Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klasické vánoční perníčky

Od: suzymon® odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer. Tak mne napadlo, že bych letos mohla poprvé upéci perníčky a hledám na netu a všude jsou recepty na nějaké perníčky ihned měkké. A to já nechci. Chtěla bych recept na ty, co se musí nějakou dobu nechat uležet. nevím proč, ale obávám se, že ty co jsou ihned měkké, pak nebudou dobré. Já je totiž nesním rychle a chtěla bych si je nechat v krabici a mlsat třeba i v únoru. ;) Máte nějaké své osvědčené recepty? Chce se mi už něco patlat. *smich*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dobrý večer.
Což takhle zkusit tyhle?
fresh.iprima.cz/...
Je to stará klasika.
A můžete začít patlat :-D
hodnocení

Wamp, ale asi se tam spletly. Fakt na kilo mouky, kilo medu *sok* to se mi nějak nezdá. To bych tady asi opravdu byla zapatlaná až za ušima, ale to by bylo asi tak všechno:-D Ale máš bod, za snahu. Ale kdybys náhodou věděla kolik toho medu opravdu, tak napiš.

hodnocení

Tak jsem si důkladně přečetla ten recept a asi to myslí vážně. Fakt kilo medu. Copak to, doma bych ho vyštrachala, ale nakonec tam "hrozí", že tyto perníčky možná nezměknou nikdy *haha*. Tak to zase takový "kamikaz" nejsem, já bych je přece jenom někdy sníst chtěla.

Zuzi,myslí to vážně :-D
Nu což,chtěla jsi klasiku,tak ji máš.
Do krabice přidej jablíčko a můžeš chroupat perníčky třeba o Velikonocích :-D

hodnocení

5x

Mnohokráte vyzkoušený recept na velmi trvanlivé (a dlouho tvrdé) perníčky:

105 dkg hladké mouky

45 dkg cukru

36 dkg medu

6 vajec

2 lžičky jedlé sody

perníkové koření (hl. badyán a skořice; jinak zastávám názor, že koření v pernících není nikdy dost)

Mouku smícháme se sodou, ve vodní lázni rozpustíme med + cukr + koření a po částečném vychlazení nalijeme do mouky. Nakonec (až těsto opravdu vychladne), přidáme celá vejce a důkladně propracujeme.

Těsto necháme odležet zhruba týden, ale klidně i déle. Minimálně ovšem tři dni (má to velký vliv na strukturu upečených perníků).

Upečené perníčky, ještě horké, ihned potíráme žloutkem smíchaným s kakaem. Vajíčko se na horkém perníku jakoby připeče (není syrové).

doplněno 19.11.18 00:06:

Každý rok je dělám podle tohoto receptu (tyto jsou z předminulého roku):

poradte.cz/...

hodnocení

Ildiko, ty jsou jako malované ;)! Krásné perníčky. Je vidět, že máš praxi a že umíš! Tohle se mi teda asi nepovede, i když maluji ráda. Ale kdysi jsem se o to pokusila, ale byla chyba v té polevě. Chyba z mé strany. Nztuhla a nešlo to s ní dobře. Napiš mi ještě prosím recept, na tu cukrovou polevu. Já jsem viděla na internetu takové krásné perníčky a i s barevnou polevou, ale byla to "děvčata", která je prodávají. A ty recepty neuvádí. Za jeden takový pěkný perníček chtějí i 8 korun. Ale chápu to, dá to práci.

Díky za pochvalu. *hi* Není to nijak složité, chce to právě mít tu dobrou polevu. Zdobicí poleva (tedy ne ta polévací) by měla být hodně hustá a dobře vyšlehaná (šlehat klidně 10-15 min.). Používám tento cukr z Tesca, protože je jemný a nemusí se přesívat + bílek. Cukru dávám opravdu hodně - tato poleva se nesmí roztékat a když zvednete metličky, kterými ji šleháte, musí na nich být takové tuhé sněhové "bodlinky". Příliš hustá poleva, která na perníčcích nechce ani držet (to se také může stát), se může zředit malou kapkou citronové šťávy - ale s tím ředěním velmi opatrně. Správně hustá poleva by měla být jen o malinko řidší než ta, která už odpadává. Barevné polevy nepoužívám, ale někde jsem viděla perníčky zdobené kandovaným ovocem a mandlemi (přilepenými právě tou bílkovou polevou). Vypadalo to velmi pěkně a zajímavě.

Jinak já tyto perníčky dělám na stromky do kostela. Peču je zhruba týden před Štědrým dnem, skladuju je v suché místnosti (aby předčasně nenatáhly vlhkost) a do kostela je přináším až před půlnoční mší. U nás v kostele se v zimě udržuje teplota okolo 0°C a je tam dost vlhko. Perníky sundáváme ze stromků na Hromnice a to jsou již krásně měkké (ovšem nerozpadají se). Jíst by se ale zřejmě daly už zhruba po týdnu pobytu v kostele.

hodnocení

Tak děkuji. Zkusím. Všichni mluví o tom cukru, že musí být opravdu hodně jemný. Tak už mám teorie nabiflované, tak uvidíme, co přinese praxe ;). Když se mi to povede, tak se také pochlubím, ale když ne, tak dělám "mrtvého brouka". *smich*

*palec* Ať se to povede.

Co se týče toho cukru - největší neplechu tam dělají cukrová zrnka. Když vezmete trochu cukru do špetky a promnete ho, nesmíte cítit v prstech žádný "písek" - takový cukr by vám velice rychle ucpal zdobicí dírku. Mně opravdu vyhovuje pouze tento tescový v růžovém sáčku (ač se jinak jejich výrobkům snažím vyhýbat). Dříve jsem cukr několikrát přesívala, což je hrozná práce.

Ještě jedna věc - potřebné hustoty polevy se dosahuje velkým množstvím cukru, ne šleháním. Šlehání způsobuje, že je poleva krásně bílá (není průsvitná).

patronka*
hodnocení

4x

Ahoj, otázka mne zaujala i když už nepeču a náhodou jsem narazila na stránku Moniky Brýdové, kde jsou inspirace všeho druhu, takže i na perníčky . Tady to je : brydova.cz/...

Ať se dílo daří :) Patronka

hodnocení

Děkuji patronko. Hned se jdu kouknout. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]