Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DOMÁCÍ MÝDLA - jak na to?

Od: cookie* odpovědí: 19 změna:

Ahoj!

Budu vyrábět domácí mýdla - nechci glycerinové, nechci z těch "univerzálních" směsí - chci vyrábět přírodní. Potřebovala bych radu od někoho zkušeného, kdo by mi řekl, co si mám pořídit do "starter pack" - dočetla jsem se, že je ideální mít:

kokosový olej, palmový olej, destilku, hydroxid sodný, olivový olej, ricinový olej a pak mám napsané ještě bambucké máslo - a sice nerafinované je dražší, ale má zase lepší vlastnosti, více účinných látek. Je to dostatečné do začátků jako základ?

Co je potřeba dalšího? Stačí teploměr na maso a obyčejná kuchyňská váha? Potřebuji varuodolnou misku ze skla, nebo staci plastova nadoba?

Co se ale týká těch dalších přísad, kdybych chtěla použít aktivní uhlí/či právě to bambucké máslo/kakaové máslo/další.. v jakém poměru je tam mám dát? Jelikož stojím před otázkou, jestli si mám koupit kilo bambuckého másla nebo 300 g, nechci zase, aby se mi to zkazilo, ale nechci pořád dokola kupvat další a utrácet na poštovném. Poradil by mi nějaký zkušený člověk? :)

Díky!

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kamarádka dělá doma různá mýdla. Vím, že jí dalo hodně hledání na netu, aby našla správný postup, nakoupila, zase na netu, správné suroviny a zkoušela a zkoušela. Nemám odvahu jí říci, ať mi své poznatky dá pro někoho, koho neznám ani já, ani ona. Ale vím, že strejda Gůgl zná na všechny odpovědi.

cesmina*

Přesně tak ,chce to zkoušet a zkoušet.Chtěla jsem to zkusit,protože pro dceru kupuji mýdlo na ekzematickou pokožku v jedné mýdlárně.Není to nic levného ,tak jsem myslela ,že bych ušetřila ,ale když jsem si přečetla co vše potřebuji,tak jsem si to rozmyslela a taky mě nějak vadí pracovat s louhem .

jabraka*
hodnocení

2x

Odpověď chemika: výroba mýdel využívá poměrně jednoduché chemické reakce,zvané zmýdelnění rostlinných olejů.v alkalickém prostředí.Vždy musí být spočítána stechiometrie chemické reakce.Tím všechny složky jsou v reakci spotřebovány a malý přebytek louhu(hydroxidu)se nevypaří,ale časem se zneutralizuje reakcí se vzdušným oxidem uhličitým.(s vodou vznikne kyselina uhličitá.Plarita roztoku mýdla při mytí snižuje povrchové napětí vody a rozpouští mastnou špínu a jiné mastnoty.

JABRAKA

hodnocení

0x

Vy se hodláte patlat louhem a tvrdit, že je to přírodní a skvělé?

cookie*
hodnocení

Nom... jo, ten hydroxid po 3 týdnech z toho mýdla vyprchá.. :D je to normální přísada..

Můžete mi nějak přiblížit to prchání?

cesmina*

Co jsem četla ,tak se to mýdlo nechává několik týdnů zrát ,aby z něho nejspíš nějakým chemickým procesem ten louh zmizel a člověk si pak tím mýdlem nepoleptal kůži.

rqts
hodnocení

0x

Nebylo by lepší rozmáčet zbylé šlupky hotových mýdel? Nečetl jsem to, je to dlouhé, ale čiší z toho mrtě práce, málo zábavy a nejistý výsledek.

cookie*
hodnocení

Ne, to nechci, pardon.. achjo, to jsou teda rady, bez kterých bych se i docela obešla.

cesmina*

Na www.mini.kurzy.cz najdete přesný návod i poměry tuků ,vody a hydroxidu.Napoprvé si to vyzkoušejte s malým množstvím a potom uvidíte jestli je to mýdlo jaké chcete.Kvůli tomu louhu jsem výrobu ,která mě zajímá předem zavrhla.Radši si ho koupím již hotové v jedné mýdlárně.

lidus*
hodnocení

0x

Vzpomínám si, že praprapředci vařili mýdlo z brambor, no tak já bych koupila ty kostky co se dají rozehřát do mikrovlnky, dobarvíte klidně potravinářskou barvou nebo spec. barvou přímo na to, navoníte esencí co se také prodává a nalejete do silikonových formiček. Můžete nahoru zalít třeba snítku levandule...(dává se dolů). Vyzkoušené, zvládne dítě.

Z brambor možná něco opravdu vařili, mýdlo ale určitě ne. Mýdlo se vyrábí z tuků. Takže ho vyráběli možná ze sádla, nějakých žluklých zbytků, kostí a podobných lahůdek. Ale z brambor jistě ne.

hodnocení

0x

Tady máte co jsem letmo našla na internetu. pardubice.rozhlas.cz/...

