Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dostali jsme kybl svestek,vypeckovali,cast je v mrazaku, cast, ze ususime. Koupil jsem susicku Guzzati, 500 W, naplnil 4 plata, naridil na 12 hodin, 55 oC. Behem noci 3x prohazoval patra. Po 12ti hodinach nebyly hotove ani nahodou, a a pridal jsem jeste 2x dalsi 3 hod a porad se nam to nejak nezda. Myslim si, ze to byla spatna investice, levneji a bez prace by bylo lepsi jiz susene svestky si koupit. Jaky je vas nazor a zkusenosti se susenim svestek? Diky! Sebor
PS susicka jeste navic bezi nejak divne - vzduch nefouka rovnomerne, ale houpave
Já zase zkoušel sušit jablka. Tak jsem to nastavil podle doby sušení i teplotu. Koupil jsem tři druhy jablek. Jeden druh celkem ok, ostatní pořád vlhké. Přitom plátky jsem uříznul na sušení tenké, že přes něj bylo pomalu vidět. Nevěděl jsem, že sušení jablek apod je takové laborování a že se suší každá odrůda jablek jinak Tak jsem se na to těšil, jak si pěkně doma usuším ovoce a přišlo celkem znechucení. Taky si myslím, že jednodušší a zřejmě i levnější je koupit zrovna ovoce usušené. Ted přemýšlím, co se sušičkou..jestli prodat nebo to ještě zkusit, nebo jinak ji využit.
Než jsem si ji koupil, jsem hltal články o sušení, co a jak..zdálo se to tak jednoduché a přitom..
Záleží jak je sušíte. Jestli celé nebo půlené. Ona totiž neporušená slupka velmi výrazně brání vysychání plodu. Je to její základní funkce, takže to, že to bude v sušičce trvat je zákonitá věc.
Takže buď vypeckovat, nebo alespoň propíchnout či naříznout! Pak je sušení rychlé.
Švestky sušit v sušičce se nevyplatí. Trvá to neskutečně dlouho. I několik dní. V tomhle počasí jsem zkusila sušit volně a i když to trvá také strašně dlouho, jde to a zadarmo. Ještě ale napíši výsledek. Já jsem jen tak na zkoušku nechala dvě švestky volně ležet, co to udělá. Už je to teda asi 3 týdny, ale švestky vypadají dobře . Teď si vyčítám, že jsem ze všech udělala povidla. Určitě ale zkusím sušit volně na platech, příští rok. Nevypeckovávala jsem je. A já měla švestky hodně velké. Čačanská lepotica.
@suzymon: To může být dobrý nápad nechat tam ty pecky, protože se jich tam více vejde, ale zase z nich nepoteče šťáva, kterou bych mohl odebrat a udělat z toho sirup. Je fakt, že při "kulatém" tvaru se jich na plech vleze více. To jo. Ale nebrání slupka odpařování vody?
h4ever, já jsem kdysi kupovala v cizině sušené švestky s peckama a byly vždy takové chutnější, než ty vypeckované. Je to to samé, jako s olivami. Také jsou chutnější ty s peckama. Tdy jsem s peckama sušené švestky nesehnala a pro olivy jezdím specielně do Makra, protože normálně jsou jenom bez pecek, nebo plněné a ty mi teda vůbec nechutnají. Voda se bude určitě odpařovat pomaleji, ale chuť těch švestek bude určitě lepší, než ty co koupíme. Opravdu lituji, že jsem si jich nenechala na to sušení víc. Ale nevěděla jsem, jak to dopadne. Byl to pokus. Mám to na tom platu ze sušičky, takže je přístup vzduchu i zespoda. a občas obrátím. Bude to trvat dlouho, ale výsledek za to bude stát. To už vidím teď, na té struktuře švestky. Já dám určitě vědět jak chutnaly ale jsem si jistá, že budou velmi dobré. Příští úrodu budu sušit na vzduchu a samozřejmě s peckami.
Tak dodávám zkušenost. Ty dvě švestky jsou dokonale vysušené, na omak pružné. Lituji, že jsem jich nevysušila víc. Ale příští rok určitě udělám. Ale trvá to víc jak měsíc. Volně rozložené na vzduchu a nevypeckované, občas otočit. Ovoce musí být nepoškozené a dobře uzrálé. Trvá to dlouho, ale takové švestky v obchodě nekoupíte. Teď jsem teda jednu schválně snědla, abych nekecala.
To máte opravdu hodně švestek. Já sušil švestky na plechu (v troubě při 50°C) takže jich nebylo tolik a trvalo to asi 3 dny nebo déle, ale taky jsem to trochu přehnal. Je dobré aby nebyly moc tvrdé. Byly skvělé ale po delší době chytli plíseň (v zimě).
Dotaz: Ta vaše sušička jede na plný výkon? Po pěti dnech 60KW spotřeba. To je slušný.
Nikde nevidím údaj o spotřebě 60kWh . Pokud jste pouze vynásobil příkon, tak to je špatně, termostat spirály vypíná- reguluje, nebo se zapínají různé výkonové stupně těch 500 W je max. My máme dvě sušičky - hranatá G21 Paradiso big - má cekem malý výkon a švestky se suší opravdu 2 až 3 dny a musí se občas prohodit plata, druhá je kulatá DOMO DO600 a ta má ohřev shora a není nutné přehazovat plata a je dalece výkonnější. Sice nemá pěkné digitální ovládání, ale funkně naprosto perfektní. Kromě švestek jsme sušili hrušky, jablka a velmi dobrou zkušenost jsme udělali se špendlíky.
Zdravím všechny sušiče! se sušením švestek nemám problém, suším ve veliké sušičce Profesor a 10 platy, ale problém nastal s uskladněním...dala jsem je do 4l sklenice se zášrubem, ale po čase zjišťuju, že při otevření "pšoukají", dělají se tam nějaké procesy, i trochu vinně voní..nevíte, co s tím?
Petral, tak to je špatné. Švestky nebyly dostatečně vysušeny a kvasí. Vyndat a prohlédnout, případně dosušit. Ale asi už bude pozdě.
Záleží i na velikosti,já jsem vypeckované půlky švestek sušila 17 hodin.Už nebudu,suším jablka a hrušky.
Ahoj, sleduji tuto dikuzi, tak přidám svou trošku do mlýna. Kůli velké ůrodě švestek a jablek jsme pořídili taky sušičku, když už tak velkokapacitní za málo peněz,hranatý Profesor s 10 platy. Zkoušela jsem i sporák, ale sušení neprobíhalo podle mých představ a nechci si huntovat zánovní indukční sporák za 12000.- tím, že pojede celé dny na horkovzduch.
Takže po mírné ůpravě sušičky se v ní dá i sušit. Naráz 7kg vypeckovaných švestek napůlky, trvá to 24h na 70°C,spotřeba 8kW po usušení je 3/4 čtyřlitrovky. Nebo půl kýblu jablek je asi za 12-17hod hotovo- výsledek 0,6kg luxusních křížal.
A PRO MAJITELE AUTOMATICKÝCH KOTLŮ: dnes zkouším sušení jablek na kotli, je na něm krásně teplo, myslím, že to bude pecka.
Ještě jsem zapoměla . zkoušla jsem i sušit ovocné placky na teflonovém papíru z Teska, opět super věc, jdou krásně sloupnou a opakovaně používat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.