Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho trvá sušení švestek?

Od: sebor® odpovědí: 23 změna:

Ahoj, dostali jsme kybl svestek,vypeckovali,cast je v mrazaku, cast, ze ususime. Koupil jsem susicku Guzzati, 500 W, naplnil 4 plata, naridil na 12 hodin, 55 oC. Behem noci 3x prohazoval patra. Po 12ti hodinach nebyly hotove ani nahodou, a a pridal jsem jeste 2x dalsi 3 hod a porad se nam to nejak nezda. Myslim si, ze to byla spatna investice, levneji a bez prace by bylo lepsi jiz susene svestky si koupit. Jaky je vas nazor a zkusenosti se susenim svestek? Diky! Sebor

PS susicka jeste navic bezi nejak divne - vzduch nefouka rovnomerne, ale houpave:)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím jak máte velké švestky. Sušíte poloviny nebo zpátky celé po vyndání pecky? Jinak ano, tohle sušení trvá velice dlouho. Ke konci jsem už dělal to, že jsem poustupně vyjmul plata, která byla suchá a dosoušel jen ty co byly méně. Občasné proházení plat rozhodně má smysl. :)

hodnocení

2x

Já zase zkoušel sušit jablka. Tak jsem to nastavil podle doby sušení i teplotu. Koupil jsem tři druhy jablek. Jeden druh celkem ok, ostatní pořád vlhké. Přitom plátky jsem uříznul na sušení tenké, že přes něj bylo pomalu vidět. Nevěděl jsem, že sušení jablek apod je takové laborování a že se suší každá odrůda jablek jinak *zed* Tak jsem se na to těšil, jak si pěkně doma usuším ovoce a přišlo celkem znechucení. Taky si myslím, že jednodušší a zřejmě i levnější je koupit zrovna ovoce usušené. Ted přemýšlím, co se sušičkou..jestli prodat nebo to ještě zkusit, nebo jinak ji využit.

Než jsem si ji koupil, jsem hltal články o sušení, co a jak..zdálo se to tak jednoduché a přitom..

hodnocení

Moje rec:)... jablka chci taky zkusit

petral*

Nenechte se znechutit! prostě je nechte sušit o něco dýl...sušení jablek i uskladnění je malina, ale se švestkama je to horší...jeden druh mi ve sklenicích kvasí, to mě naštvalo..

floro*
hodnocení

1x

Záleží jak je sušíte. Jestli celé nebo půlené. Ona totiž neporušená slupka velmi výrazně brání vysychání plodu. Je to její základní funkce, takže to, že to bude v sušičce trvat je zákonitá věc.

Takže buď vypeckovat, nebo alespoň propíchnout či naříznout! Pak je sušení rychlé.

floro*

Jinak už vidím, že jste je půlil. Ale pokud dobře počítám, sušíte 18 hodin, což není zas tak moc. Švestka obecně se suší pomaleji, má tužší pletiva, která opět vodu nepouští příliš ochotně.

Koupit si je samozřejmě můžete, ale domácí je domácí (víte, co jíte).

hodnocení

0x

Ona není švestka jako švestka. Naše stará švestka domácí neobsahuje tolik vody a suší se dobře. Není však touto dobou zralá. Ostatní švestky a už vůbec slívy se suší hodně špatně a dlouho, protože mají moc vody.

hodnocení

Svestky byly velke asi 3 cm, vypeckovane,susene pulky, slupkou dolu, rekl bych ceska, ne moc velka svestka, nikterak stavnata

hodnocení

Prikladam fotku

Jak dlouho trvá sušení švestek?

hodnocení

0x

Švestky sušit v sušičce se nevyplatí. Trvá to neskutečně dlouho. I několik dní. V tomhle počasí jsem zkusila sušit volně a i když to trvá také strašně dlouho, jde to a zadarmo. Ještě ale napíši výsledek. Já jsem jen tak na zkoušku nechala dvě švestky volně ležet, co to udělá. Už je to teda asi 3 týdny, ale švestky vypadají dobře :). Teď si vyčítám, že jsem ze všech udělala povidla. Určitě ale zkusím sušit volně na platech, příští rok. Nevypeckovávala jsem je. A já měla švestky hodně velké. Čačanská lepotica.

U nás by to volně rozhodně nešlo. Sežraly by je octomilky. Normálně by sklizeň byla ke konci září a to už se začíná topit. Pak je sušení zadarmo a rychlé. :)

Clayman, to možná proto, že když se vypeckují, tak lákají ty mušky. Já tam pecky nechala a už jsou pěkně svrasklé, jak se z nich odpařuje voda. Přidávám foto. Mám opravdu jenom ty dvě.

