Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak skladujete křížaly?

Od: liska5 odpovědí: 7 změna:

Zpracovala jsem přepravku jablek. Usušila přiměřeně na tácech na radiátoru a nacpala do sklenic. Jak dlouho mi takhle vydrží? Mám doma suchý vzduch, mít je někde v prodyšném obalu, tak budou přeschlé a tuhé. Jak je skladujete? Mám s tím vůbec něco dělat? Napadlo mne je takhle nasucho zavařit. Nebo strčit do lednice? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

My jsme doma mívali křížaly v pětilitrových sklenicích s umělohmotným víčkem. Stejně tak jako sušené houby.

hodnocení

2x

Ve sklenicích jsme je nikdy neskladovali, takže tohle nevím. Ale pozor na zapaření, je tam zbytková vlhkost jamile se někde naakumuluje bude plíseň jak fík. Z tohoto důvodu jsme je vždycky měli v papírových sáčcích. Jsou prodyšné, aby vlhkost mohla ven, ale že by třeba za měsíc dva byly na troud to ne. A déle nevydržely. Popř děda je míval v krabičkách po trvanlivém mléku a překryté ubrouskem.

doplněno 24.10.18 15:26:

U křížal je výhoda, že je lze dělat/sušit celou zimu postupně.

hodnocení

2x

Skladuji je v ne zcela uzavřených sklenicích od rozpustné kávy a v tubusech z tvrdého papíru. Původně v nich byly směsi suchých plodů od firmy mixit. Víčko také zcela nedoléhá. Letos jsem křížaly ani nesušila, mám ještě loňské. Těm loňským nic není.

hodnocení

2x

Babička je vždy dávala do papírových sáčků.

Tak to po léta dělám také.Křížaly nemají chybu :)

floro*
hodnocení

2x
V 3l sroubovacich sklenicich. Dotazenych. Mam tak veskere bylinky, krizaly z ruzneho suseneho ovoce (jabka, hrusky, svestky, merunky, tresne atd.). Jedny hrusky uz tam mam treti rok bez ztraty vune, barvy. Samozrejme musi byt radne ususene
V papirovich pytlicich je potreba udrzovat konstantni vlhkost okoli, navic se vam tam muzou dostat napr. potravinový moli.

lidus*
hodnocení

2x

Mám je ve velké sklenici ve studené spíži ale bohužel u nás dlouho nevydrží i nyní se cpu hruškama. U nás je problém schovat trochu na Vánoce. Maminka v látkovém sáčku a zavěšené ve spižce v rodinném domku (je tam zima).

liska5
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Křížaly jsme víckrát jedli u babičky, ale já si teď nevybavím, v čem je uchovávala. Co mám ve sklenicích, nechám a druhou půlku dám do papírových sáčků /a s nimi do látkové tašky na zip/ a budu sledovat, jestli se s tím něco děje. Přitom budu zásoby ztenčovat, neboť u mne nic dobrého dlouho nevydrží. Průběžně vyrábět křížaly nemohu. Nasbírala jsem padanky, které nelze skladovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma křížaly

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]