Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nálev na okurky

Od: babkazov® odpovědí: 10 změna:

Lze použít přípravek na nakládání okurek místo přípravku na sterilování? V obchodě mají jen na nakládání a já bych nerada vyhodila vše jen proto, že jsem měla použít na sterilování. Z loňska mám Pikantu a Deko, které jsem koupila omylem na nakládání a vůbec se mi nechce lítat po obchodech a shánět ten správný. Myslíte, že by to šlo, když správný neseženu? *alene* Maminka nakládala obrovské množství pětilitrových sklenic s okurkami, bez sterilování. Nikdy nezkvasily. Já se o to pokusila několikrát a vždycky mi zkvasily. Vždycky. *zed*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já si dělám svůj, vím, že tam není žádná chemie.

350 g cukru

1,5 l vody

500 ml octa 8%

80 g soli

plátky cibule, mrkve, kopr (čerstvý se stonkem)

koření: 3 bobkové listy, 20 kuliček pepře, 20 nového koření, lžíce hořčičného semínka
Svařím a vlažné naliju do sklenic. .a dám vařit, při 80 °C a vypnu, nechám 10 min. na sporáku a pak rychle ochladím.

Toto je opravdu výborný nálev, mám recept od tchyně a už řadu let nedělám jiný. Je to lepší než všechny Deka apod, z obchodu. Když se dá do sklenice i kousek feferonky, tak jsou z toho výborné pikantní okurky.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, nerad bych poradil špatně, ale pokud si vzpomínám, tak "za socíku" bylo na trhu na okurky jenom Deko - přidalo se do nálevu a láhve šly do páry. Když to fungovalo před léty, tak by to mohlo fungovat stále (pokud je Deko ještě stále stejného složení). Zdravím!

doplněno 11.07.18 10:40:

babkazov - u nás kvašáky nikdo nedělal, ale myslím si, že tam Deko nemusí být. Deko se u nás dávalo jen do nakládaček.

hodnocení

Jojo, ale bylo jen jedno Deko. Ale dnes už jsou dvě. Na naložení a na sterilizaci. Ani babička, ani stařenka, ani moje mamka nedávaly okurky do páry. Nezavařovaly je. Jen nakládaly do velkých lahví, celofán místo víčka. Já něco dělám špatně, co naložím, to mi zkvasí. :-D Mnoho lét žiji na kvašácích a chlebu se sádlem. Vyrobím kvašáky, svařím novou vodu, dám nový kopr a kvašáky přeložím do krabice a šoupnu do ledničky. Miluji je!

jabraka*
hodnocení

3x

Rychlokvašky jsou produktem mléčného kvašení.I v okurkách jsou přítomny látky cukerné povahy a ve slaném prostředí se vyvíjí laktobakterie ,které za týden,dva okurky zpracují.Na WEBu je řada receptů. hobby.idnes.cz/...

JABRAKA

fram
hodnocení

3x

Nálev na "Znojemské okurky"SLADKOKYSELÝ
Suroviny

2,5 l voda
1 l ocet 8%
380 g cukr
10 g sůl
hořčičné semínko
kopr "hole", nikoli jemné větvičky, ty se pak lepí na okurky

bobkový list
(6 ks cukerin - vynechávám)
2 ks cibule nakrájená na kolečka

(2 ks mrkev nakrájená na kolečka - vynechávám)

1 balíček pepř celý
1 balíček nové koření

Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr, 6 kuliček celého pepře, 2 kuličky nového koření a kávovou lžičku hořčičného senene.
Pak zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě vodní lázně 85 °C po dobu 20 minut. Mám tak zvaný pařák hrnec s víkem s trubkou na 6-8 sklenic.*mnam*Moc dobré. Menší množství toprecepty.cz/...

hodnocení

2x

Aby se zelenina nekazila, měla by být přiměřeně slaná/ kyselá, popř. obojí (nebo ještě sladká, ale to asi nikdo nedělá :)). Vše ostatní (koření apod.) je jen otázka chuti. Z toho bych vycházela.

hodnocení

0x

Deko se používá pro sterilizaci i pro rychlokvašky (bez sterilizace)

doplněno 11.07.18 10:32:

Na stránkách výrobce (mám ho 3 km od sebe) je napsáno u Deka i za studena. benkor.cz/...

hodnocení

Do rychlokvašek Deko nedávám vůbec. Jen sůl, vinný list, kopr a kousek chleba, který nastartuje kvašení. To deko by mělo zabránit kvašení, si myslím. Maminka Dekem nakládala spousty okurek, které táta vypěstoval a nikdy nic jí nezkvasilo, i když byla láhev dlouho otevřená. ;) Všimněte si, že na nakladačích bývá upřesnění - k naložení nebo ke sterilizaci.

hodnocení

pckop, děkuji za odkaz, ale rozdíl je v tom, že kvašky jsou zkvašené, mají zakalený nálev, na kterém se dělává plíseň. Nemlich to samé jako kysané zelí.*** Naložené okurky jsou v nálevu, dokud nenatáhnou chutě z nálevu. Stejně jako třeba utopenci. *** Sterilované okurky jsou jedlé téměř ihned a je to jako za tepla sterilované zelí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]