Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sede saty

Od: blahoutova* odpovědí: 59 změna:

Jsme pozvani na svatbu a hoste maji mit saty v odstinu sede nebo sedomodre barve.Slysim to poprve,ze by novomanzele urcovali co si maji vzit hoste na sebe.Po satech jsem se divala,ale v zadne takove barve jsem nesehnala,takze zrejme budu doma.Neni to divne,takto to urcovat hostum,setkal jste se s tim nekdo?

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku
Již bylo dostatečně rozebráno..

59 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Milionářská svatba? Už vidím normální chlapy, jak si honem na jednu cizí svatbu kupují šedý oblek. A co děti? Budou na svatbě pobíhat jako malé šedé myšky?

Já bych poslala blahopřání na šedém papíru a nikam nešla.

hodnocení

5x

Při slavnostních příležitostech může pořadatel předepsat Dress code. A je slušné jej dodržet.

wuueru
hodnocení

4x

Ježiši, vždyť ta nevěsta to nemyslela špatně. Prostě chce, aby lidi byli decentně nebarevně oblečení. Tak si prostě vezměte něco nenápadného - béžového, tělového, nebo nějaký vyblitý světlý odstín jakékoli barvy. To máte doma jen samé zuřivě barevné šaty?

Tak mně třeba sluší jen zářivé barvy. V těch, jak píšete, vyblitých vypadám hrozně.

iz*

@Wuueru: »vždyť ta nevěsta to nemyslela špatně« ... jistě, jenom chtěla lidem něco diktovat...

72mona3*

@ivzez - diktovat? Možná. Má na to právo. Stejně tak máte právo odmítnout. Ale proč?Je to jako s jídlem. Také bývá na svatbě dané, jednotné. Nepůjdete tam nebo se urazíte jen proto, že nejíte polévku s knedlíčky? A ani se nebudete obtěžovat zjistit, jaká je možná alternativa?

Svatební hostinu si budoucí novomanželé zajišťují sami, ovšem oblečení (podle jejich představ) si mají opatřit hosté, byť se jim takový styl nemusí líbit a už ho nikam jinam neunosí. To je rozdíl. Jinak mě osobně jakýkoli podobný požadavek hodně vadí - ani ne tak proto, že bych si podobné šaty nemohla opatřit, ale z toho důvodu, že odmítám jakoukoli "stádovitost". Je rozdíl, když to má být nějaká legrace a recese (potom se klidně obleču do něčeho, co bych si normálně nevzala) - a když je to míněno vážně.

*mně (změnila jsem větu)

72mona3*

@ildika- styl? Styl si vybíráte vy, určena byla pouze barva. Pokud by byl určen styl (jako třeba na zahradni slavnosti - kovbojský, námořnický...), bylo by to horší, to by se fakt už potom nedalo třeba použít. :)

Mně požadavky nevadí, zvlášť pokud vím, že se mohu dohodnout na jine variantě.

vždyť ta nevěsta to nemyslela špatně:

Pokud to nemyslela špatně, tak to dozajista špatně napsala. Protože mezi "doporučujeme šedé oblečení, uvítáme šedé oblečení" a "požadujeme šedé oblečení" je obrovský rozdíl. To první je slušné přání, to druhé je diktát.(A už s tímto dotazem končím.)

72mona3*

Tazatelka neuvedla přesné znění požadavku *nevi* a ani se zatím neozvala, takže debata je fakt už k ničemu.

Barva je zásadní součást stylu... Mně třeba ani šedá, ani šedomodrá nesluší (žádný odstín - vyzkoušeno). Šedý doplněk bych si klidně vzala, ale ne celé šedé šaty.

72mona3*

No, a o tom to je. O kompromisech...

