Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na připálená vajíčka

Od: lucie* odpovědí: 23 změna:

Zdravím...manžel začal s dietou,kde denně dělá vejce (bohužel míchaná) *alene*Na pánvi se spešl povrchem to jde,ale třeba v nerez hrnci se vždy připečou a nejde to dolů.Já vejce nejím vůbec,tudíž nemám žádnou zkušenost z praxe:-Dpánev není denně volná potřebuji jí na vaření,další kupovat nehodlám...a v dobách před teflonem apod.se žilo s nerez pánvemi a hrnci a taky to šlo.Takže jak připravit nejce v nerezu at se nepřipečou?máte vychytávku?

doplněno 03.07.18 18:40:

Maže olejem:-D a i když nechám hrnec ještě teplý odstát s vodou,stejně to nejde dolů,jen je zasviněná houbička nebo to drhneme kartáčkem,tím to jde,ale je to aspoň na půl hodiny dření.Myčku nemáme.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

3x

Nerez se sice relativně snadno čistí, ale připáleniny se nesnadno odstraňují z jakéhokoliv povrchu. Zásada je smažit vejce pomalu a na dostatku tuku. ať už na slanině, nebo na másle. Pokud je dosaženo jistého stupně zkoksování, v nejhorším případě pomůže i několik granulí NaOH.

hodnocení

3x
Ahojte.
Což takhle v mikrovlnce?
Nemusíte se patlat s čištěním hrnců :-D

youtu.be/...
doplněno 03.07.18 21:47: Tento nápad jsem poslala proto,že razantně odmítáte koupit do domácnosti ještě jednu pánev.
Pánev přece není nijak finančně náročná záležitost.
A Vy máte doma pouze jednu? *sok*
---
Promiňte,nic mi do toho není,
ale kdyby můj manžel miloval míchaná vajíčka a já měla doma pouze jednu pánev,kterou bych často používala,tak bych samozřejmě a ihned zakoupila další.
lucie*
hodnocení

díky za tip...no,jsem minimalista,doslova nesnáším"přeplácané"kuchyně s milony miseček,nádobí apod.Opravdu si (už i jako 4člená rodina) vystačím s třemi talíři,třemi miskami,třemi hrnci,jednou pánví...ještě jsem nepocítila problém,mám to tak ráda,že nic neleží jen pro to,že se to bude jednou hodit.

Manžel má sportovní dietu takže to není na věky a pro mě, je dobrá pánev vyšší investice,obzvlášť jen kvůli jeho vejcům *alene*..a hlavně jak jsem psala...kdysi nebyl teflon apod.a vaječina se dělala,proto mě zajímalo jak na to*jasne*

hodnocení

3x

Dobrý den. Míchaná vejce mám rád a dělám je často. Teď už mám plno let pánvičku s nepřilnavým povrchem a nemúžu si jí vynachválit. Dělám je na kousku másla. Je ale pravda, že před lety jsem to dělal na nerezu a bůhví na čem, a vždycky se to přilepilo. Ale ten nerez šel drátěnkou docela dobře Jen to chtělo míchat ode dna. Mám taková ta dřevěná pádla a tím to šlo. Po celé ploše rejdit sem a tam a rychle. Ale ten nepřilnavý povrch je jedinečný. Když na to přijde stačilo by to vytřit papírovým ubrouskem..

hodnocení

2x

Každou chvíli se mi něco připeče. V kastrolu, na plechu... Nacedím do té nádoby trochu vody a nechám chvíli stát. Někdy dlouhou chvíli :). Pak vezmu houbičku nebo i drátěnku a připečené většinou jen lehce naruším a nádobí dám do myčky. Když vím, že budu kastrol brzy potřebovat, prostě to umyji v ruce. Doby před teflonem :) - stejné jako doby, kdy se vše mylo ručně. Po manželovi požadujte, ať po jídle alespoň tu vodu do pánve nacedí.

hodnocení

2x

Pouzivam tedy litinovou panev a mastim maslem. Mam michana vajicka radsi "mokrejsi" nez uplne do sucha, takze kdyz vidim ze se prichytavaji ke dnu panve pri michani a vetsina obsahu uz ztraci tekutou konzistenci, tak sundam panev z plotynky, rozprostru vajicka rovnomerne po dne a tak minutku pockam. Nepokousim se to vse hned seskrabat, proste to necham trochu dojit a pak i to co se prichytlo jde dolu i chlebem :D Treba to pujde i na nerezu.

