Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat dceru na gynekologii?

Od: medvidek2359* odpovědí: 12 změna:
Zhruba před rokem jsem zjistila, že moje dcera, které bylo tehdy 14 let doposud nikdy nedostala menstruaci. Chtěla jsem po ní, aby šla na gynekologii, ale ona to razantně odmítla. Od té doby se situace nezměnila ale ona stále odmítá jít na prohlídku, protože prý nebude nikomu "potupně" ukazovat svoje pohlavní orgány. Radila jsem se o tom s doktory a ti mi řekli, že teď v 15ti letech už prostě musí být prohlédnuta, protože se může jednat o vážný, možná až život ohrožující problém. I přes to všechno ale dcera stále odmítá.
Vím, že pokud jí tam nedostanu do 18ti let, tak potom už nebudu mít žádnou možnost jí k tomu přinutit. Teď však ještě není dospělá a já mám povinnost chránit její život a zdraví. Bude tedy nutné jí dostat na vyšetření proti její vůli. Je mi to na jednu stranu opravdu líto, ale nemám jinou možnost. Přemluvit se vůbec nedá. Chci se vás zeptat, jak mám v takovém případě postupovat. Nemůžu jí k doktorovi dopravit násilím (vím, že se bude bránit) to by ani nebylo v mých fyzických silách. Co mám v takovém případě ale dělat. Přivolat policii, aby jí tam dopravili? A jak bude probíhat samotné vyšetření, pokud bude u takto starého dítěte bez jeho svolení? Bude vůbec gynekolog schopný a ochotný jí vyšetřit proti její vůli? Jak to bude probíhat? V narkóze, nebo jí snad připoutají ke křeslu a provedou vyšetření v podstatě násilím? Asi se tomu teď divíte, ale já opravdu nemám na vybranou.
Pokud nezasáhnu, tak může i zemřít, jak říkal doktor a já za ní i ze zákona zodpovídám a mám povinnost jí nechat vyšetřit. Ani nevíte, jak je mi ze sebe zle, ale čekala jsem už skoro rok a vyšetření je nutné. Jsem z toho zoufalá. Jak mám tedy postupovat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Poprvé na gynekologii jsem byla v 22letech a nic se nestalo. Bez problémů jsem 2x otěhotněla, donosila a porodila dva krásné zdravé syny.

Myslím, že ve vašem vztahu k dceři je něco hodně špatně. Vy jste zjistila, že nemá menstruaci. S námi si tedy o tom máma vyprávěla spoustu let před tím, než jsme ji fakt se sestrou dostaly. Od dětství jsem chodila s mámou na gynekologii, kde jsem na ní čekala v čekárně a věděla jsem, že ženy k takovému doktorovi chodí, na co jim kouká a proč. Prostě tohle pro mě nebylo žádné tabu ale normální součást života. Takže z první menstuace jsem nebyla zaskočená a menstruace mně dodnes neobtěžuje a na gynekologii se docela těším, protože je tam mladý pěkný doktor, s kterým je docela sranda. Žádné vyšetření, co člověk přežije se zatnutýma zubama.

Zajímalo by mě, jestli ti doktoři vysvětlili ten život ohrožující stav. Protože kdyby tomu tak bylo, měla by dcera takové problémy, že by k doktorovi ještě sama ráda šla. Občas se stane, že žena v panenské bláně nemá otvor a krev tak nemůže sama odtékat, ale pak má žena velké bolesti břicha a vyhledat doktora jí to nenutí. Kdy jste vy dostala menstruaci? Ono je to dědičné, když matka, babička sestra dostanou první menstruaci pozdě, je velká pravděpodobnost, že ji bude mít dcera taky pozdě. Co tělesná konstituce? Pokud je drobounká štíhlá, prsa žádná, nad absencí menstruace v 15 letech bych se nepozastavovala. Jo kdyby z holky už byla ženská, prsa čtyřky a menstruace nikde, to je jiná.

