Nejste přihlášen/a.
Okresní soud se při svém rozhodování dopustil pouze jednoho pochybení, které však nakonec na věcnou správnost jeho rozhodnutí nemělo vliv. Toto pochybení spočívalo v tom, že okresní soud sice správně vyhodnotil uplynutí doby tří let od poslední úpravy výživného jako důvod pro jeho zvýšení, tuto dobu však nesprávně počítal již od data 1.9.2013, a nikoli až od data 14.4.2014, kdy bylo rozhodnutí, jímž byla tato poslední úprava výživného provedena, vyhlášeno. Jelikož však i tak ke dni 1.9.2016, od něhož okresní soud otci výživné zvýšil, doba tří let téměř (bez několika měsíců) uplynula a navíc otec již vyčíslené dlužné výživné vyplývající z jeho zvýšení za tuto dobu k rukám matky z větší části uhradil, neshledal krajský soud důvod ke korekci napadeného rozsudku.
Navýšení alimentů bylo o 1.000,- Kč, zpětně 12 měsíců, dlužné na alimentech narostlo tedy o 12.000,- Kč.
Zbývá ještě uhradil poslední 2 splátky po 1.000,- Kč, kdy dříve odvolání otce proti rozsudku neproběhlo.
Co rozhodnutí ve skutečnosti znamená? Rozumím správně, že se okresní soud sekl ve výpočtu, ale když už jsou dlužné alimenty u dítěte, vlastně o nic nejde, ikdyž nebylo rozhodnutí o délce a tedy i výši dlužné částky o alimenty správně určené?
Prosím o rychlé info, jak mám toto rozhodnutí chápat...
Děkuji za objasnění
... a nebo výrok Krajského soudu hovoří o tom, že matka dítěte díky pochybení Okresního soudu obdržela navýšené alimenty o cca 8 měsíců dříve, než jí bylo dle Krajského soudu příslušno?
Nevím, jak rozhodnutí soudu chápat, poradí prosím někdo?
Leoši,
mohl byste to prosím napsat srozumitelně nebo – ještě lépe – sem vložit skeny příslušných rozhodnutí se znečitelněnými osobními údaji ve formátu JPG?
Dobrý den,
ještě doplním - výrok Krajského soudu ve v citaci, celý bod, bez výňatku.
Vysvětlím - Matka podala návrh na zvýšení alimentů předčasně o cca 8 měsíců a zřejmě od tohoto data bylo vše počítáno. Z mého pohledu matka obdržela dlužné alimenty (zpětně vypočítané po navýšení o další 1tis. Kč) o mnohem dřív, než ve skutečnosti měla a stejně tak i zvýšení alimentů. Vzhledem k tomu, že alimenty jakkoli špatně stanoveny v neprospěch dlužníka (většinou otce), se u nezletilých nevracejí, jsou spotřebované... Proti Okresního soudu (kde se řešilo odvolání otce) není odvolání přípustné.
Pořád mi není jasné, proč se domníváte (z čeho soudíte), že šlo o předčasný návrh nebo o pochybení soudu. Důvodem ke změně rozhodnutí nebo ke stanovení nové výše výživného je změna situace, nikoliv uplynutí nějaké doby.
Pokud se situace změnila, např. se změnily potřeby dítěte (zvýšily se náklady), podala matka návrh na zvýšení výživného. Stanovení nové výše od data podání návrhu je podle mne v pořádku (podle mne nešlo o nesprávné datum).
Máte pravdu v tom, že se spotřebované výživné nevrací.
Úplně první příspěvek je citace z usnesení Okresního soudu...
"Okresní soud se při svém rozhodování dopustil pouze jednoho pochybení, které však nakonec na věcnou správnost jeho rozhodnutí nemělo vliv. Toto pochybení spočívalo v tom, že okresní soud sice správně vyhodnotil uplynutí doby tří let od poslední úpravy výživného jako důvod pro jeho zvýšení, tuto dobu však nesprávně počítal již od data 1.9.2013, a nikoli až od data 14.4.2014, kdy bylo rozhodnutí, jímž byla tato poslední úprava výživného provedena, vyhlášeno. Jelikož však i tak ke dni 1.9.2016, od něhož okresní soud otci výživné zvýšil, doba tří let téměř (bez několika měsíců) uplynula a navíc otec již vyčíslené dlužné výživné vyplývající z jeho zvýšení za tuto dobu k rukám matky z větší části uhradil, neshledal krajský soud důvod ke korekci napadeného rozsudku".
Jak tedy tuto citaci soudu mám chápat?
@leos - Jak tedy tuto citaci soudu mám chápat?
Jednoduše - nadřízený soud rozhodl, že není důvod měnit rozsudek soudu nižšího a rovněž zrušil možnost odvolání, jelikož by bylo zbytečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.