Nejste přihlášen/a.
Často čtu o zdravotním významu zázvoru. Je pro někoho zázvor nebezpečný? A proč? Dík za odpověď.
Dobrý den, více viz odkaz a zde jen krátká citace: "Zázvor obsahuje gingerol, tato látka je "zodpovědná"za ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře."Zdravím!
Nevhodný: Zázvor v nevhodné kombinace s jinými léčivy. Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.
Nevýhody vysoce převýší pozitiva. Tenhle čaj mi vyléčil mj. zažívání (potíž s vymlácenou střevní flóru antibiotiky, zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí a působí antibakteriálně):
Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájeného na plátky) přelijeme litrem vroucí vody. Po dobu 5 minut necháme zázvor vylouhovat a poté jej z čaje odstraníme, vylouhované kousky zázvoru nejsou určeny k požívání.
Do zázvorového čaje je dobré po zchladnutí cca na 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (zejména při nemocech z nachlazení).
Tip: Pokud dáváte přednost kořeněným chutím, můžete spolu se zázvorem povařit skořici a hřebíček, tím získáte výraznější nápoj.
Přidávat do zázvorového čaje citron je kravina. Zázvor má tu výhodu, že tělo prohřívá zevnitř, citrusové plody mají tu vlastnost, že organizmus ochlazují a je to dáno tím, že rostou v tropech, kde se lidé potřebují ochlazovat. Z toho vyplývá, že citron vyruší účinky zázvorového čaje, je fakt, že si pochutnáte, ješte s medem, ano, je to pochoutka.
Zázvor způsobuje prokrvení pánevního dna, proto ty těhotné ženy a já osobně se zázvoru vyhýbám týden před menstruací. Takže si dokážu představit, že bude problém pro lidi s léky na ředění krve.
Včera jsem jeden kořen vykopala a kousek mi ukradla kočka, těm ho po té zkušenosti také nemůžu doporučit. Chvilku jsem myslela, jestli nepřehnali v konzervě dávky šanty kočičí, jelikož číča vypadala, že se zbláznila.
No to je drsné to bych asi kočku mohla druhý den vézt k vetovi... už včera jsem se děsila, co jí je, než jsem přišla na to, že mi tam kousíček zázvoru chybí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.