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, nesetkal a kdyby, tak bych na takovou svatbu nešel - dovedu si představit tu snobskou a strojenou zábavu i přetvářku. No, zkrátka bych se tam necítil dobře. Zdravím!

doplněno 29.08.18 21:10:

bimbam - přesně. Ať si to strčí celé někam .

doplněno 30.08.18 08:33:

blahoutova - tak, co říkáte na naše rady? Snad raději zůstat doma, neutrácet za nové ošacení i dárek a nestresovat se na snobské svatbě z toho, že vznikne nějaký trapas. Ono to celé za tu "štrapác" nestojí.

hodnocení

3x

Já bych to nelámala přes koleno a nedělala si žádné násilí. Pokud nemohu z nějakého důvodu vyhovět požadavku novomanželů, řekla bych jim to na rovinu a omluvila svoji účast na svatbě. Je sice hezké mít vše na svatbě sladěné, ale co se týče oblečení svatebčanů, tak mi přijde tento požadavek skutečně přehnaný. Já bych byla otrávená již předem.

hodnocení

3x

Každého názor. Ale i já, jako host, chci na té svatbě vypadat hezky a chci si na sebe vzít to, co mi sluší. To je jedna věc a pak, vůbec nevidím nic hezkého na tom, že budou všichni v jedné barvě, jako v nějakých uniformách. A snobské to v naši republice je, jelikož to kopírují z nějakých "béčkových" amerických filmů. Protože taková tradice tam běžná také není, pouze se to může objevit právě u těch zbohatlíků, kteří neznají "bon-ton", protože se v tom nenarodili. Nevím co je hezkého na tom, že všichni lidé budou oblečeni do stejné barvy. Spíš to bude hodně fádní pohled, bez fantazie. Jako uniformy ve školách. Tam ale měly a mají uniformy svůj důvod smysl, na svatbě ho teda ani trochu nevidím. Já jdu na svatbu dobrovolně a nenechám si poroučet, do jaké barvy se mám obléknout. Co když mi taková vůbec nesluší. To se nevěsta bojí, že nebude mezi hosty k rozeznání? Kdosi tady zmiňoval, že na fotkách to bude hezky vypadat. Co na tom může být hezkého, když tam budou všichni oblečeni v jednotné barvě? To bych se asi zeptala, ze kterého zařízení foto pochází, že jsou tam všichni ve stejných mundůrech, jako nějací pacienti z ústavu. Samozřejmě, že je jedna barva tabu. A to je bílá, protože ta tradičně náleží nevěstě. Ale to je tak logické, že by žádnou normální ženu nenapadlo se obléknout jako host na svatbě, do bílého. Leda že by si nevěsta oblékla šaty fialové a pak by asi chtěla, aby všichni přišli v bílém, aby ona byla vůbec vidět. *alene*

A ano, ať si má nevěsta své nároky a představy o vlastní svatbě. To jí nikdo nebere, ale když se to někomu nelíbí, třeba zrovna jako mně, tak tam být nemusím. Ale pokud mne tam chce, tak přijdu oblečena podle svého. A tím to pro mne hasne.

doplněno 30.08.18 15:41:

Tato debata ve mně evokovala vzpomínku na dobu dávnou, kdy přišly do módy ty "šusťáky". Celý národ měl na sobě stejný hacafrak. Kolikrát se ani barvy moc nelišily, protože do obchodu přišly všechny ve stejné barvě. Takže po městě běhali lidé oblečení do stejných pršiplášťů a nejlepší na tom je, že kdo tenkrát ho neměl, tak byl "out". Ale v dnešní době...?

Mně se takové extrémně sladěné svatby také nelíbí.

hodnocení

3x

Je to jejich velký den, mají určité společné představy o svatbě, chtějí mít sladěné barvy a kdo si nedokáže koupit alespoň nějaký doplněk v požadované barvě, tak ať tam raději opravdu neleze. O svatebním dnu poslouchat moudra o nesmyslech je opravdu hezký začátek pro jejich společnou cestu.

hodnocení

2x

Ono to vypadá děsně hezky, když je celá svatba sladěná. Ale chápu Vás, já byla na svatbě v červenci a měla jsem co dělat, abych vůbec na sebe sehnala šaty, protože sukně a šaty vůbec, ale vůbec nenosím. Takže jsem byla ráda za podivnou modrou, ale byly nakonec moc pěkné. Co takhle zavolat svatebčanům, že jste šaty v barvě nesehnala, a poprosila, zda by Vám sdělili, který další odstín by se jim do svatby hodil? Třeba jim to dojde, třeba se takových požadavků sejde víc...;)

iz*

Nesouhlasím.

