Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl v medu

Od: lilil odpovědí: 7 změna:

Koupila jsem luční med od medaře a hrozně brzy zkryztalizoval, zato med květový z obchodu je stále tekutý. Čím to je a co přidávají do lučního medu z obchodu?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Podle krystalizace se pozná kvalitní med. Spojují se molekuly glukózy a fruktózy. U lesních tmavých medů k tomu dochází až později z důvodu vyššího obsahu fruktózy. Med můžete rozpustit v teplé vodní lazni o teplotě 40-50 stupňů, víc ne.

myska*
hodnocení

2x

Do žádné potraviny by se nemělo dát nic jiného než co je napsáno na etiketě. Podívejte se tam, jestli je tam nějaké aditivum napsané.

Pokud vám krystalky vadí, tak zkuste med lehce zahřát - postavit do horké vody, krystalky by se měly rozpustit.

hodnocení

1x

No, tak oni dneska švindlují všichni. Člověk už fakt neví, co je lepší. Ale asi bych víc věřila tomu včelařovi. Já teda med moc nemusím, ale když koupím, tak od včelaře. A to, že z ten z obchodu je neustále tekutý, tak to určitě dobře není a něco v něm je přidáno, aby nekrystalizoval a mohli ho prodávat co nejdelší dobu. A co tam přidávají, byste měla logicky najít na etiketě u toho kupovaného. Ale v těch všelijakých číslech aby se kozel vyznal. Podle mne bude lepší ten od včelaře, ten nemá přístup ke všem těm chemickým sajratům a musel by je kupovat jako soukromník, teda za jiné ceny, než co má nějaký "kolos-fabrika" a to by se mu ten med prodražil.

liska5
hodnocení

1x

Přirozenější je, když med brzy krystalizuje, než když zůstává tekutý.

vernon
hodnocení

1x
Samozřejmě že krystalizuje. Med z obchodu je většinou šizená zahuštěná šťáva s medovou příchutí.

hodnocení

0x

Někteří včelaři med pastují. Moc o tom nevím, jen snad to, že ho nějak míchají (trvá to i někoik dní) a zabrání se tak spojení krystalů medu, takže má takovou hezky roztíratelnou konzistenci. Jak to je s tím medem z obchodu netuším, ale asi to nebude stejný postup.

Jiný ani nekupuju, ten pastovaný je dobře roztíratelný pořád a zachovává si všechny dobré vlastnosti.

kareoo
hodnocení

0x
Krystalizace medu se urychluje, když je med ve tmě, dále to ovlivňuje poměr fruktózy. Takže v krámě kde na to 20 hodin sviti, tak zůstává tekutý a taky tam můžou přimíchávat nějaký další latky, aby to bylo tekutý... Mám med od včelaře a za 1 týden v temné komoře mi zkrystalizoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]