pb®
hodnocení

2x

A musí to být nutně míchaná vajíčka? Ono na smažení na oleji nic dietního není. Nemohl by přesedlat na vajíčka vařená? Taková domácí vajíčka na měkko, kdy žloutek hezky teče, k tomu domácí žitný kváskový chléb, to mi ráno udělá radost.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jen k tomu připálenému hrnci - takový problém řeším tak, že do něho naliji trochu vody s jarem a nechám chvilku vařit (připáleninu "odvařím"). Po odstavení ze sporáku počkám a když je voda jen vlažná (abych se neopařil), tak potom už to jde hezky odstranit houbičkou. Zdravím!

doplněno 03.07.18 23:09:

lucie - ten trik není tak složitý. Stačí mírný plamen a neustálé míchání (i ještě chvilku po sundání hrnce ze sporáku, protože dno je vařící). A kdo to nezvládne, tak si může umíchat vajíčka ve vodní lázni (sice to nebude smažené, ale zase se to nepřipeče).

hodnocení

2x

To si dělá chudák míchaná vejce v kastrolu? Než se drhnout s připečeným kastrolem, tak bych teda pánvičku koupila. Přece to nestojí majlant. Kolem dvou stovek ta menší, s nepřilnavým povrchem. Ale jestli nechcete investovat do pánve, tak musí opravdu dát pod vajíčka máslo, nebo sádlo a hlídat a míchat. Na oleji to určitě není moc zdravé, ani moc dobré. A míchaná vejce jsou hotová během dvou minut. To byste mu opravdu nemohla tu jedinou pánev kterou máte, na tu chvilku půjčit? Stejně pak trávíte čas drhnutím kastrolu...

lucie*
hodnocení

:-Dtak nemyslím,že je chudák.Jako malá si pamatuju,že mamka dělala vaječinu také v nízkém kastrolů a nebo v litinové pánvi.Malá pánvička by mu nestačila,těch vajec je cca 5...a jak jsem psala,jde o sportovní dietu,kdo ví kdy jej to pustí*smich*Každopádně jsem nechtěla řešit nádobí,pánve ale jen mě zajímalo,jak se to řešilo dříve bez myčky,teflonu apod.

Asi to vidím,že se to řešilo drátěnkou a lidskou silou a trik na to není;)

miso*
hodnocení

2x

Do nerezoveho kastrolu dajte vodu s jedlou alebo aj pracou sodou a povarte. Mozte pridat aj trochu jari. Odmoci sa to za chvilu. Dalsia moznost je pouzit peruhlicitan sodny (bielidlo). Dajte hrniec do drezu, nalejte do 1/3 vriacou vodou a nasypte 2-3 lyzice peruhlicitanu sodneho. Pozor, zacne to robit "hrncek var", bude to zbesilo penit a pena vybehne aj do drezu. Z peruhlicitanu sodneho sa uvolni v horucej vode peroxid vodika a z neho kyslik. Za chvilu je nerez cisty. Navod tu -

youtu.be/...

Pozor - ci pracia soda (uhlicitan sodny) aj peruhlicitan sodny su zieraviny. Odmastuju kozu a pozor na oci. Nahodny styk s chladnym roztokom az tak nevadi, staci si umyt ruky a natriet kremom. Na horuci roztok vsak pozor. Zivotnemu prostrediu v davkach pouzivanych v domacnosti neskodia, nie je problem ich splachnut dolu kanalom.

A este pozor na hlinik - nekamarati sa to s nim.

jay*
hodnocení

2x

1. Drive se nehledelo na to, kolik masla/slaniny se davalo pod michana vajicka - cili daleko vice nez by dal clovek ktery se dnes i trochu zajima o zdravou zivotospravu.

2. Michana vajicka se spravne nenechaji na horaku az do te doby co jsou i trochu "prichycena", jakmile zacnou houstnout, tak se odstavi a dojdou samy teplotou panve.

3. Manzelovi bych poridila panev jen pro jeho a take by si ji sam myl, kdyz si ji pripali, at si ji take umyje. Podle bodu 2. by uz mel vedet jak se delaji michana vajicka.

hodnocení

1x
A čím pan manžel mastí? Protože kdo maže, ten jede a nepřipaluje.

hodnocení

1x

Koupila bych manželovi menší pánvičku jen na jeho smažení - a ať si ji myje sám. Možná rychle přejde na vařená ;)

still10k*

Já bych mu naopak koupil ještě větší pánev, minimálně čtvrt metru v průměru. Třeba mu po čase přijde hloupé po tak velké ploše honit jen pár vajíček a přidá třeba nějakou zeleninku *afro**smich2* Nebo slaninku. Originál z Hovězí, původem z Německa.