Vypadá to strojeně, působí to jako reklama, natáčení filmu, apod. Nepůsobí to dojmem svatby, na které se hosté sešli, aby novomanželům popřáli do začátku jejich společného života. Působí to nepřirozeně. (To už si tam mohou rovnou posadit loutky v lidské velikosti.)

A pokud se k tomu NedejBože připojí ještě nějaký "program", je na průšvih zaděláno.

To je přece věc názoru. Takže se omlouvám, místo "vypadá to hezky" jsem měla napsat "mně se to líbí".

ladinpraha*
hodnocení

2x

Ten, kdo svatbu organizuje (a hlavně platí), tak má jistě právo si určit pravidla. Musí ošem počítat s tím, že se bude muset obejít bez přítomnosti některých pozvaných hostí (a také jejich svatebních darů).

hodnocení

2x

@blahoutova - Slysim to poprve,ze by novomanzele urcovali co si maji vzit hoste na sebe.
Mají-li nějakou představu, klidně si to určit můžou - letní minišaty bez ramínek vypadají v kostele stejně nepatřičně, jako brokátová róba na rozkvelé louce (a obojí jsou hosté schopni spáchat). Barva už je trochu navíc - ale právo mají a musí počítat s tím, že buď nekdo nedorazí nebo bude barevně vyčuhovat.

Co se zkusit dohodnout se snoubenci (ano, nevěstou, já vím ;)), zda by nestačily různé doplňky v požadovaných barvách - kravata, kabelka, košile, klobouček, šátek...

No a kdo nebude zapadat, nedostane řízek a nebude se fotografovat *smich*

hodnocení

2x

Ano, setkala jsem se s tím. Byla to snobská svatba. Okamžitě mi to zkazilo náladu a ihned jsem také reagovala otázkou, koho ta pitomost napadla. Nevěsta byla kamarádka a vykoukala to někde v nějakém americkém filmu. Já jí řekla, že buďto si na sebe vezmu to, co já uznám za vhodné, nebo tam nepůjdu. A žádný svatební dárek ať ode mne nečeká, protože abych se nechala omezovat takhle hloupě, to si tu slávu raději odpustím. Je zvyklá a tak tu mou rozdurděnost snesla. Pro tu chvíli nic neřekla, ale za pár dní mi telefonovala, že prý ať si obléknu co chci, že to zrušili. Určitě jsem nbyla jediná.

hodnocení

2x

Tak já to třeba chápu, mám ráda sladěné barvy, vypadá to hezky. Myslím, že nemusíte brát přímo šedou/šedomodrou, pokud jste nesehnala. Černá je jak na pohřeb, takže ta asi ne. Bílá se nesluší. Takže bych brala nějakou neutrální, zemitou hnědou, námořnickou modř. atd., aby to nerušilo na fotkách.

Není na tom nic snobského mít hezky sladěnou svatbu.

iz*

V poslední větě se mýlíte, je to snobské.

V tom případě mě nepřekvapuje, že do divadla nosí tolik lidí džíny a podobné. Když žádost o dress code je chápána jako snobský urážlivý požadavek. Nevěsta určitě nenapsala nic ve stylu "Jestli nepřijdete v šedé, tak vás vyhodíme." Je to úplně stejný jako kdyby měli svatbu v country stylu a požádali hosty, aby se taky oblékli v country stylu. A ten exot, který vše musí vztahovat na sebe, protože je středobodem světa (na svatbě jsou středobodem novomanželé) a na truc si vezme něco jiného, protože přece nebude nikdo diktovat, co si má vzít na sebe, bude holt na fotkách k smíchu.

