Nejste přihlášen/a.
Chci konzumovat hodně zelí a potřebuji znát různé chutné recepty, co se vám podařilo uvařit, usmažit nebo na syrovo namíchat, vzpomeňte si a napište svůj jednoduchý postup přípravy z jakéhokoliv zelí. Mám teď např. zásobu kysaného tak prosím poraďte co už zítra zkusit... Maso mám k tomu vepřové i uzené, škvarky, prejty...
Nebojte se vyzkoušet ten prejt se zelím a vařeným bramborem. Je to dobrota. K uzenému a zelí je dobrý bramborový knedlík. K vepřovému knedlík houskouvý a zelí buď jen podusit, nebo je dobré i zahuštěné jíškou. Dobré jsou i uvařené těstoviny se zelím a orestovanou anglickou slaninou. Se zelím je možno experimentovat dle chuti hodně..
U nás je oblíbený salát s kysaného zelí, který se může dát ke všemu - skoro ke všemu.
Hrst kysaného zelí překrojit, cibulku nakrájet na kostičky, přidat pepř a sůl, trochu moučkového cukru, zakápnout olejem zamíchat a před podáváním nechat v chladu.
Segedínský guláš, polévky zelňačky - bílá s koprem, papriková s uzeninou, zapékané maso v zelí... Nebo ho lehce dosladit a dolít, nacpat do sklínek a zavařit. Nebo s ním naplnit papriky a zavařit. Sice zavařením ztratí část vitaminu C, ale může se pak použít kdykoliv.
Salát z kyselého zelí, že se lehce naředí vodou, osladí, opepří a přidá nasekaná cibule. Ten je výborný k uzenému s hrachovým pyré nebo také k šouletu. To je vař.hrách a vař.kroupy /ochuceno majoránkou a česnekem/ se smaž. cibulkou, příp. se škvarkama. Někdo přidává sekané kys.zelí do bramboráku, do těsta
Určitě se vám sejde hodně receptů. Dám málo obvyklý. Závitky s kyselým zelím: Plátky vepřového masa, lze použít krkovice, plecko, ale i bůček, nakrájený na plátky. Maso posolíme, pokmínujeme, posypeme nakrájenou cibulí a poklademe kyselým zelím, posypeme pepřem a zabalíme. Když je potřeba, párátkem je propíchneme, ať se nerozbalují. Naskládáme do pekáčku a upečeme.
I obyčejnou polévku, zelňačku, lze uvařit mnoha způsoby. Zahuštěnou moukou ve smetaně, zahuštěnou jíškou na oleji i na špeku, s na kostičky nakrájenou zeleninou i bez, s paprikou i bez, s kousky uzeného masa i s klobáskou nebo párkem na kolečka, osmaženém i ne. Pokaždé může být jiná. Jen musíte pamatovat, že u polévky se zelí vaří zvlášť a brambory, zelenina také v jiném kastrůlku. Dohromady by brambory ztvrdly.
Se sgedýnem je to podobné. Uvařené slité zelí je základem. Maso může být upečené, něco jako moravský brabec i uvařené jako guláš. Můžete použít červenou pariku, ale i rajský protlak a smetanu, bez papriky.
Zelí někde uvaří a slijí, jinde na cibulce a na špeku na pánvi podusí, někde se zapráší, jindy se zahustí zásmažkou, jinde je zásmažka s bramborem. U zelí nic nemůžete pokazit. Jedině snad přesolit nebo nedosolit. Postupů vaření je nekonečné množství.
Když koupíte více zelí, než spotřebujete, natlačte ho do skleničky od jogurtu nebo od marmelády, zakápněte vodou a ve dveřích lednic vydrží hodnš dlouho.
Jak bylo psáno, dobrých receptů je spousta. U nás máme rádi (mimo už uvedených) těstoviny se zelím. Je to nenáročné na čas i finance, varianty a obměny jsou taky možné. Je to fakt hrozně jednoduché: Na hlubokou pánev (kastrol) osmahneme cibuli, slaninu (uzený bok, klobásu, buřt...) a přidáme pokrájené zelí. Podusíme a do směsi přidáme uvařené těstoviny. To vše v libovolném poměru. Ochutnáme a v případě potřeby osolíme, opepříme, prostě dokořeníme tak, jak to máme rádi. No a podáváme! Jo, a je možné totéž připravovat i ze zelí čerstvého. Je to trochu jiné, ale taky výborné.
Zelí nakrájím, lehce povařím (do sklovata). Scedím a přidám okrájenou uzeninu (nebo točeňák), vajíčka (lepší je si bílek vyšlehat, ale nemusí to být), osolit, opepřit. Dám do vymazané zapékací misky a peču do růžova.
Je to něco podobného jako šunkofleky (místo těstovin je zelí), nebo francouzské brambory (zelí místo brambor).
Jak přílohu jsem dávala brambory nebo nic .
Aknelka, těmi žloutky a sněhem z bílků, mi to přijde jako nákyp. Zelový nákyp. To neznám a přijde mi to hodně dobré. Vyzkouším. Děkuji.
Druhá babička poklade plátky uvařených brambor, vymaštěnou zapékací misku, na to zelí, pak klobásku a uzavře to bramborami. Zalije to smetanou, ve které rozkvedlala červenou papriku. Do trouby 180ºC cca 40 minut. Je to moc dobré. Říká tomu Temešvarecké zelí. Také čas od času udělám.
Náš recept...kysané zelí + nastrouhavé jablko + nastrouhaný křen + nakrájená cibulka + štáva z citronu + cukr...vše podle chuti. Nechat v chladu do druhého dne, aby se křen rozležel.
Máme rádi zelňáky z kysaného zelí, postup jako u bramboráků jen bez brambor a česneku. Usmažit do křupava.
Tohle jménem zelňák je moc príma, ale nějak nad tím nevítězím. Vždycky z toho vyjde moc dobrý - trhanec. Jednou víc vajíček, příště mouky - a nespojí se to. Čím to? Na trhu měli křupavé placičky...
Když je dělám malé tak jsou krásné, na velké pánvi je to obyčejně také trhanec ale křupe. Na balíček zelí ( netuším kolik váží) dávám 2 vejce a tak 2-3 lžíce hl. mouky.
Všechno, co jste napsali, jsem asi též někdy ochutnala.
Na co nemohu zapomenout je Polský Bigos. labuznik.cz/...
Jedla jsem ho kdysi o dovolené u známých v Polsku.
A jak píší na konci, krajově, nebo v rodině se oměňuje.
Potom bych mohla připomenout z téže krajiny výborný pokrm Golubci. video-recepty.com/... U nás v Čechách děláme zelné, nebo kapustové závitky.
Možná nikdo nevzpomněl, že se listy hlávkového, spařeného zelí, nebo krátce povařeného, dají i osmažit jako řízky. Já když smažím řízky, tak pokud mám, tak nějaký list si vždycky osmažím pro sebe, nebo alespoň kolečka cibule.
Jinak lze zelí též uvařit ve vodě, rozkrájet na přiměřené porce a posypat osmaženou strouhankou a polít máslem /nemusí se, posypka je dost mastná/. K tomu vařený brambor. V receptech najdete polité zelí máslem a navrch posypat strouhankou. Myslím, že osmahlá strouhanka na pánvi je o dost lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.