Nejste přihlášen/a.
Nevím co dělám špatně, ale poslední dobou vždy když dělám špenát (kupuji klasický protlak) tak je v něm strašně vody a po uvaření z něj vyteče voda a je to pěkně hnusný... Mám pocit, že to nikdy nebývalo... Tak nevím jestli jsem úplně blbá a prostě to nemumím (mám pocit, že před pár lety to tak nebylo - takže si myslím, že kvalita výrobků se zhoršila a chybějící gramáž nahrazují vodou...). Nemáte někdo nějaký tip co s tím? Málo dusím, moc dusím, málo hustím, moc hustím... Dávám tam trochu smetany nebo mléka, vajíčko, česnek a sůl... Občas trochu strouhanky, ale výsledek je pořád stejný...
Protože máme všichni špenát rádi, tak ho dělám celkem často. Je fakt, že některý druh je vodnatý víc, některý míň. Kupuji také obyčejný, i když kvalitou lepší je ten v těch - jak bych to nazvala hroudách. Ten tolik vodnatý není. Babička vždycky zahušťovala osmaženou strouhankou, ale tenkrát se ještě mlel doma z čerstvého uvařeného. Ale důležité je nepodlévat. Osmažím cibulku, na to dám špenát, osolím a nechám trochu rozmrazit, ať pustí vodu, přidám česnek, opepřím a trochu drceného kmínu, trochu cáknu magi a nechám podusit - stačí než úplně rozmrzne, na jeden protlak 1 vejce a nakonec přidám trochu jíšky a povařím. A ta to pěkně zahustí. Ne moc - většinou mám jíšku do zásoby a tak na 1 protlak asi lžíci jíšky. Zkuste to a uvidíte, mě se to takto osvědčilo. A když u některého tam trochu vody stejně je, odeberu ji do hrníčku a pokud trochu špenátu zbyde na druhý den, tu vodu tam do kastrolku přidám, protože při ohřívání se alespoň špenát nepřipaluje.
Tak to vyzkoušejte.
Lepší je udělat špenát čerstvý, pokud ho zrovna mají, třeba v Albertu je k dostání i v zimě. Samozřejmě cenově se s protlakem nedá srovnat, ale ani vás nezruinuje. Myslím že stojí 29 Kč. Mražený kupuji ten ,co má zmražené celé lístky, třeba Bonduelle. Je slisovaný do kostek - porcí a i když mražený, je mnohem chutnější než protlak.
Já vařím špenát tak, že ho nechám chvilku povolit a nakrájím na kostky. Mezitím si uvařím bešamel (kaše z másla, hladké mouky a mléka; mouku necháme na másle jen pěnit, nesmí začít zlátnout, zalejeme mlékem a uvaříme hustou kaši; vaříme, až se odvaluje od stěn, přitom stále mícháme) a do ní nechám špenát rozpustil. Ochutím solí, špetkou pepře a muškátovým květem.
S kvalitou potravin obecně máte pravdu - jsem zděšená, co se s jídlem děje. Jablka nejsou jablka, nevoní, nemají chuť a nevydrží týden. Nechápu, co se stalo s rohlíkama, takové gumové hnusné potvory přece nebývaly. Hovězí maso - dřív jsem měla skvělé a šťavnaté ptáčky, guláše a roštěnky. Dnes když koupím jednou za rok hovězí, je to bezchuťová podešev, ať ji vařím jak chci dlouho. Ryby stejně jako špenát jsou plné vody. Pomalu přesedlávám na makrobiotiku - na zrní snad nelze nic pokazit. Všechno mi připadá denaturované.
S kvalitou je potíž, ale mám pocit, že si dnes můžu vybrat - buď chci co nejnižší cenu a pak nemám co na kvalitu nadávat anebo chci kvalitní potraviny, ale připlatím si za to - a chce to číst také etikety, kde se dozvím, jestli jsou špekáčky opravdu z masa a kečup z rajčat nebo jsou to nahrážky, díky nimž je to pak levnější. Přece když si koupím kabelku u stánkařů, tak taky nečekám, že mi vydrží deset let. Ale myslím, že i dnes se dá najít ruzumný poměr mezi kvalitou a cenou.
Tak souhlasím s hodnocením kvality. S jednou vyjímkou a sice na pečivo si tady nemůžeme stěžovat. Kousek pod barákem máme pekárnu, takže pečivo v pohodě, jenom jejich chleba mi nechutná. Ale zase vedle v obci je také výborná pekárna, kde pečou bezva chléb a ten mi mladí alespoň jedenkrát týdně berou. A ještě jednu poznámku k masu. Není to dlouho co mi dcera koupila v Liberci maso - bůček a on voněl, když jsem ho pekla. A víte, že nebyl od našich zemědělců, ale z Polska. Z toho zrní mi trochu naskakuje husí kůže, na to už si asi zvykat nebudu. A je otázka, co i v tom neobjeví. Ale to nechci strašit. Minulý týden jsem chtěla dosypat sůl, no a zapáchalo to, jak kdybych tam nalila naftu. Tak jsem pročistila kilovkou soli odpad!
Hezký večer milé kuchařinky a budeme věřit, že se to snad zlepší!
Nezlepší se nic, naopak, bude stále hůře, projevuje se to dnes a denně na celém světě, i v potravinách... Doba se naplňuje, proroctví Bible se plní...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.