Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Přiznám, že už jiné sklenice než se závitem nepoužívám, ale když jsem je kdysi používal, tak jsem přes víčko dal tenké plátno a pak stlačil tím plastovým uzávěrem. A to jsem mnohdy použil víčka, která už byla předtím na jiné sklenici.
Také se novým víčkům vyhýbám. Párkrát nechytly. Dobře jsem je odmastila, umala a ještě nechala v horké vodě a horké nasadila. 10 let strará víčka z hořčice, celá zdeformovaná, chytají bez problémů. Také jsem nepřišla na to, čím to je. Mám nešikovné ruce a šrobovací víčka mi dělahí problémy při zavařování pak při otevírání. Mám 18 skleničrk broskví, 16 meruněk, 18 švestek a 20 0,7 okurek. Nerada šroubuji.
U Omnia víček je to záležitost použité teploty při zavařování.Musí dojít ke krátkému varu a úniku páry.Ta vytlačí vzduch a po vychladnutí dojde ke kondenzaci páry pod víčkem a vzniku podtlaku.Pak už víčko musí držet,pokud není poškozeno,nebo sklenice.Vychladnout je vhodné nechat sklenici na stole postavenou na víčko.I podložka pod upínací sponu pomáhá dodržet rovinnost přítlaku na víčko.Zkuste zavařovat v mikrovlnce.Je to potřeba provádět po jedné sklenici,ale zase to trvá 5 - 7 minut podle obsahu a výkonu MW.
Zavařil jsem letos 35 sklenic okurek,20 sklenic jablek a řadu džemů.Zatím vše drží.
JABRAKA
Může to být způsobeno "vyššími" víčky; okrajem se opřou se o lem sklenice a tím nechytnou...osobní zkušenost. Po nákupu v jiném obchodě (hlavně ale od jiného výrobce) bylo po problému. Zkuste porovnat výšku víček; buď změřit, pokud máte posuvné měřítko (šupléru), nebo položte na rovnou plochu dvě "nefunkční" víčka a mezi ně to dobré...a porovnejte...pokud "dobré" bude nižší, je to jasné...
Také jsem přešla na šroubovací. Měla jsem problémy s novými víčky. Až v jednom obchůdku mi prodali víčka, a tam bylo upozornění, že se jedná o česká víčka. Prodavačka mi řekla, že ty, co nechytají, jsou čínské výroby !? Jsou prý větší a špatně drží...
Takže žádejte víčka od českého výrobce:
A víte, že Omnia víčka s bílou gumičkou už dlouho nevyrábí?
Před několika desetiletímy psali, že víčka na potraviny s tukem(masové, paštiky atd.) mají červenou gumičku. Nikdy jsem ji neviděl.
Teď už používám spíš víčka šroubovací, ty zatloukací jen na okurky.
Na stůl si složím utěrku, na několikrát. Na to postavím láhev s víčkem. Na víčko dám opět složenou utěrku, asi na dvakrát. Paličkou na maso tluču mírně kolem dokola. Tou dřevěnou stranou. Víčko většinou drží. Pokud se protáčí, utěrku nahoře složím na 4 vrstvy, a znovu tluču. Potom se to uzavře vždycky. Nikdy jsem s těmito víčky neměla problém. Jaga
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.