Nejste přihlášen/a.
Odpovědnosti se zbavit nedá, té tě mohou zbavit jedině úřady. Stejně jako rodiče mají svoji odpovědnost i děti. To znamená být důsledná a na vzniklou situaci reagovat adekvátně, okamžitě a rozhodně. To znamená policie, lékařská správa a vše, co bude dále nutné. Pokud tohle nedokážeš, tak následky můžeš přičítat jenom sobě. Čím déle to bude trvat, tím budou horší. Pro všechny, ale především pro tebe.
Samozřejmě "zpráva".
Tedy současné chování tvých potomků je výsledkem tvé dobré a důsledné péče? Pak ovšem nechápu, na co si vlastně stěžuješ.
Hmmm. Tady jsme v anonymitě, tak vám klidně připíšu něco z vlastní zkušenosti. Narodil jsem se neplánovaně v době, kdy moje matka rozjížděla vědeckou kariéru. Měla po ní. Když se nemohla stát slavným vědcem ona, čekala to ode mě. Tak nějak se očekávalo, že budu nejméně laureátem nobelovy ceny. Jenže moje priority vypadaly úplně jinak, já jsem chtěl být fotbalista. Pravidelně jsem se dozvídal, že jsem úplně nemožný, že jsem nenormální, že jsem úplný lempl, ze mě bude úplná nula a že je to stejně jedno, že si mám dělat co chci. To mi bylo kolem šestnácti, přesně jako tomu vašemu dítěti. Pokračování si můžete domyslet. Po maturitě, jsem práskl dveřmi a už mě neviděli.
Chtěla jste přímou odpověď, tady ji máte. Vašemu mladému či vaší mladé bude úplně fuk, jestli existujete či ne. Tak vypadá vaše budoucnost.
promiňte, ale jestli je váš doplněk pravdivý, pak úplně mimo mísu byl váš dotaz a ne můj příspěvek.
Měla jste rovnou napsat co máte doma. Jestli máte děcka násilníky a narkomany, pak problém řešte přes sociálku a přes policii a ne přes poradnu na netu.
Chápu ale jste uplně mimo mísu. Je mi lito to ano,ale teda když už to musí byt moje děti kouří trávu -tedy syn,dcera je těhotná dnes mě zbila tak že mám modřiny snad všude kde je mít můžu.
Slova drž hubu běž do prd.. ty kur... zasr... a podobně už nezvládám.
Jsem psychicky na dně ze syna ani tak ne i když to co dělá i přes to chodí do školy a do práce vydělává si.
Dcera musí studium přerušit jen leží a řve řve i na sourozence bije je porad by se jen valela.Dnes bouchla dvouleteho syna tak,že už jsem po ni skočila že dostane facku. Chytila mi ruce a začala mě bít o kopancích ani nemluvě
Už na to nemám nezvládám bud pujdou oni nebo pujdu ja,ale do hrobu
Já jsem vás nechtěla našvat ale jsem zvyklá psát co si myslím. Společnost, ano může za lepší přístup k drogám, za to, že děti znají svá práva ale povinnosti ne. Já vychovala dceru snadno, za minulého režimu o drogách věděli jen umělci a pak majetný povl, pro facku jsem nešla daleko a naštěstí to bylo minimálně. Nuž kdyby na mě dítě jen napřáhlo řešila bych to hned. Sama má 2 děti a výchova je jiná, prý aby z nich nevyrostli ušlápnutí a šikanovaní jedinci ale přece jen to má hranice.
Zkuste se obrátit na nějakou výchovnou poradnu, na mediátora co pomůže s komunikací, hlavně si nenechte sr...na hlavu. V domě jedna matka dostala své 15ti leté dítě do diagnostického ústavu, kluk kradl většinou u rodiny, lhal a řval na matku. V 18ti se vrátil, vyučený zámečník a k mamince se chová slušně.
Nooo, tak jak jste nekompromisní na rádce, zkuste to i na děti.
Chcete poradit, ale na všechny dobré odpovědi máte ty své.
To je pak těžké
Odpovědnosti za děti ani zodpovědnosti vůči dětem se nedá nijak zbavit.
Jsou-li děti schopné se o sebe postarat, mohly by ony nebo Vy podat soudu návrh na přiznání svéprávnosti. Ovšem než by soud svéprávnost přiznal, mohlo by minimálně to starší dosáhnout plnoletosti.
A přestože "nejste zvědavá na výchovné diskuze", připomenu, že vyživovací povinnost vůči dětem trvá, dokud nejsou schopny se živit samy.
@danaha - očekávám přímou odpověď
NOZ § 856
Povinnosti a práva rodičů spojená s osobností dítěte a povinnosti a práva osobní povahy vznikají narozením dítěte a zanikají nabytím jeho zletilosti.
Což neznamená, že nezletilé dítě není trestně odpovědné. Pokud vás dcera napadla, řešila jste to nějak? Policie, lékařská zpráva, trestní oznámení - nebo jste si v tichosti nechala "dát přes hubu"? Což není příspěvek do "výchovné diskuze", ale dotaz k věci.
Až vás zase budou bít, zavolejte PČR. Nejste na to zvědavá ale jak jste si je vychovala, tak se k vám chovají. Děti téměř dospělé a 2 roky staré batole?, nezlobte se ale normální to není. Odpovědnosti se nezbavíte, jsou to vaše děti ale řešte to týrání, drogy, třeba je odsoudí k pobytu v diagnostickém ústavu. Dcera nemá 18, je těhotná a bije vás?
@lidus: Ono je strašně snadné říct "Jak jste si je vychovala...", ale nikdo nemá na výchovu patent. Postupuje, jak nejlíp umí, ale netuší, že vede sebe i děti do pekla (třeba tím, že neprojevuje dost autority v klíčové době atd.) A na tyhle chyby se většinou přijde, až když se s tím bez pomoci z vnější nedá nic dělat. Jak správně vychovávat, na to jsou celé knihovny, učí se to na vysokých školách, ale prostě není možné, aby všichni rodiče byli dokonalí. Zvlášť když děti zdědí všelijaké sklony.
"...jasně společnost nemůže za nic..."
Naopak, společnost může za to, že připustila (spíš přikázala) "americkou" výchovu. Takže dítě může všechno, dostane všechno, když ho při zlobení plácnete přes zadek, tak Vás zavřou (měl jste ho místo toho důrazně slovně upozornit, že se to nedělá). Napadený učitel musí sklopit uši a být zticha, nanejvýš může napsat dítěti poznámku (což je jistě strašný trest). K tomu ve sdělovacích prostředcích i v pořadech pro děti z 90% násilí (pusťe si někdy brzo ráno televizi, nestačíte se divit). Počítačové hry to samé (čím krvavější, tím lepší). Pak se nelze divit, že jsou děti jaké jsou a když jim matka něco vytkne, tak jí zmlátí. A pokud "civilizované" lidstvo nedostane včas rozum a nevrátí se ke klasické a osvědčené výchově, bude hůř.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.