Násilím dceru nikdo vyšetřovat nebude, to je proti lékařské etice a takové znásilnění by mohlo mít mnohem horší následky v podobě vážných psychických problémů a sebevražedných sklonů. Dejte jí čas, najděte nějakou ženu gynekoložku, některé jsou opravdu velice citlivé a vnímavé, doktorku upozorněte na dceřin odpor a stydlivost a třeba by to šlo domluvit tak, že se jen udělá ultrazvuk přes břišní stěnu a rozbor krve. Pannu stejně nikdo v zrcadlech vyšetřovat nebude a když pohmatem, tak přes konečník, což je snad mnohem nepříjemnější. Třeba by i šlo domluvit krátkou analgosedaci, jako se dělá při kolonoskopii, kde člověku strčí šlauch do zadku, ale on si na to vůbec nepamatuje a nic ho nebolí.

sebod*

pb. Naprostý souhlas s tím, že něco ve vztahu je špatně. Děvče by mělo být na menzes od maminky připraveno od mala, aby nebylo překvapené. U nás dokonce i malí vnuci- kluci vědí, že jednou za čas teče ženský z bříška krev a proto používají ženy vložky. Ale je pravda, že u nás se nestydíme o takových věcech mluvit, takže mě kluci nezaskočí, ani když se v Lidlu postaví před regál s vložkami a začnou se hlasitě vyptávat :-D. Někdy mám dokonce dojem, že to dělají naschvál a pozorují reakce lidí ;)

Jenom s jedním s Tebou nebudu souhlasit.Menzes nemusí dříve dostat holka vyvinutější v horní partii, nebo celkově silnější. Váha a tělesná konstituce s nástupem menzes nemají nic společného.

Pb a Sebod, to záleží na povaze. Třeba se mnou si mamka na toto téma chtěla občas promluvit, ale já jsem to důsledně odmítala. Považovala jsem to za čistě soukromou záležitost, do které nikomu nic není... Naštěstí mě nenutila. :) Ale zase kdybych měla nějaký problém, určitě bych jí to řekla. Tazatelka si ovšem tímto hysterickým jednáním koleduje o to, že jí dcera přestane úplně věřit (i v jiných otázkách).

sebod*

ildika jasně, každé dítě je jiné. Ale my si o tom většinou "nešly" popovídat. Tak nějak se od malička o tom prohodilo jentakmimoděk (;)) pár slov. Při nákupu vložek, při tom když se mamka nemohla jít koupat, nebo jí nebylo při menzes dobře. Prostě děti od mala vědí, že se jednou za čas s tělem ženy něco děje, je to přirozené a patří to k životu. Ale je fakt, že třeba naše děti jsou na tohle až moc zvídavé ;), takže kluci za mnou příjdou a vyptávají se na kdeco. Od menzes po porod. *ee* Ale je pravda, že díky tomu jsou třeba strašně moc ohleduplní k těhotným ženám, tak snad jim to zůstane a jednou z nich budou dobří tatínkové :-D

sebod*
hodnocení

2x

Teda medvídku *zed*. V první řadě se TY (!) uklidni a něco málo si o nástupu meznes nastuduj. Nediv se, že Tvoje holka hysterčí, když Ty jsi stejná. Už jsi propásla vhodnou dobu jí vše o ženském těle říci (já osobně si myslím, že pomaličku se má začít u dvouletých dětí - kluků i holek). Asi k sobě ani nemáte ten správný vztah máma-dcera, protože jinak bys přeci musela vědět, že menzes ještě nemá. Takže nyní si s ní asi o tom budeš těžko "kamarádsky" povídat. Najdi ji něco málo na netu (probůh, hlavně ne žádné katastrofické scénáře *cert*), nebo jí dej přečíst i tady to vlákno ( a když pohledáš, tak podobných dotazů je tady spousta z dřívějška, tak dceru ani nenapadne, že jsi to psala Ty). Menzes, sex, těhotenství je normální a přirozená součástnašeho života. Nedělej z toho něco tajemného,"nečistého".

