Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špenátový protlak - proč je tak vodnatý?

Od: antynka* odpovědí: 9 změna:

Nevím co dělám špatně, ale poslední dobou vždy když dělám špenát (kupuji klasický protlak) tak je v něm strašně vody a po uvaření z něj vyteče voda a je to pěkně hnusný... Mám pocit, že to nikdy nebývalo... Tak nevím jestli jsem úplně blbá a prostě to nemumím (mám pocit, že před pár lety to tak nebylo - takže si myslím, že kvalita výrobků se zhoršila a chybějící gramáž nahrazují vodou...). Nemáte někdo nějaký tip co s tím? Málo dusím, moc dusím, málo hustím, moc hustím... Dávám tam trochu smetany nebo mléka, vajíčko, česnek a sůl... Občas trochu strouhanky, ale výsledek je pořád stejný...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Protože máme všichni špenát rádi, tak ho dělám celkem často. Je fakt, že některý druh je vodnatý víc, některý míň. Kupuji také obyčejný, i když kvalitou lepší je ten v těch - jak bych to nazvala *nevi* hroudách. Ten tolik vodnatý není. Babička vždycky zahušťovala osmaženou strouhankou, ale tenkrát se ještě mlel doma z čerstvého uvařeného. Ale důležité je nepodlévat. Osmažím cibulku, na to dám špenát, osolím a nechám trochu rozmrazit, ať pustí vodu, přidám česnek, opepřím a trochu drceného kmínu, trochu cáknu magi a nechám podusit - stačí než úplně rozmrzne, na jeden protlak 1 vejce a nakonec přidám trochu jíšky a povařím. A ta to pěkně zahustí. Ne moc - většinou mám jíšku do zásoby a tak na 1 protlak asi lžíci jíšky. Zkuste to a uvidíte, mě se to takto osvědčilo. A když u některého tam trochu vody stejně je, odeberu ji do hrníčku a pokud trochu špenátu zbyde na druhý den, tu vodu tam do kastrolku přidám, protože při ohřívání se alespoň špenát nepřipaluje. *placni* Tak to vyzkoušejte.

madla*
hodnocení

2x

Lepší je udělat špenát čerstvý, pokud ho zrovna mají, třeba v Albertu je k dostání i v zimě. Samozřejmě cenově se s protlakem nedá srovnat, ale ani vás nezruinuje. Myslím že stojí 29 Kč. Mražený kupuji ten ,co má zmražené celé lístky, třeba Bonduelle. Je slisovaný do kostek - porcí a i když mražený, je mnohem chutnější než protlak.

hodnocení

2x

Já vařím špenát tak, že ho nechám chvilku povolit a nakrájím na kostky. Mezitím si uvařím bešamel (kaše z másla, hladké mouky a mléka; mouku necháme na másle jen pěnit, nesmí začít zlátnout, zalejeme mlékem a uvaříme hustou kaši; vaříme, až se odvaluje od stěn, přitom stále mícháme) a do ní nechám špenát rozpustil. Ochutím solí, špetkou pepře a muškátovým květem.

S kvalitou potravin obecně máte pravdu - jsem zděšená, co se s jídlem děje. Jablka nejsou jablka, nevoní, nemají chuť a nevydrží týden. Nechápu, co se stalo s rohlíkama, takové gumové hnusné potvory přece nebývaly. Hovězí maso - dřív jsem měla skvělé a šťavnaté ptáčky, guláše a roštěnky. Dnes když koupím jednou za rok hovězí, je to bezchuťová podešev, ať ji vařím jak chci dlouho. Ryby stejně jako špenát jsou plné vody. Pomalu přesedlávám na makrobiotiku - na zrní snad nelze nic pokazit. Všechno mi připadá denaturované.

limetka*

S kvalitou je potíž, ale mám pocit, že si dnes můžu vybrat - buď chci co nejnižší cenu a pak nemám co na kvalitu nadávat anebo chci kvalitní potraviny, ale připlatím si za to - a chce to číst také etikety, kde se dozvím, jestli jsou špekáčky opravdu z masa a kečup z rajčat nebo jsou to nahrážky, díky nimž je to pak levnější. Přece když si koupím kabelku u stánkařů, tak taky nečekám, že mi vydrží deset let. Ale myslím, že i dnes se dá najít ruzumný poměr mezi kvalitou a cenou.

lidka*

Tak souhlasím s hodnocením kvality. S jednou vyjímkou a sice na pečivo si tady nemůžeme stěžovat. Kousek pod barákem máme pekárnu, takže pečivo v pohodě, jenom jejich chleba mi nechutná. Ale zase vedle v obci je také výborná pekárna, kde pečou bezva chléb a ten mi mladí alespoň jedenkrát týdně berou. A ještě jednu poznámku k masu. Není to dlouho co mi dcera koupila v Liberci maso - bůček a on voněl, když jsem ho pekla. A víte, že nebyl od našich zemědělců, ale z Polska. Z toho zrní mi trochu naskakuje husí kůže, na to už si asi zvykat nebudu. A je otázka, co i v tom neobjeví. Ale to nechci strašit. :( Minulý týden jsem chtěla dosypat sůl, no a zapáchalo to, jak kdybych tam nalila naftu. Tak jsem pročistila kilovkou soli odpad! *bum*Hezký večer milé kuchařinky a budeme věřit, že se to snad zlepší! *nevi*

detlef

Nezlepší se nic, naopak, bude stále hůře, projevuje se to dnes a denně na celém světě, i v potravinách... Doba se naplňuje, proroctví Bible se plní...

lidka*

Ale, ale, my jsme optimisti - pořád je víc slušných a dobrých lidí, než grázlů. Jenom ti grázlíci jsou víc vidět a slyšet. *slunce*

antynka*
hodnocení

0x

Děkuji za tipy. Určitě to vyzkouším. Jsme ráda, že tento problém nemám sama, připadala jsem si úplně neschopná... *ee* Prostě kvlaita některých výrobků se zhoršuje... A špenát je dle mého názoru jeden z nich. Šetří se na všem...

ladislavtikal*
hodnocení

0x

spenat je dobry na krev a ma vitamin K cos je dobre

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]