Já bych si na svatbu nikdy nedovolila příjít v džínách nebo jakémkoli nespolečenském oděvu (pokud by to nebyla svatba toho druhu, kde se to požaduje). Stejně tak do divadla. Ale požadavek určité barvy mi vadí.

iz*

Kolikoli, sbobství pod "dress code" neschováte. Nazývání normálně uvažujících lidi exoty také o něčem svědčí. Ať si "sladění" svatebčané snobskou svatbu užijí, je jim přáno. Ale ať se nediví, až na fotkách budou k smíchu oni...

Ježiši, tak se uražte a na takovou hypotetickou svatbu nechoďte. Jakmile jde něco trošilinku jinak, než jsem zvyklý, tak se urazím a dám to pořádně najevo, ať je poučím o tom, co si to jako dovolují žádat o dress code. Jak vystřiženo z nějakého filmu o českých stereotypech.

Další odpovědi jsou zbytečné. Pokud někdo nejde na svatbu, protože si nevěsta dovolila požádat o nějaké malé přání, protože je to JEJÍ den a den JEJÍHO nastávajícího, tak asi byste tam stejně nešli kvůli nim, ale kvůli jídlu na hosině (a následně ho pomluvit, že ho bylo málo, bylo hnusný, přišlo pozdě...). Protože pokud by šlo opravdu o nevěstu a ženicha, tak by každý rád splnil jejich "vrtochy". Zvlášť když se jedná o takovou drobnost jako barva oblečení.

vilik*
Snob je povrchní nedovzdělaný člověk bez vlastního názoru, oceňující vše nové a módní. Snobství, snobské jsou slova odvozená.
Nezlobte se, ale posledních pár měsíců mám pocit, že svět je v pořádku a myšlenka je správná, když s ní paní Ivzez nesouhlasí. Před tím jsem takový pocit neměl.
Samozřejmostí by bylo, kdyby lidi přestali dělat ze sebe středobody vesmíru a přilehlého okolí a konečně začali na všem podstatném spolupracovat a snažili se podstatu věci vyjasnit.
Třeba to ta holka nešťastná nevěsta jen v záchvatu euforie špatně vyjádřila.
Jenže to ne, to se nenosí. Samozřejmost je, když se nezeptám toho, koho se věc týká, jak to opravdu myslel. Zeptám se fóra lidí, které neznám, a přednasr.aně už předem avizuju, že takhle teda né, se mnou se vorat nebude. A děsivá věc, to fórum mi to schválí...
Co je víc snobské nechť každý posoudí podle svého naturelu.
iz*

@Vilik a svatba kopírující nějaký nesmysl ze zahraničí je ...

vilik*
Ivzez, jenže to vy bohužel nejste schopna posoudit.
Paní Blahoutová se totiž neobtěžovala se panny nevěstinky zeptat.
A vy tedy pouze předjímáte, navíc na základě naštvaného dotazu paní Blahoutové. Takže vaše reakce je na něco, o čem vlastně nevíte vůbec nic.
To je snobárna největšího kalibru.
vilik*
Navíc jste již několikrát zmínila, že nevlastníte televizi. A pochybuju, že na tajňačku sjíždíte na netu béčkové svatební filmy.
A vzhledem k vaší reakci vás zřejmě na akce tohoto typu moc nezvou, a když, tak stejně nejdete. Veliký vzorek pro utvoření názoru vám tedy chybí.
Takže jak říkám, připadá mi to, že snobsky odsuzujete něco, o čem nic nevíte a vlastně reálně vůbec neznáte.

pb®
hodnocení

2x

Byla jsem na takové svatbě a o žádnou snobskou se nejednalo. Obřad byl pod širým nebem na travnaté jízdárně a místo oltáře byl balík slámy. Protože snoubenci jsou od koní a spoustu přítel mají od koní, takže vše byla na statku, kde mají koně ustájené. Vše vyzdobené slunečnicemi s modrou stuhou, takovou ktici měla i nevěsta a svatebčani byli požádáni, aby měli tmavě modý oděv nebo doplněk. Někomu se to povedlo, někomu ne, družičky měly modré stuhy, mužští svatebčané vyfasovali modrou kravatu. Já jsem tedy nezapadala, protože jsem to jednak nevěděla a pak jsem byla těhotná, takže jsem si na sebe vzala sukni a halenku, co jsem zrovna oblékla. Nikoho to nepohoršilo.