Tak a ještě mě napadá. Co tak se spojit s nějakou kamarádkou dcery, co už u gynekologa byla? Že by dceru spolu s Tebou k doktorovi doprovodila. Prostě jdeme na zmrzku a cestou se stavíme u doktora? Nedělat z návštěvy nějakou vědu.

fvdy
hodnocení

1x
Podle mě jste se zbláznila. Pořádně jí vysvětlete, že ohrožuje svoji možnost mít v budoucnu děti a že se jí nikdo nebude hrabat, kde nechce. Pravděpodobně by jí stejně jen udělali ultrazvuk přes břicho a vzali krev. A když ji nepresvedcite, tak se na to vykaslete. To, o čem přemýšlíte, fakt NENÍ normální.

hodnocení

0x

Moje babička dostala menstruaci ve 20 letech. Bez problému porodila 4 děti, poslední po čtyřicítce. Já jen, že nemusíte až tak "vyšilovat".

doplněno 21.06.18 02:32:

Neumím si představit, jak dceru "přinutíte" k vyšetření... ale mám dojem, že to musíte hlavně dělat klidně. Snad by se spíš dala přesvědčit k prohlídce u ženy-lékařky.

rqte
hodnocení

0x

Nedělejte nic proti její vůli, to problém obejde, ale nevyřeší, jistě si je vědoma závažnosti situace. Za tím blokem něco je, buďto má za sebou nějaký nepříjemný zážitek, nebo něco tají, nějakou anomalii, nebo je to nějaká fobie či co. V každém příladě je to pro psychologa.

hodnocení

0x

Krom potíží zdravotních může mít i problém s pojišťovnou.

Záleží na konkrétní pojistné smlouvě, ale pokud někdo preventivní prohlídky neabsolvuje, může se stát, že určitou další léčbu, zákrok a pod. odmítne pojišťovna hradit s tím, že by k ní nemuselo dojít, pokud by dotyčný docházel na preventivní prohlídky v zákonem stanovených lhůtách.

Z č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

§ 12 Pojištěnec je povinen:

e) podrobit se na vyzvání preventivním prohlídkám, pokud tak stanoví tento zákon nebo obecně závazné právní předpisy,

f) dodržovat opatření směřující k odvrácení nemocí,

g) vyvarovat se jednání, jehož cílem je vědomé poškození vlastního zdraví,

§ 29

(3) V oboru gynekologie a porodnictví se provádí preventivní prohlídka při ukončení povinné školní docházky a dále počínaje patnáctým rokem věku jedenkrát ročně.

§ 44

(4) Při opětovném nesplnění povinnosti podrobit se preventivní prohlídce podle § 12 písm. e) nebo při porušení povinností podle § 12 písm. i) až k), nebo byl-li pojištěnec předčasně propuštěn z lůžkové péče pro soustavné hrubé porušování vnitřního řádu poskytovatele lůžkové péče, může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pojištěnci pokutu až do výše 500 Kč...

Jenže násilím ji na kozu nedostanete - jistá možnost by bylo vyšetření v rámci hospitalizace - i z jiného důvodu. Nebyla by možná dohoda s jejím praktickým lékařem?

amo
hodnocení

0x
Za meho mládi nepamatuji, ze by byla tato povinnost vyšetreni zmiňovaná tak časne, az pri nástupu do zamestnáni v rámci vstupni prohlidky a mnohdy to bylo az po VŠ v 23 letech. V 15 letech se málokterá divka bez zdravotnich potizi nechala dovrovolne vyšetrit a vubec se nedivim odporu v tomto veku. Jako matka byste mela mit pochopeni a nanejvýš ji domluvit, ale nenutit, sama se časem odhodlá dobrovolne, kdyz bude muset :)

lidus*
hodnocení

0x

Šílená matko chce to klid, moje dcera začala menstruovat na SŠ a porodila 2 zdravé děti.

kolemdouci
hodnocení

0x

Domluvte se s jejím praktickym lekarem at si ji pozve na prohlidku. A tam at ji lekar sdeli, ze je cas najit si gynekologa a at se nekam prihlasi a prijde mu rict, jakeho gynekologa si nasla. Treba to od lekare vezme, kdyz ne od vas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]