu chvíli nic nestane. Pro jednou ne. Ale problém je v tom, že dnes bohužel nechtěně konzumujeme ve všech možných potravinách tolik škodlivin, o kterých nemáme ani páru, že každé takovéto "mávnutí rukou" navíc, zvyšuje možnost zdravotních problémů. Říkáme si, že pro jednou nevadí sníst kousek plesnivého chleba, odkrojíme třeba kousek starší paštiky, sýr s neobvyklou plísní a jedno k druhému, troška k trošce a najednou se to po čase nějak projeví. Ale chápu, že je manželovi líto, tak dobrý sýr vyhodit.
Také bych byla rozladěná...
Jsou lidi, co by si nekoupili plísňový sýr ať už se zelenou nebo bílou plísní. Natož olomouský syreček nebo Romadur. Jsou lidi co si nedají předespat anitibiotika, nebo co se nedají očkovat, protože je to jejich přesvědčení. Každý má svoji subjektivní pravdu a diskuse či hádka nemá smysl. Když vám přeskočí bílá plíseň z hermelínu na Eidam, stal se ementál nejedlým, ale na hermelínu si pochutnáte? Jak myslíte že to děají v mlékárně? Mimochodem, tomu procesu se říká OČKOVÁNÍ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.