Napěchovat do sklenic - hodně umačkat, průběžně slévat tu vymačkanou šťávu (nevylévat - vychladit a vypít). Sklenice zavřít a vařit hodně mírným varem asi 15-20 minut podle tvrdosti jablek, vyndat, nechat vychladnout. Já jako u všeho zavařovaného po vyndání obracím skleničky dnem vzhůru.
Neuvedl jsi podstatné. Co je to velké množství? 1 košík nebo jedna vlečka?
Nechat vykvasit znamená, že naplníš sud, bečku nebo něco s uzávěrem. Uzávěr je nutný pro převod do palírny. Po vykvašení v sudu se v pálenici z jablek dělá kalvádos. Letos je hodně ovoce, musíš se pálenici objednat. Mńam.
Křížaly není třeba loupat, to je škoda. A když ano, tak slupky usušit na čaj.
Z loupaných se mohou nadělat přesnídávky. Povařit s trochou vody a zamixovat do nich trochu cukru. Někdo přidává vodový pudink kvůli konzistenci. A zavařit.
Nebo do moštárny a nadělat mošt. Pozor, nezavařený brzo kvasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.