Nejste přihlášen/a.
Musí se hotové jídlo z ledničky před konzumací znovu nechat projít varem, nebo stačí jen ohřát? Třeba guláš nebo různé uvařené omáčky po 2-3 dnech v lednici.
Pokud jde o jídlo,doma uvařené,které jsme si odložili na příště do chladničky,pak by se nemělo skladovat více jako tři dny Pro konzumaci je ideální ohřev v MW.Mikrovlnka zlikviduje i zárodky patogenů.
Hotová jídla v obalech jsou jednorázová,mají zaručenou dobu použití a po ohřevu už by se dále neměla skladovat a konzumovat.
JABRAKA
Něco jiného je ohřátí koupených bramborových knedlíků plněných uzeným masem, nebo kynutých ovocných knedlíků plněných ovocem nebo marmeládou, nebo ohřátí kynutého knedlíku v páře nebo v mikrovlnce nebo v hospodě v konvektomatu a něco jiného je ohřátí domácí polévky ve které je vajíčko, nebo masových polévek, kde se rychle množí různé mikroorganismy.
Knedlík nebo buřt stačí napařit v páře tak dlouho, až bude teplý, ale polévky nebo i některé omáčky je lepší nechat provařit (podle některých názorů a zkušeností) asi 8 minut, jinak může pouze lehce ohřátá polévka způsobit (ne)pěknou běhavku a člověk málem strhá provázek od splachovače. Například polévka "přidej vejce" se má sníst hned a když jí někdo uvaří celý hrnec a nedojí ji a nechá si ji na druhý den na sporáku, jistě po ní bude průjem. Podle šéfkuchaře Pohlraicha by měly být potraviny v chladničce uložené při teplotě nižší než 4 °C, ale málokdo ví, jakou teplotu v chladničce skutečně má.
Závěr - záleží na tom, co se ohřívá, některé potraviny je lepší místo ohřátí nechat alespoň 8 minut projít varem.
Co určitě vůbec neohřívat je špenát, houby, brambory, brokolice. Raději sníst studené nebo uvařit nové. To platí hlavně u dětiček a lidí s choulostivým trávením. Ještě tam něco patří a to si nevzpomenu. Vaří se zpravidla znovu jídla, kde je maso. Zelenina varem víc trpí.
Hotové brambory si běžně ohříváme v mikrovlnce, nebo vařené osmahneme na pánvi. Houbový guláš (i polívku) také, ten konzumujeme i třetí den - ohřátý. A žádné komplikace nikdy nebyly. A to má mamina hodně citlivý žaludek
Všechno z toho co jmenuješ, ohřívám běžně celý život. S dětmi i bez nich. Příliš úzkostlivé postupy jsou za sníženou imunitou.
Opravdu nikdy za čtyřicet roků rodina neměla po omáčce či polévce pouze ohřívané žádé zdravotní potíže, ledničku máme na hodně a tři dny jídlo skladovat dobře uzavřené není problém. Slyším prvně, že by se mělo znova převařit a když se to stane omylem, že odběhnu a nehlídám to, tak jídlo zbytečně zhoustne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.