Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvanlivost otevřených potravin

Od: danuska* odpovědí: 13 změna:

Milé hospodyňky, chci se zeptat jak to máte vy. Když otevřete ve skle například konzervované brusinky nebo pečený čaj, myslím tím koupené z obchodu, nikoliv sterilované jen otočením skleničky, jak dlouho potom necháváte otevřenou sklenici v lednici? Nebo se chci zeptat, protože každý říká,že je správně něco jiného, když otevřete třeba Nutellu, necháváte ji otevřenou v lednici nebo mimo lednici? A jak dlouho? Díky za vaše osobní tipy. Nejsem příznivcem dlouhého skladování, někdy mě udivuje, jak dlouho lidé jídlo skladují, ale přece jen některé věci se nesní a nechávají se v lednici.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Podívám se, čichnu, ochutnám. Podle toho se zařídím.

jabraka*
hodnocení

1x

Já jako "hosodyň," po otevření konzervy se snažím ji do týdne spotřebovat,ale jen pokud ji přechovávám v chladničce.Pokud jde o maso,nebo i pečivo,zásadně uschovám v mrazáku.

JABRAKA

hodnocení

1x

Každá potravina je jiná, např. brusinky bývají hodně slazené a mě vydržely mi v lednici i půl roku. Majoneza tatarka Helmmans až tři měsíce.Nutela taky vydrží. Takový kečup už se mi mnohokrát do měsíce zkazil.

hodnocení

1x

Rámcově vím, co asi jak dlouho vydrží a podle toho se snažím spotřebovat. Jinak se řídím očima, nosem a jazykem - některé potraviny vydrží i přes termín spotřeby.

hodnocení

0x

Pokud jsou koupené v obchodě, tak může být jejich trvanlivost "nekonečná", protože je v tom nacvpáno tolik konzervantů, že se nezkazí a nezkazí. ;) Za boha si teď nevzpomenu, co jsem to v lednici doslova zapomněla a normálně by to za tu dobu už mělo být absolutně plesnivé a ono se to tvářilo, jako kdybych to otevřela den předtím.

nikdo*

Suzy: nemáte tak úplně pravdu. Když vám upeču koláč, tak po třech dnech nepoznáte, jestli je čerstvý nebo ty tři dny starý. Na naší vánočce nepoznáte, jestli je čerstvá, nebo týden stará. A neni v nich ani gram jakéhokoliv konzervantu. Na těch koláčích, se nejdřív začne, podle způsobu skladování, kazit maková a ořechová náplň-zkysne mléko, které v náplních je. Opravdu je to hodně o použitých surovinách.

Však já také nepíši o dnech, ale doslova o týdnech. A nebylo to pečivo, už jsem si vzpomněla, byl to suchý salám. Myslím že ten poličan. Já ho běžně totiž vůbec nekupuji, ale byla jsem s kamarádkou a ta ho kupovala hromadu, :-D tak jsem si ho také koupila a pak ho zastrčila do lednice a úplně na něj zapomněla. A fakt byl i po dvou měsících na pohled i "čmuch" v pořádku. Já ho teda vyhodila, protože jsem věděla, že tam byl takovou dobu, ale kdyby to někdo nevěděl, tak by to asi na chuti ani nepoznal.

nikdo*

Poličan je nasolenej, hodně vysušenej, a jak je to u něj s konzervanty nevím. Jakékoliv negativní změny, se nejdřív projeví na chuti a vůni. Já věřím na svůj čich a oči. Ale to asi každej.

majsterjoe*

Vysušené maso bez jakéhokoliv chemického ošetření taky vydrží týdny. Není třeba se obávat že by poličan byl tolik konzervovaný. Suchý salám je po tepelném zpracování sušen dále, proto nemá být ani v lednici a teoreticky vydrží než se sní. Trvanlivé salámy mají ze zákona trvanlivost minimálně 21 dní.

No právě že voněl normálně. Ale bylo mi divné, že nebyl vůbec ani plesnivý po takové době. Opravdu to bylo několik týdnů. A navíc byl pořád zabalený v tom obalu jak to dávají do papírového igelitu. prostě jsem to raději vyhodila.

liska5
hodnocení

0x

Na rajském protlaku ve skleničce je psáno, že se má po otevření spotřebovat do 5 dnů. Na ten zbytek v ledně jsem zapomněla. Asi po 20 dnech jsem ho musela vyhodit, byla tam plíseň.Přitom vedle stál ještě déle zbytek domácího džemu bez jediného konzervantu, a nic. Záleží, jak dlouho a v jakém prostředí potravina stála otevřená, jestli se nabíralo čistou lžicí a pak se dobře zavřela a určitě je důležitá teplota v ledně.Jestli byla lednice na 2 nebo na 4. Docela mám vichr z mléčných otevřených věcí, jako je třeba smetana. To raději tu krabičku seříznu, prohlédnu aopatrně ochutnám, neboť to dokáže zhořknout.

Tak to je pravda o tom rajském protlaku. Teda tohle se mi stává u toho koncentrovaného, rychle to chytne plíseň. Tak už raději co nespotřebuji, dám ihned zamrazit.

danuska*
17.11.18 17:21
hodnocení

dik

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]