Nejste přihlášen/a.
Nepíšete, co dítěti předkládáte k jídlu.
Samé ovoce a zelenina z Vaší zahrádky to asi nebude, že?
Uvařte běžné jídlo, méně osolte, méně okořenit, maso namlít, vše dobře provařit.
A zkoušet. Jednou to a podruhé opět něco jiného.
Třeba se jednou děcko chytne, co mu zachutná.
Používejte pouze kvalitní máslo, žádné náhražky, zkuste upéci domácí piškot.
8 měsíců můžete zkoušet normální, domácí stravu.
Pokud to je kluk /napsala jste málo, co mu vaříte/, tak kluci bývají na maso. Používejte tučnější mléko, domácí vejce od prověřeného chovatele.
Již jenom z toho, jak u dítěte sedíte hodinu a vracíte mu jídlo do pusy mi je špatně a asi bych také nebyla dobrý strávník.
Nejste náhodou vgeteraiánka? Napište o vašem jídelníčku a vaření více.
Nekupujte žádné skleničky s výživou a hotovými jídly.
Máte jídelní stoličku a stoleček pro malé dítě, aby si dítě mohlo jídlo samo osahat, pohrát, olízat prsty?
To vše je důležité.
Vaříte běžnou dětskou krupičku, nebo používáte kaše z lékárny bez vaření? varianta za A je lepší, chutnější.
.
Tak se vraťte k láhvi s dudlíkem. Umixovat do hladka maso, zeleninu, přílohu. Naředit vývarem ze zeleniny a dudlík s větší dirkou,
Vzpomínám si na jeden případ, dítě jedlo jen 1 x za den, víc do něho nedostali, tak v té jedné lahvičce byl sunar, vývar z masa a zeleniny, oslazené a to holčička vypila. Možná i mixovaná zelenina i maso.
Vaše situace má jeden zásadní aspekt: Pomáhá dítěti v jezení to, že u něj takto sedíte a snažíte se to do něj narvat? Jestli ano, pokračujte. Jestli ne, volte jiné způsoby.
A pak je tu toto:
1) V momentě, kdy má dítě podváhu, jsem schopná dočasně obejít zásady zdravého stravování. Já třeba jako dítě byla prý 14 dní na piškotech a čaji (kromě toho, že jsem i mimo to jedla příšerně), protože to bylo jediné, co jsem polkla.
2) Některé děti "blbě" jedí právě proto, že se to do nich rodiče snaží narvat. Dejte dítěti něco, co si může sníst samo (banán? jablíčko?- nebo v síťce, jestli ještě nekouše... piškot? nebo klidně přesnídávku rukama?) a nechte ho být, opravdu si myslím, že se dočkáte jiných výsledků. Možná hned napoprvé, zkuste takto dávat třeba jedno jídlo denně, třeba svačinku?
Edit: Do síťky se skvěle dávají a dětem skvěle z ní papá hroznové víno. Prostě zkoušejte, co Vám vezme nejlépe, zkoušejte opakovaně klidně desetkrát, ale fakt nenutit, nenaléhat, tvařte se, že je Vám jedno, jestli to sní.
Jsou různé případy, například naše známá mela chlapečka a ten nejedl nic jiného než banány. A nenarvali do neho nic jiného, tak holt vyrostl na banánech, nyní je dospělý a je to kus pořádného chlapa. Jiná známá zase holčičku, nejedla, krmili jí ve vaně, na houpačce a pod. Měla podváhu, doktorka řekla, at jí cokoliv, co vezme, at je to cokoliv, ale neco jíst musí. Pak se to za čas prolomilo a deti jedly normálně. Jsou takové děti, něco do sebe dostávat musí.
Nic si z toho nedělejte, naší dceři to vydrželo 14 let. Pak snědla k svačině 9 rohlíků a od té doby jí normálně.
Můj syn byl do puberty na tatrankách a pribinákách, jinak nejedl nic. Každé běžné jídlo roznimral a roztahal po talíři. Pak byl ochotný jíst jen kuřecí řízky a kaši. Násilím a křikem se nic nedocílilo - začal se dusit. Když jsem mu nedala žádné jídlo, nevadilo mu to, prostě nejedl. Byla jsem vděčná i za ty tatranky a pribináky. Pak se vzpamatoval nebo co. Kolem 18-19 let začal jíst víceméně normálně.
Určitě jsem ho nerozmazlila, do okamžiku, než šel ve 2 a 3/4 roku do jeslí, jedl absolutně všechno. V těch jeslích se něco stalo a přestal úplně jíst.
Já jen koukám, jak se snažíte cpát klukovi zeleninu a ovoce ze zahrádky. Ne každý to snese. Měla jsem známou, která kojila syny do roku a prakticky nic jiného nepoznali. Moje tchyně měla zase problémy s manželovou sestrou, bylo to její první dítě a moc nejedla a nějaká bába - je to už 50 let - jí doporučila, aby jí dělala řídkou kaši do láhve. No a to holce zachutnalo a tchyně si dodnes myslí, že ji to zachránilo. Mně sice vstávaly vlasy hrůzou - dávat toto malému dítěti, ale je fakt, že dnes je z ní na svůj věk velmi pěkná ženská.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.