Já bych se kvůli šedivým šatům nevztekala a taky bych si svatbu ujít nenechala, ale brala bych to jako možnost obohatit si šatník. Copak je potřeba hned kupovat celé šaty? Nepostačilo by si koupit nějaký pěkný šátek za pár korun a ten si přehodit přes šaty nějaké decentní barvy.

iz*
hodnocení

2x

Pár tzv. "sladěných" svateb jsem viděla a všechny na mne působily hrozně "nepatřičně". Navíc ty svatby měly i jakýsi "program" → prostě hrůza.

Asi bych to vyřešila jako Bimbam → poslala bych přání na papíru "předepsané" barvy a na svatbu bych nešla.

hodnocení

2x

Protože "jen blbec se neptá", zeptám se i já - co je špatného na tom, že nevěsta se ženichem chtějí vlastní svatbu (pokud co nejvíc možno) podle svých představ? Na základě čeho by se hosté/příbuzní/kamarádi a kamarádky atd. měli cítít oprávněni jim do toho mluvit - "tohle je blbý, tamhleto nemyslíš vážně a proč onohle neuděláš tak, jak ti (jistěže nejlépe) radím já"? Proč se urážejí, že není po jejich?

Proč je tak hrozně špatné se jeden jediný den aspoň pokusit přizpůsobit někomu jinému?

iz*

Protože by se nesmyslům (nikoliv někomu) neměl přizpůsobovat nikdo.

@ivzez - A kdo určuje, že se jedná o "nesmysl"?

iz*

@Jedubabicka: Přece ten, kdo se nemíní nesmyslu zúčastnit.

liska5

Já bych to nehrotila... A jestli je to fakt striktní nařízení, tak si vezmu šedý tepláky, šedýho kulicha, šedou igelitku...

liska5
hodnocení

2x

Dvě letošní svatby jsem toto zažila. Jedna meruňková s modrou, druhá fialová. To nerozkazují, ale doporučují. Pak mají v té barvě aj prostřené tabule, květiny v kyticích... Když nic takového nemáte, tak běžte v čem chcete. Já si jen vzala meruňkový svetřík. A že bylo teplo, tak jsem byla v doporučené barvě až večer. Jinak snoubence potěšíte třeba kravatou v doporučené barvě, šátkem nebo kabelkou. Když jsem tak koukala kolem sebe, tak ty doporučené barvy dodržela asi polovina hostů. Já to vidím trochu jako výstřelek, recesi.

Zažila jsem svatbu s doporučeným oděvem v bílé, zlaté a béžové.Je fakt, že některé kreace byly zoufalé, třeba zlaté flitry od vrchu dolů na plesové róbě a kromě toho nepřeberná plejádabéžových a zlatých kusů oděvů. Já jsem měla černé společenské kalhoty, smetanové tričko s krajkovým sedlem a šálu v tónech smetanové a béžové. Taky jsem si nechtěla kupovat zlaté šaty :) Program tam byl taky, ale většina času byla věnována fotografování, z čehož jsem byla kapku šílená. Podařilo se mi nebýt vidět na žádné fotce, jsem jenom bezvýznamná poslední tetička.

hodnocení

2x

Myslím, že na jakýkoli požadavek, který se nám nelíbí, můžeme reagovat pouze dvěma způsoby - splním-nesplním -a v tom druhém jsme srozuměni s případnými následky.

Soudit jeho ne/oprávněnost, případně se hanlivě vyjadřovat o autorovi, je jednak zbytečné, jednak pokrytecké - bude-li někdo jiný považovat náš "geniální nápad" za hloupost, velmi pravděpodobně nadšeni nebudeme. Ale ke druhým si to dovolíme úplně klidně.

Úplně normální. Místo toho, aby lidi zvedli telefon a řekli "Ahoj, Máňo, chápu tvou prosbu, ale bohužel nejsem schopna ji splnit. Nenavrhla bys nějakou alternativu, jak tento problém vyřešit ke spokojenosti obou?" tak se pěkně na*rat, protáhnout pusu a začít pomlouvat jak to síly dovolí.

