Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zázvor pro někoho nebezpečný?

Od: jirinaa* odpovědí: 10 změna:

Často čtu o zdravotním významu zázvoru. Je pro někoho zázvor nebezpečný? A proč? Dík za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, více viz odkaz a zde jen krátká citace: "Zázvor obsahuje gingerol, tato látka je "zodpovědná"za ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře."Zdravím!

zdravilek.cz/...

hodnocení

4x

Ano, zázvor může být i nebezpečný. Především pro tyto skupiny lidí: Těhotné ženy, podvyživení lidé, lidé s krevními problémy a lidé, kteří berou léky. Tematika je poměrně obsáhlá, takže navrhnu: Google řekne více.

marf*
hodnocení

2x

Nevhodný: Zázvor v nevhodné kombinace s jinými léčivy. Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.

Nevýhody vysoce převýší pozitiva. Tenhle čaj mi vyléčil mj. zažívání (potíž s vymlácenou střevní flóru antibiotiky, zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí a působí antibakteriálně):

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájeného na plátky) přelijeme litrem vroucí vody. Po dobu 5 minut necháme zázvor vylouhovat a poté jej z čaje odstraníme, vylouhované kousky zázvoru nejsou určeny k požívání.
Do zázvorového čaje je dobré po zchladnutí cca na 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (zejména při nemocech z nachlazení).
Tip: Pokud dáváte přednost kořeněným chutím, můžete spolu se zázvorem povařit skořici a hřebíček, tím získáte výraznější nápoj.

Přidávat do zázvorového čaje citron je kravina. Zázvor má tu výhodu, že tělo prohřívá zevnitř, citrusové plody mají tu vlastnost, že organizmus ochlazují a je to dáno tím, že rostou v tropech, kde se lidé potřebují ochlazovat. Z toho vyplývá, že citron vyruší účinky zázvorového čaje, je fakt, že si pochutnáte, ješte s medem, ano, je to pochoutka.

hodnocení

2x

Zázvor způsobuje prokrvení pánevního dna, proto ty těhotné ženy a já osobně se zázvoru vyhýbám týden před menstruací. Takže si dokážu představit, že bude problém pro lidi s léky na ředění krve.

Včera jsem jeden kořen vykopala a kousek mi ukradla kočka, těm ho po té zkušenosti také nemůžu doporučit. Chvilku jsem myslela, jestli nepřehnali v konzervě dávky šanty kočičí, jelikož číča vypadala, že se zbláznila.

marf*

Mimo dotaz: Recept zázvor pro kočku: modrykocour.cz/... To se někdo má...

No to je drsné :-D to bych asi kočku mohla druhý den vézt k vetovi... už včera jsem se děsila, co jí je, než jsem přišla na to, že mi tam kousíček zázvoru chybí...

idanova*

Zázvor nejen prokrví pánevní dno, ale prohřívá celý organismus; a to tím, že zvýší krevní tlak. Zvýší tím víc, čím větší je dávka zázvoru. Tak pozor, kdo se léčí s vysokým tlakem... Ida

jirinaa*
hodnocení

Děkuji všem za zajímavé odpovědi. Vypadá to, že jako diabetička si moc zázvoru neužiji, ale občas si zázvorový čaj udělám, hlavně při nachlazení. Správně nebudu do zázvorového čaje dávat citron, který se tam opravdu k vůli svým vlastnostem moc nehodí.

hodnocení

0x

Pravdu má pisatelka, že výhody převýší nevýhody. Pozor si mají dát hlavně lidé s vysokým tlakem a těhotné. Co se týče lidí s refluxem, tak hlavně přidat citron a med.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]