Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Chtěla bych se zeptat. Letos budu péct sama cukroví neboť chci aby malá měla hezké svátky a tak se chci zeptat co dáváte do těsta aby vám opravdu do Vánoc změklo cukroví? Tchýně minulý rok pekla a bohužel měla tvrdé cukroví a tak se chci zeptat, aby do té doby cukroví změklo. Nerada bych opět byla přešlá .. Děkuji.
Podle mě hodně záleží na receptu. Já cukroví (včetně lineckého) peču až týden před Vánocemi. Vždy je hned měkké. Recept na linecké mám po babičce - cukrářce. Jednou jsem zkusila jiný a cukroví bylo dlouho tvrdé.
Troubu mám elektrickou.
Jj (když jsem to psala, neměla jsem recept po ruce - a nazpaměť ho neznám):
4 kostky másla, 1,5 kg hl. mouky, 80 dkg cukru (včetně vanilkového - dle libosti), 10 žloutků. Nechávám uležet cca 24 hodin, potom ho zpracovávám.
Tak budu něco dělat špatně, protože mám cukroví křehké hned. Spíše právě bojuji s tím, aby nenasálo vlhkost. Už jsem kvůli tomu nakoupila i takové ty hermetické plastové krabice a nebyly zrovna levné. Skladuji v zimní kuchyni, kde se netopí. Pouze medvědí pracny dělám s předstihem, aby se rozležely a zvláčněly. Jinak dávám pouze máslo, žádné umělé tuky. A asi také bude záležet na receptech. A do náplní používám také máslo. A jak to tak píši, tak si uvědomuji, že moje sousedka má také tvrdé cukroví, ale ona máslo nedává, jenom ty tuky. tak to může být také tím.
Souhlasím s @Nikdo > chce to cukroví upéct v dostatečném předstihu a uložit je do chladu. Budete-li péct až kolem Mikuláše, bude cukroví tvrdé.
Milá Ivzez, velice si považuji Tvých odpovědí, chodím sem a často pročítám. Máš veliké znalosti, to vím. Ale v tomto dotazu bych Ti odporovala. Pokud už nedělám ke 30 druhům - to jsem opravdu pékávala roky. Ze zdravotních důvodů už zvládám tak jen 15-17 z toho asi 4 druhy tzv. nepečené, začínala jsem skoro vždy kolem 4.-6.12. Peču tzv. vymazlené druhy co máme doma rádi, aby se rozplývalo na jazyku a docela malé kousky, tzv. drobné cukroví. Nemáme rádi sušenkové jako jsou BB apod. takže nic takové stylu nepeču. Recepty tradiční byly roky trochu obnoveny vzhledem např. surovinám apod. Mám uskladněné v plechových krabicích, na hodně studené chodbě. Jinak bývalo i v krabicích na sobě chráněné igelitovým pytlem na balkoně.
Zásadně peču z kvalitní výběrové hladké, másla - výborná byla 2. máslo, dá se použít i cukrářská stella.
Z polohrubé mouky mám v receptáři jediný recept na strojkové cukroví, ten trošku se přibližuje keksovému. Ale je o něj v rodině zájem, tak ho dělám.
Většinou se začínalo péct kolem Mikuláše. Nejdříve to, co potřebuje odležet. Tam stačí chladno. Hodně záleží na receptu konkrétně. Některé jsou opravdu pak jako tvrďásky. Náplně a krémy se dodělávají 1-3 dny před svátky. Na stůl dáváme menší množství a doplňujeme, aby v teple bytu zbytečně se nevysušovalo. Důležité je vedle receptu i pečení. Mám recept na perníčky a ty se dají jíst hned, peče se např. 4-7 min. Peču v elektrické troubě, většinu cukroví jen 160-170 st. a vše se peče rychle, do zrůžovění. To jsou asi základní moje zkušenosti. Ale v první řadě kvalitní, vyzkoušený recept je základ.
Ať se Vám zadaří připravit si cukroví podle sebe ke spokojenosti.
Dobrý den, do těsta se nic extra nepřidává, ale skoro bych řekl, že záleží (kromě receptu a skladování) i na troubě. Kdo peče v elektrické, tak musí začít dříve (více vysušuje), kdo má plynovou, tak nemusí tolik spěchat. Zdravím!
Marcyb, přece si ty recepty nebudete vymýšlet. Řiďte se receptem, protože není přece vůbec žádný problém koupit mouku, která do receptu patří a sama tady píšete, že chcete, aby se Vám cukroví povedlo, tak proč byste chtěla zbytečně experimentovat a měnit mouky? Většinou se používá mouka hladká a všude je jí habaděj. Není to nedostatkové zboží.
Jen jsem se zeptala, neboť nemám co dělat a chtěla jsem trochu zapojit i svojí dvouletou dcerku, která se nudí. Co jiného dělat v takovém počasí. Ano, není to problém koupit, jenže doma se mi valí polohrubá i hrubá mouka nevyužitá tak jsem se zeptala... Je na mé zda si zkusím z polohrubé nebo hrubé mouky udělat cukroví..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.