Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žlučníková dieta

Od: marcakuca* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jsem po operaci, vyndaly mi žlučníkové kameny. Mám držet žlučníkovou dietu a nic moc o ní nevím. A na různých stránkách to píší třeba jinak. Mohu jíst normální chleba nebo rohlik? A nebo čemu se zásadně vyhnout? Předem děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

2x

Dobrý den, jsem rok po operaci, dietu jsem tak trochu držela asi měsíc po operaci.Vyhněte se čerstvému pečivu, to dost nadýmá, pak drobným částečkám v jídle, např. máku, zrníčkům na pečivu, zrníčkům v kiwi,apod.To mně dělá potíže dodnes.Pivo je opravdu dobré, upravuje trávení.Asi 3 měsíce jsem používala jen Floru(ne Ramu),Flora je lehčí na trávení, máslo jsem nepoužívala.Pak zatím nejezte zelí, kapustu ,těžká jídla.Postupem času, asi za 3-4 měsíce po operaci zkoušejte jíst všechno a uvidíte, co Vám bude dělat neplechu.Česnek můžu úplně normálně oproti stavu před operací.Přeju hodně zdravíčka!

hodnocení

0x

Tady je to varietó *jasne* ezlucnik.cz/...

host*
hodnocení

0x

Určitě jste byla po operaci na kontrole u obvodního lékaře a ten vám zřejmě doporučil vhodnou dietu podle vašeho stavu. Někdo po operaci drží jen lehkou dietu, někdo přísnou a někdo se cpe vším (i s rizikem, že si to pokazí).

Dieta je v podstatě úprava jídelníčku tak, aby se předešlo nadměrné tvorbě žluči trávením některých jídel, ale to je pustá teorie. Většina lidí si zjistí, co mu dělá a co nedělá dobře. Například smažená jídla, dráždivá, tučná, majonézy a třeba i teplé buchty, oříšky v těstu (oříškové vánoční pečivo), apod. A alkohol. Lepší je ho vynechat. Někteří lékaři prý doporučují plzeňské pivo, ale to jsou jenom plané návrhy, nechte si poradit od vašeho ošetřujícího lékaře.

martinaa*
Plané návrhy to nejsou, plzeňské pivo, zvláště 12°, má (cituji): "schopnost udržet hodnotu pH v průběhu trávení a svou vyvážeností zabránit například překyselování žaludku. Zejména díky hořkým chmelovým látkám podporujícím sekreci žluče má pivo pozitivní vliv na trávení, takže nám pomáhá zvládnout vydatnější a masitější jídla.Někdy se doporučuje při onemocnění žlučníku. Jeho doplnění k jídlu umožní lepší příjem potřebné stravy a lepší využití všech složek stravy. V dietním stravování je třeba zvolit optimální druh a typ piva a určit také jeho optimální množství (obvykle skleničku k jídlu či několik doušků před jídlem a po jídle." Máma má už léta problémy se žlučníkem, vím, co píšu. S dietou souhlasím, čekáme "naše" Vánoce, kdy jí bude špatně po majonéze v salátu a po smažené rybě *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]