Obojí je dobré, bo mícháním smažené zeleniny odře vaječinu z pánve, případně díky slanince dojde k samovolnému promaštění, že nebude nutno pánev ani mýt ;)

hodnocení

1x

Tak především - míchaná vejce se nehodí na dietu. Pouze natvrdol. Nerezová pánev je naprosto nevhodná a opravdu nevím, proč si nekoupíte keramickou, dnes se pořídí už levně a pokrmy se v ní dělají s minimem tuku, což k té dietě taky přispěje

lucie*
hodnocení

Vážím si vaší rady ,ale...nevím zda jste výživový poradce?a kolik víte o sporotvních dietách?také jsem nechtěla probírat nádobí,což mi připomíná,že jednu keramickou pánev mi takhle vajíčka oddělaly.Ano byla supr na všechno,dokud na ní nepřišly vejce a je na vyhození.

Opravdu otázka zněla jak se to dělalo dříve a dospěli jsme k tomu,že prostě jen drátěnkou a jarem.Takže odpovědi se mi dostalo.Zajímalo mě to proto,že třeba palačinky jsem se na nerez pánvi naučila až po nějaké době,ale šlo to v pohodě.Jen jsem se musela naučit odhadnout teplotu atd.Proto mě to zajímalo i u vajec,se kterými nedělám,nemám zkušenost.

pb®

A sportovní trenér opravdu doporučil k snídani 5míchaných celých vajec na oleji? Co já vím, tak třeba ti co posilují, jedí jenom bílek. Žloutek prostě vyhodí. A taky se to snaží připravit zdravěji, než smažením na oleji. Takže třeba udělají volské oko na kvalitní pánvi s nepřilnavým povrchem. Ale šmrdlat celá vejce s olejem v nějakom rendlíčku, kde se mi půlka připálí, to se zdravou výživou moc ruku v ruce nejde. Jo a zkuste místo houbičky používat kuchyňský kartáč. Já houbičku ani v kuchyni nemám, protože jí nesnáším. Drží se v tom zbytky a nejde to nikdy pořádně vypláchnout od jaru. V kartáči se nic nedrží a jeden z Ikea mi slouží už léta.

lucie*
hodnocení

Mohli bychom vést polemiku o sportovních dietách.Dnes se razí několik směrů,já na to certifikát nemám,ani mě to neživí...každopádně míchána vejce nejsou připálená,spálená ani smažená(jen ulpí na dnu nádobí) a olej není na závadu.Naopak větší podíl tuků ve stravě je přínosný,laicky-nebute mít tolik chuť na sachridy,cukry,nebudete je tolik ukládat.Dokonce má v jídelníčku denně dvě lžíce kokosového tuku.Více byste musela probrat s odborníky.

Také jsem nedávn slyšela,že bychom se měli omluvit všem slepicím,protože hrůzné studie o škodlivosti vajec se ukázaly nepravdivé a ten cholesterol není zdaleka tak škodlivý,dokonce prohlásili,že vejce jsou zdravá.Tudíž celé vejce je zdravé a žloutek obsahuje pro tělo spoustu přínosných látek.Pokud jede někdo kulturistiku či jinak rýsuje,odvoďnuje,chápu,že používá jen bílek.Manžel má armádní cvičení,testy,kde potřebuje výkon,sílů,výdrž,nižší váhu...proto vím,že tyhle "diety "jsou individuální k potřebám člověka,vzhledem k jeho dennímu výkonu a čeho chce "dietou"dosáhnout.

hodnocení

1x

@lucie - otázka zněla jak se to dělalo dříve a dospěli jsme k tomu,že prostě jen drátěnkou a jarem
Jde to i bez jaru a drátěnky - prostě musíte tu pánev, hrnec, kastrol, ešus... nechat řádně odmočit, čímž myslím několik hodin (klidně přes noc). Pak se dá umýt téměř bez problémů. Jenom ta "zasviněná houbička" bude vždycky, protože ty zbytky v ní uváznou.

ben®

jedubabicka - to dlouhodobé odmočení (v podstatě studenou vodou, protože i horká vychladne) si může dovolit někdo, kdo má hodně jiného nádobí (navíc to nemusí pomoci a v tomto počasí to i zasmrádne). Mám vyzkoušené to "odvaření" (viz můj příspěvek výše).

lucie*
hodnocení

...vařím na elektrice,takže odmočení v teplé vodě děláme,jen to odnese houbička...takže drátěnce se nevyhnem.

Díky za příspěvky,jak jsem uvedla,palačinky jsem se také na nerezu naučila až po čase a šlo.Proto jsem myslela,že třeba i na vejce je nějaký trik;)který neznám.

hodnocení

0x

Já bych mu koupila v IKEA pánev za cca 100 kč. Jen pro něho. Připomněla bych mu, že se na ni sice nepřichytává, ale plech je tenký a tedy špatně snáší prudkou změnu teploty, vyboulí se dno. Je potřeba ji nechat vychladnout, než ji šoupne pod vodu. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]