Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Černý rybíz - sušení plodů

Od: bimbam® odpovědí: 15 změna:
avatar bimbam

Zdravím!

Mám letos velkou úrodu černého rybízu. Uvažuji, že něco usuším v sušičce. Ale nikdy jsem to nedělala a nevím, jestli a jak poznám správné usušení. Aby to časem neplesnivělo a bych to neupekla. Když jsem byla malá, sušila babička v troubě borůvky. Na detaily si nevzpomínám. Něco dám do mrazničky (ale ještě tam mám loňský), z něčeho udělám džem (ale ještě mám i loňský). Dcera o rybíz nemá zájem, snacha má svůj, sousedé mají velké zahrady a rybíz svůj. Na sirup si netroufám.

Sušíte někdo rybíz? Jak?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®
hodnocení

2x
avatar ben

Dobrý den, když máte doma sušičku ovoce, tak by k ní mohl být návod a tam uvedeno, jak sušit bobulovité ovoce (ovšem, to Vás už zřejmě také napadlo). Já hlavně odpovídám, protože se divím, proč ten černý rybíz nezavaříte jako kompot - to je lahůdka až delikatestní . Také nevím, k čemu se potom může sušený černý rybíz použít (k přímé konzumaci asi moc ne). Zdravím!


doplněno 30.06.18 15:37:

bimbam - on má černý rybíz dost specifickou chuť, kterou každý nemusí. Ovšem, v tom kompotu ji ztrácí (takový ten nepříjemný "ocásek") a kompot považuji za výborný (dá se potom podávat v kombinaci s kompotem z hrušek). Babička si kupovala sušené borůvky v lékárně a prý proti průjmu - možná má stejné účinky i ten sušený černý rybíz (a poznáte to) .

hodnocení

Děkuji za reakci! Možná opravdu pár skleniček zavařím. Nezavařovala jsem rybíz léta, protože rodina zrovna kompot z černého rybízu nemilovala. Mně docela chutná, ale na špičce kompotů není. Pokud budu sušit, tak budu dávat do domácí směsi s ovesnými vločkami a jinými suchými plody a do jogurtu. Ale při trhání rybízu mě něco osvítilo a vzpomněla jsem si na pečený čaj. Přidám hrst měsíčních jahod, hrst malin, pár prvních angreštů. Už jdu na první várku :).

dagmarvolkova

Pokud se Vám podaří usušit černý rybíz šetrně (právě i já pátrám jak na to v elektrické troubě, protože sušičku mám bez regulace teploty a to jsou pak ploidy jak dušené), pak doporučuji v zimě čaj. Při nachlazení a teplotě máme vyzkoušené jako něco super! Dokonce jsem suché plody kupovala.

Pamatuji, že babička nezavářela, ale utřela šťávu po přepasírování s množstvím cukru jako superzdravé sladidlo. Tedy ještě v době, kdy nebyl cukr považován málem za smrtelný jed.*smich*

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Tchýně vařívala z černého rybízu něco jako řídký džem s průhlednými s kuličkami rybízu. Něco podobného jsem jedla u rodilé Rusínky a ona tomu říkala varenje. Tchýně to lila do sklenic od mléka, protože ta měla široká hrdla. Přidávalo se to do čaje a bylo to úžasné. Škoda, že jsem nestála o recept.

hodnocení

Mohlo by se to trochu podobat tomu pečenému čaji. Už mám pět sklenic. Přidala jsem hodně skořice a jsem (zatím :)) spokojená.

Varenje není pečený čaj. Receptů se dá na internetu najít hodně - je to v podstatě marmeláda bez přidaných pektinů. Takže je to velmi řídké, skoro jako kompot, ale sladkostí připomínající sladkou marmeládu. A dává se to do čaje, to je pravda. Z chleba by to steklo.

Naprosto vynikající je varenje z nezralých vlašských ořechů; to se dělá na Kavkaze. Též mám recept - pokud by někdo chtěl. :)

Ildika, hledala jsem varenje a recepz na netu a on mi nabízel jen vaření a restaurace. Hledala jsem dost dlouho a dost urputně. Neumím to. *zed*

Na ruském internetu jich je hodně - a z čeho byste to chtěla zkusit, také z toho rybízu?

U rybízu je potřeba dát pozor, abyste ho moc nemíchala vařečkou (raději vůbec) - pokud tedy nechcete vyrobit rybízové želé. V různých receptech, že v případě potřeby je nutné hrnec pouze natřepávat.

Rybízové varenje do čaje se vyrábí např. takto:

1,5 kg rybízu

1,5 sklenice vody (sklenice pravděpodobně dvoudecovka - předpokládám)

2 kg cukru

Rybíz velmi opatrně propláchneme, aby se kuličky nepoškodily; necháme okapat na cedíku. Z vody a cukru svaříme sirup - resp. ho přivedeme k varu a do vroucího sirupu nasypeme kuličky rybízu. Na mírném ohni vaříme vše 5 min., (+ odstraňujeme vznikající pěnu) a potom rozlijeme do sklenic.

nashi-zakatki.ru/...

Z jahod: povar.ru/... (podobný recept - 1kg jahod, 1 sklenice vody, 1,2 kg cukru; postup stejný). Jsou zde vidět obrázky - a tedy i výsledná hustota varenja.

Ildika *palec**palec**palec* děkuji, jojo, to je ono. Je to úžasně dobré a taky krásné! Jí se i očima. To ovoce zůstane celé, jakoby průsvitné. Krása!

Jj, vypadá to krásně... :) Já si čaj nesladím, ale takové vareňje je úplně vynikající do želatinových polev na dorty nebo různé řezy.

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Našla jsem to varenie.*ua* Sice višňové, ale dalo by se to i z rybízu. varecha.pravda.sk/...

hodnocení

Asi zkusím ze směsi červeného a černého rybízu. A děkuji i Ildice za upřesnění!

 

rv*
hodnocení

0x

Na přebytky ovoce se hodí parní odšťavňovač. Rybíz i sušíme, ale odšťavňovačem celkem bezpracně přebytky zpracujeme.

hodnocení

Odšťavňovač nemám a pořizovat si ho nechci.

 

standab
hodnocení

0x

Usušený černý rybíz, může být i trochu listu je vynikající jako čaj. Může se přidat i zázvor. Jednak je to vitamínová bomba a navíc chuťově kouzelný. Sušit : Sušička, síta případně papír. Barva čaje je jako rudé víno. Kam se hrabou jiné ovocné čaje.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]