72mona3*

*palec2*

Jo, nějak se nám vytrácí empatie a převládá jen "".

Víte co? Já jsem rozčílila, jenom jsem si přečetla toto téma a diskuzi. Normálně jsem se vytočila na nejvyšší míru a dosud mě to nepřešlo.*uf* :) Takže já bych na takovou svatbu určitě nešla už proto, abych nekazila ostatním slavnostní den. Jedině že by to byla např. svatba sestry nebo někoho podobného, tam bych se musela nějak přemoci - ale moji příbuzní mají na tyto záležitosti zjevně stejný náhled jako já a svoje svatby pořádali v jiném duchu.

72mona3*
hodnocení

0x

Možná by stačil doplněk v požadované barvě *zmateny* M.

doplněno 30.08.18 10:58:

No, někdo možná chce na svatbě vyniknout. V bílé...To se pak nedivím, že ostatní mají mít šedou.

Ale někdy se stačí poptat. Bývalá kolegyně šla na "barevnou" svatbu (a nikoliv snobskou) a nakonec se dohodli na doladění doplňků. Měli být do modra, tak sehnala šáteček kolem krku a aplikaci na šaty.

Manžela myslím nikdo neřeší *zmateny* já tedy určitě ne ;)

Ovšem ten pejsan je luxusní *zdravi*, to by taky šlo *frajer*

ben®

72mona3 - snad to nemyslíte tak, že dáma půjde v libovolné barvě a její manžel v šedém .

Dáma by mohla mít psíčka v požadované barvě - doporučuji

Sede saty

Nějaké dohadování se a vyptávání se, co stačí a co nestačí, bych si osobně odpustila. Buď jsem pozvaná já, tedy i se všemi povahovými vlastnostmi a nevhodnou barvou šatů, nebo mám posloužit jako jeden z věšáků na šaty v šedém hejnu dalších zmanipulovaných slepic.

Na druhou stranu - co mi připadá jako nevhodná výzva svatebním hostům, v malé míře přijímám a dokonce cením v případě rodinných zahradních slavností, narozenin atd. Téma námořní plavba, western, rozkvetlá louka dodá akci švih a rozvernost a je lehce splnitelné. A především to bývá jen doporučováno, nikoliv vyžadováno.

@bimbam - Vzhledem k tomu, že nevěsta (přinejmenším) ve svatební den je svým způsobem "mimo" - stejně jako některé gravidní či čerstvé matky ;) - zas až tak za zlé bych jí to neměla a pokusila se dohodnout/přizpůsobit/nevyčnívat.

Odmítnout pozvání jen kvůli "hadrům" by se mi taky asi nelíbilo.

72mona3*

@bimbam - tak nevím, kdo má víc nos nahoru *zmateny*

Vždy je vše o domluvě.

hahanaj*
hodnocení

0x

Zřejmě tím chtěli protřídit hosty a jejich množství.

Poslala bych přání novomanželům a sdělila, že nemohu splnit jejich přání.A vůbec bych si s tím nelámala hlavu.

Nemyslím si. Jenom pro nás není tak jednoduché si koupit hadry v jakékoli barvě a jsme z toho zaskočení. Vzala bych si cokoli, co není ostře červené nebo brčálově zelené, abych na fotkách nerušila. U nás na náměstí se často fotívají svatby a někdy jsem zhrozená z toho, jaký cirkus (ve smyslu barev a střihů šatů) se tam kolikrát sejde.

72mona3*
hodnocení

0x

*bum*LIDI, CO BLÁZNÍTE? Život je o kompromisech a domluvě, ne o ultimatech. A zvlášť mezi přáteli a rodinou. Nikdo nemůže nikoho nutit, do čeho nechce. A to platí pro všechny. Útok jen proto, že se vám něco nelíbilo?*alene*M.

doplněno 30.08.18 12:57:

@bimbam - ano, bylo to tak trochu i na vás. Ale bílý prapor netřeba ;)

Jen mě zaráží, že někdo se hned šprajcne nebo je přímo uražen, že si nevěsta něco vymýšlí. A místo komunikace se hned odmítá účast atd.

