Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Šťáva - sirup z červeného rybízu

Od: zmatenka® odpovědí: 5 změna:
avatar zmatenka

Prosím o radu, jak udělat šťávu z červeného rybízu, aby nerosolovatěla. Dělám ji už několik let, vystřídala jsem několik receptů, ale v lahvích většinou zrosolovatí a před konzumací ji musím rozpouštět pomocí teplé vody, aby nebyly ve sklenici s nápojem kousky. Máte někdo zkušenost a poradíte jak na to?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x

Šťávu z rybízu už jsem dělala strašně dávno. Ale pamatuju si, že se rybíz neodšťavňoval v odšťavňovači, ale nechala se ta šťáva jenom vykapat. Přesný poměr bych musela hledat, ale na kuličky rybízu se nasypala (promíchat) kyselina citronová, rukama rozmačkat, nalít?nevím kolik vodu a nechat 24 hodin - aby se porušil ten rybíz. A pak jsem dávala do plátna (židle vzhůru nohama a na každou nohu upevnit cíp plátna) - směs opatrně na plátno, a šťáva se vaří jenom z toho, co překapalo.

 

hodnocení

2x

Já jsem ji kdysi dělala tak, že jsem rybíz rozmačkala rukama a procedila pře síto. Ztráty byly značné, protože mě to nebavilo. Pak jsem vše přecedila přes plínu nebo něco podobného, dala cukr atd. Šťáva pak byla tak akorát. Dnes už ji nedělám, protože to doma nikdo nechce.

 

hodnocení

2x

Zdravím, mám vyzkoušený sirup z červeného rybízu : 1 kg opraných kuliček rybízu rozmačkat v převařené zchládlé vodě, aby byl ponořený. Nechat v chladu (nemusí být v lednici) 24 hodin, občas promíchat. Pak přecedit přes cedník, ( pečlivá hodpodyňka ještě i přes gázu - já ne), NEMAČKAT !, nechat spíš okapat. Zahřeji asi na 70 stupňů, na litr šťávy přidat 1,5 - 1,7 kg cukru, 5 g kyseliny citronové, pak ohřát k varu. Čisté sklenice ohřeji v troubě a horký sirup nalévám, zašroubuji a láhev položím. Někdy pro jistotu víčka vyplachuji víceprocentním alkoholem.

Protože bez mačkání zůstává ještě hodně šťávy, vloni jsem udělala pokus : k již jednou použitému rybízu přilila znovu převařenou vodu a postup zopakovala. Nebyl žádný rozdíl mezi první a druhou dávkou.

Když rybíz nemačkáme, šťáva nerosolovatí.

Dělám ze 2 kg rybízu jednu várku.

 

hodnocení

2x
avatar clayman
Letos už máme asi 10L rybizoveho sirupu. Zatím vždy zrosolovatel, ale letos ne. Už týden a je tekutý.
Není v tom složitost. Jen nepoužívat odšťavňovaci mlýnek. Rybíz rozmackat a přidat k němu vodu. Dělám to od oka. Cca 1kg rybízu, 0,2L vody. Nechat přes noc nebo spíš den. Občas zamíchat. Druhý den slit, decetne vymackat a přidat ke stave cukr dle chuti. Cca 1:1. Dejte méně, ochutnejte jako šťávu a přidejte podle sebe.
Svarit a dát do sklenic. Zavřít, otočit. Jako marmeláda.
Celý trik nerosolu je v tom menším lisování a ředění vodou.

 

hodnocení

avatar zmatenka

Tak jsem udělala šťávu tak, jak mi radíte. Jen jsem kuličky lehce pomačkala, zalila vodou s kyselinou citronovou a nechala 24 hodin. Pak jsem jto přecedila přes cedník s mulem, přidala cukr (1:1), zahřála, slila, zavíčkovala, položila lahve, nechala vychladnout. Ze 3 kg rybízu mám zatím tekutých 5 litrů šťávy. Děkuji za dobré rady a budu doufat, že šťáva vydrží tekutá i nadále :).

Šťáva - sirup z červeného rybízu

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]