Ale osobně bych do toho teda nešla. Také jsem měla kdysi elán, vyrábět si doma mýdlo, ale já zase chtěla s tím glycerinem, protože jsem si je kdysi kupovala a pak úplně zmizla z obchodů. Byla to taková hezká mýdla, transparentní a v různých barvách. Ale když jsem si přečetla, co všechno k tomu potřebuji, tak jsem od toho upustila.

doplněno 15.09.18 20:00:

A teď jde o to, proč chcete ta mýdla vyrábět. Jestli je to jenom taková zábava, tak to se teda opravdu nevyplatí. Ani co se náročnosti práce a ceně materiálu týče, ani toho času. Pokud Vás napadlo vyrábět mýdla a mít z toho živnost, tak opravdu najdete hodně rad na internetu. Já jsem se mezi tím podívala ze zvědavosti a ihned jsem našla docela zajímavé postupy a navíc rady, co všechno k takové výrobě potřebujete. Nebudu to sem přeposílat, určitě najdete lehce sama. A ještě byste mi mohla vynadat, že o takovou radu nestojíte. ;)

olejik
hodnocení

0x

Trochu osvěty.

Palmový olej škodí planetě. Třeba zde, ale těch článků je více. Všimněte si, v kolika potravinách a výrobcích se již palmový olej - tuk nachází. Pro peníze si zničíme /korporace ušetří/ planetu.

bozka.cz/...

Zkuste nahradit palmový olej něčím jiným.

Ničí se pralesy, umírají a vymírají tygři na Sumatře, zabíjejí se orangutani a jiné druhy původních, zvířecích obyvatelů.

Jak olej škodí planetě?

achjo

Nevím, jestli to je opravdové popíchnutí a nevíte, neznáte, nebo ironie. Jestli to mám vysvětlovat.? Pokud byste si rozklikl odkaz, tak je to v posledním odseku.

Odlesňování škodí, likviduje se příroda, aby vznikla nová pole. Třeba tady, ale těch odkazů je více technika.denikplus.cz/...

Ra pokud provokujete, tak proč se nezeptáte, jak se říká oleji /tuku/ NE.

A čím umíte nahradit ten palmový olej Vy? Co doporučíte k pěstování? Mimochodem, neničí se pralesy víc pěstováním ekopaliv?

fram
hodnocení

0x
Nesedí mi ty tuky a také chybí kalafuna, z přírodní borové pryskyřice. Perfektní mýdlo si vařila moje babička. Prostě proto, že šetřila: Celý rok sbírala tuk ze smažení. Fakt to pralo, byly to toho béžové kostky na plechu. Níže vis základní recept.Mýdlo v užším slova smyslu: podstatou jsou hydratované sodné nebo draselné soli vyšších karboxylových kyselin, jinak také nazývané vyšší mastné kyseliny. Mýdlo se vyrábí alkalickou hydrolýzou tuků neboli zmýdelněním. Při této reakci vzniká z každé molekuly tuku jedna molekula glycerinu a tři molekuly alkalické soli karboxylové kyseliny neboli mýdla. Mýdlo je nejstarším a nejdéle používaným anionickým tenzidem ("smáčedlem"). Nejčastěji používané oleje a tuky k průmyslové výrobě mýdla jsou sádla a loje z živočišných zdrojů. Z rostlinných zdrojů jsou nejčastěji používané oleje a tuky kokosové, palmové a olivové.Domácí výroba mýdlaNejdříve budeme potřebovat jeden kilogram tuku, mohou to být zbytky živočišných, rostlinných i umělých, klidně nažluklé nebo připálené. Poté musíme sehnat ještě 18 dkg louhu sodného a 5 dkg kalafuny. Voda se kterou budeme pracovat by měla být měkká dešťová, pokud není k disposici přidává se do tvrdé vody (2,5 l) 5 dkg potaše (tj. uhličitanu draselného).Do většího hrnce dáme rozpustit tuk, přidáme kalafunu a nalijeme jeden a čtvrt litru vody. V druhém hrnci také s jedním a čtvrt litrem vody pomalu rozpustíme louh a také pomalu ho nalijeme do rozpuštěného tuku. Za stálého míchání pomalu vaříme tři čtvrtě hodiny až hodinu dokud tekutina nezmýdelnatí – začne trochu připomínat nezcukernatělý med. To jestli je mýdlo hotové vyzkoušíme tak, že na studený porcelán kápneme pár kapek, hotové domácí mýdlo by mělo tuhnout. Nachystáme si pečelivě umytý plech, mýdlo na ně vylijeme a dáme do chladu ztuhnout. Lepší je domácí mýdlo nepoužívat rovnou, ale počkat si i několik týdnů aby "vyzrálo”. Pokud chcete mít mýdlo voňavé, poexperimentujte s různými vonnými olejíčky – přibližně v mírách 10 ml olejíčku na 1/2 kg tuku..

hodnocení

0x

Zkušenosni ani knowhow nemám, ale aspoň jsem našel odkaz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]