Mono, cítím se být adresátem tohoto příspěvku. Alespoň částečně. Chci urovnat mír mezi námi dvěma *mir*. Můj ráznější komentář nepatřil Vám, ale nápadu na pozvánce, o kterém si stále myslím, že je nevhodný a (použiji Vaše slova) nekompromisní a ultimativní.

Já bych podobné pozvání nikdy nedostala, protože roční rozpočty mé rodiny a přátel jaksi nedovolují zbytečnou koupi dámských šatů a pánského obleku. Nikoho z mých (nebohatých) přátel by nenapadlo toto žádat. Předpokládám totiž, že šedá platí pro ženy i muže, a já bych bez svého partnera nešla. A kdybych náhodou dostala, poslala bych tiše to šedé blahopřání - viz můj první příspěvek. Částečně z finančních důvodů, částečně proto, že se chci oblékat podlé svého uvážení, ne podle zadání.

Mono, zde je naprosto jasné, že regujete na můj příspěvek. Útočná jsem nebyla, ani zašprajcovaná a nevěsta se kvůli tomu na mne vůbec nezlobila, neboť ona to pochopila. A Vám do toho nic není a nemusí Vás to vůbec zarážet. Navíc jsem odpověděla na otázku, kterou jste Vy nezaložila a napsala jsem vlastní zkušenost. To, že Vy máte jiný názor, je Vaše věc.

hodnocení

0x

Tazatelka přesně napsala toto: "hoste maji mit šaty v odstinu šede nebo šedomodre barvě". Takže nejde o žádné doplňky, ale celé oblečení. Alternativu s doplňky, zde pak začali zmiňovat někteří rádci a tím pádem se debata zvrtla někam jinam. Ale tak si to podle zadané otázky nevěsta nepředstavovala. Kdyby ano, pak by tato debata přece vůbec nevznikla. Kdyby nevěsta chtěla, aby všichni hosté měli alespoň nějaký doplněk v požadované barvě, tak by to přece nebyl vůbec žádný problém a nebylo by co řešit. Sice nevím, co by na tom bylo hezkého, kdyby každý muž měl šedou kravatu a žena třeba kabelku, nebo nějaký šedý šál přes šaty, ke kterým by se to vůbec nemuselo hodit a vypadalo by to spíše podivně, než esteticky sladěné a navíc vůbec nevidím, proč by tohle nevěsta měla chtít. Už vidím tu společnost, kde všechny ženy mají kabelky, nebo boty stejné barvy, jako nějaká armáda spásy, nebo šedé přehozy přes ramena a muži stejné ponožky a kravaty a jinak by měl každý jiný oblek a ženy šaty každá v jiné barvě. To by byla teda pěkná pastva pro oči. *alene* Podle mne to je zbytečná šaškárna. Buďto teda všichni v jednotné barvě, nebo nic. A pak teda záleží na tom, kdo se podrobí a kdo ne. A do toho snad také nikomu nic není. Jednomu to vadit nebude a druhému ano a podle toho se zařídí. Podle mne byla nejlepší odpověď hned na začátku a kterou dala "bimbam".

Pak zde někdo napsal, že by "možná stačilo", vzít si v té barvě nějaký doplněk. A debata se svezla úplně jinam. Jak to, že by "možná stačilo"? Kdyby to nevěstě stačilo, tak to snad také umí vyjádřit srozumitelně. Já být teda tou nevěstou a měla tento požadavek, že mají mít hosté šaty v jednom tónu a pak mi na svatbu přišli hosté oblečení každý po svém a řekli mi, že oni se rozhodli, že bude stačit, když mají v té barvě třeba jenom boty, nebo tu kravatu, nebo nějaký hadr přes ramena, tak bych se asi rozbrečela, při pohledu na tu maškarádu. Protože to by jako nesmyslná maškaráda opravdu vypadalo.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]