Jak dlouho trvá sušení švestek? #2

@suzymon: To může být dobrý nápad nechat tam ty pecky, protože se jich tam více vejde, ale zase z nich nepoteče šťáva, kterou bych mohl odebrat a udělat z toho sirup. Je fakt, že při "kulatém" tvaru se jich na plech vleze více. To jo. Ale nebrání slupka odpařování vody?

h4ever, já jsem kdysi kupovala v cizině sušené švestky s peckama a byly vždy takové chutnější, než ty vypeckované. Je to to samé, jako s olivami. Také jsou chutnější ty s peckama. Tdy jsem s peckama sušené švestky nesehnala a pro olivy jezdím specielně do Makra, protože normálně jsou jenom bez pecek, nebo plněné a ty mi teda vůbec nechutnají. Voda se bude určitě odpařovat pomaleji, ale chuť těch švestek bude určitě lepší, než ty co koupíme. Opravdu lituji, že jsem si jich nenechala na to sušení víc. Ale nevěděla jsem, jak to dopadne. Byl to pokus. Mám to na tom platu ze sušičky, takže je přístup vzduchu i zespoda. a občas obrátím. Bude to trvat dlouho, ale výsledek za to bude stát. To už vidím teď, na té struktuře švestky. Já dám určitě vědět jak chutnaly ale jsem si jistá, že budou velmi dobré. Příští úrodu budu sušit na vzduchu a samozřejmě s peckami.

Tak dodávám zkušenost. Ty dvě švestky jsou dokonale vysušené, na omak pružné. Lituji, že jsem jich nevysušila víc. Ale příští rok určitě udělám. Ale trvá to víc jak měsíc. Volně rozložené na vzduchu a nevypeckované, občas otočit. Ovoce musí být nepoškozené a dobře uzrálé. Trvá to dlouho, ale takové švestky v obchodě nekoupíte. Teď jsem teda jednu schválně snědla, abych nekecala. ;)

hodnocení

0x

To máte opravdu hodně švestek. Já sušil švestky na plechu (v troubě při 50°C) takže jich nebylo tolik a trvalo to asi 3 dny nebo déle, ale taky jsem to trochu přehnal. Je dobré aby nebyly moc tvrdé. Byly skvělé ale po delší době chytli plíseň (v zimě).

Dotaz: Ta vaše sušička jede na plný výkon? Po pěti dnech 60KW spotřeba. To je slušný.

Nikde nevidím údaj o spotřebě 60kWh . Pokud jste pouze vynásobil příkon, tak to je špatně, termostat spirály vypíná- reguluje, nebo se zapínají různé výkonové stupně těch 500 W je max. My máme dvě sušičky - hranatá G21 Paradiso big - má cekem malý výkon a švestky se suší opravdu 2 až 3 dny a musí se občas prohodit plata, druhá je kulatá DOMO DO600 a ta má ohřev shora a není nutné přehazovat plata a je dalece výkonnější. Sice nemá pěkné digitální ovládání, ale funkně naprosto perfektní. Kromě švestek jsme sušili hrušky, jablka a velmi dobrou zkušenost jsme udělali se špendlíky.

petral*
hodnocení

0x

Zdravím všechny sušiče! se sušením švestek nemám problém, suším ve veliké sušičce Profesor a 10 platy, ale problém nastal s uskladněním...dala jsem je do 4l sklenice se zášrubem, ale po čase zjišťuju, že při otevření "pšoukají", dělají se tam nějaké procesy, i trochu vinně voní..nevíte, co s tím?

Petral, tak to je špatné. Švestky nebyly dostatečně vysušeny a kvasí. Vyndat a prohlédnout, případně dosušit. Ale asi už bude pozdě.

jabraka*
hodnocení

0x

Protože je už topná sezona,suším ovoce,nejen švestky,na pásu z perlinky(stavební)natažené na radiátoru.Usuší se za dva dny.(vypeckované)

JABRAKA

sametka
hodnocení

0x

Zdravím všechny sušiče.Koupila jsem si sušičku Ezidri a jsem maximálně spokojená. Švestky půlím a nedosuším , aby byly takové "žužlavé" a pak jdou do mrazáku.Tak nikdy nezplesniví či nezkvasí a jíme je hned po vyndání z mrazáku.

Suším je asi 10-12 hodin.

hodnocení

0x

Záleží i na velikosti,já jsem vypeckované půlky švestek sušila 17 hodin.Už nebudu,suším jablka a hrušky.

petral*
hodnocení

0x

Ahoj, sleduji tuto dikuzi, tak přidám svou trošku do mlýna. Kůli velké ůrodě švestek a jablek jsme pořídili taky sušičku, když už tak velkokapacitní za málo peněz,hranatý Profesor s 10 platy. Zkoušela jsem i sporák, ale sušení neprobíhalo podle mých představ a nechci si huntovat zánovní indukční sporák za 12000.- tím, že pojede celé dny na horkovzduch.

Takže po mírné ůpravě sušičky se v ní dá i sušit. Naráz 7kg vypeckovaných švestek napůlky, trvá to 24h na 70°C,spotřeba 8kW po usušení je 3/4 čtyřlitrovky. Nebo půl kýblu jablek je asi za 12-17hod hotovo- výsledek 0,6kg luxusních křížal.

A PRO MAJITELE AUTOMATICKÝCH KOTLŮ: dnes zkouším sušení jablek na kotli, je na něm krásně teplo, myslím, že to bude pecka.

doplněno 21.10.18 17:21:

Ještě jsem zapoměla . zkoušla jsem i sušit ovocné placky na teflonovém papíru z Teska, opět super věc, jdou krásně sloupnou a opakovaně používat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma sušení švestek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]