Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ovlivní hrubost mouky křehkost kynut. těsta?

Od: boban® odpovědí: 16 změna:

Pokud dám do těsta na kynuté buchty místo hladké mouky mouku hrubou, budou potom buchty křehčí? Více se rozpadat?

Jak to udělat, aby byly buchty(kynuté z čerstvého droždí) více křehké?

hezký večer!


doplněno 29.08.18 12:54: Hrubou mouku na České buchty doporučuje v kuchařce Vilém Vrabec a to byl borec, tak nevím

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar jethro

Existuje jednoduché pravidlo - čím vyšší teplota, tím hladší mouka.

Takže na smažení (palačinky), na chleba nebo na pizzu hladká,
na pečení (koláče, buchty) polohrubá,
na vaření (knedlíky, noky) hrubá.

 

hodnocení

2x
avatar ildika

Já mám nejraději buchty z polohrubé mouky - jsou krásně nadýchané. Z hladké jsou trochu těžší.

Z hrubé jsem nezkoušela, ale tady píšou, že jsou také dobré.

 

hodnocení

2x

Buchty a koláče dělávám zásadně z mouky polohrubé.

Tak mě to naučila maminka a jí zase její maminka.

Jsou hebké a křehké,jenom se na jazyku rozplývají *mnam*
-----
3 hrnky polohrubé mouky
2 žloutky
1 hrnek vlažného mléka
1 droždí
6 lžic cukru krystal
6 lžic rozpuštěné a vlahé Hery či Másla
1 vanilkový cukr a kůra z jednoho citrónu.
----
Když je po vykynutí naplníte požadovanou náplní ( tvaroh,povidla,mák ),
tak je ještě nechejte na plechu kynout cca půl hodiny.
Pečte přibližně 20 minut na 180 st.C.
Pozor,každá trouba peče jinak,takže hlídat ;)

hodnocení

@wamp
Mohu poprosit o recept, tedy přesný postup? Já když dělám kynuté buchty, tak jsou sice měkké a nadýchané, ale bohužel nikdy ne křehké. Jak připravujete to droždí? Smícháme s mlékem a necháte vzejít kvásek, nebo ho rozdrobíte do mouky až když mícháte dohromady ostatní suroviny?
Díky

Kynuté těsto už z podstaty není křehké (pokud je dobře udělané). Mělo by být vláčné, nadýchané, měkké - ale ne křehké /=drolivé/.

 

hodnocení

2x

@boban - Já když dělám kynuté buchty, tak jsou sice měkké a nadýchané, ale bohužel nikdy ne křehké.
Zkuste těsto na moravské koláčky (to jsou ty s dvojí náplní)

cca 1/2 litru vlažného mléka

8 kostek cukru (nebo podobné množství sypkého)

balíček droždí

umíchat, nechat vzejít a přidat do

1/2 kg polohrubé mouky

1/4 kg ztuženého tuku nastruhat na hrubém struhadle

1 vajíčko nebo 2 žloutky

Těsto se jen propracuje a bez kynutí se zpracuje buď na ty koláčky, na buchty, nebo v případě líné kuchařky :) - na celoplechový koláč. Pod koláč a koláčky se plech jen lehce vymázne, buchty je třeba mastit i mezi sebou. Peče se do světle růžova.

hodnocení

@jedubabicka
Děkuju za odpověď, to těsto na moravské koláčky se nenechává vůbec kynout? Ani před vložením koláčků do trouby?

Nenechává - ale trouba musí být dost teplá, aby vyskočily. A pozor, pečou se dost rychle, tak hlídat.

hodnocení

@jedubabicka
Tim jedním balíčkem droždí je myšlena jedna kostka? (to má hmotnost asi 40 gramů)
Já jen jestli není myšleno sušené droždí
Díky
hodnocení

@jedubabicka
Ted jsem zkoušel těsto a množství surovin není v pořádku, na 1/2litru mléka jsem musel dát o mnoho více mouky, než těch uvedených 1/2kg,bylo to těsto tekuté, tak nevím...

@boban - Droždí 1 kostka, sušené nepoužívám. U mléka je napsáno cca - každá mouka si vezme jiné množství a žádné těsto se nezadělává tak, že se do mouky nalije všechna tekutina najednou, ale přilévá se až do dosažení potřebné hustoty.

hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar marunaa

Hrubá mouka se používá na knedlíky

ireceptar.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

já používám polohrubou téměř na všechno. hrubou jen na knedlíky.

 

hodnocení

0x

Nedělat je z hrubé mouky. Na buchty určitě polohrubou mouku.

 

liska5
hodnocení

0x

Ono to kynutí je ovlivněno i tukem/ máslem/ v těstě. Zpomalí ho, zejména, když je ho tam víc.

Křehkosti docílíš, když to pečeš déle, než se to má. Dneska jsem na ten poslední koláč zapomněla, zůstal tam určitě o čtvrt hodiny déle a pak měl tmavší, křupavé, poněkud vysušené okraje.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]