Nejste přihlášen/a.
Potřebuji radu na sterilování ne ovoce a zeleniny ale potravin v mikrov. troubě. Normálně to sterilujeme klasicky ve vodě 4 hod a drží to perfektně. Má zde někdo zkušenost s mikrov. troubou? Jedná se hlavně o omáčky, polévky. Děkuji.
4 hod.? to je překlep,ne?To by ta zelenina i ovoce byla úplně na kaši! Okurky já např. 20 minut.,meruňky,švestky jen 15 minut.
Co já vím, tak u sterilování je daný rozsah teplot a doba působení tepla.
Toto u mikrovlnné trouby nedokážeš zajistit. Mikrovlnka jede vždycky na plný výkon a při nastaveném menším výkonu se vypíná a zapíná zářič.
Chápal bych zavařování v elektrické troubě, protože tam je možnost nastavit a udržovat teplotu.
4 hodiny sterilovat ovoce nebo zeleninu? To mi přijde hodně neekonomické. V hrnci, sklenice zalité vodou, vyženu teplotu na 75º, max 80°C. 10 minut ji držím na staženém plameni. 10 minut při odkrytém hrnci a vyndávám na poskládaný hadr, víčkem dolů, do vychladnutí. Tak jsme zavařovali doma a tak zavařuju, celá desetiletí i já. Omáčky a polévky jsem nikdy nesterilovala, ty zamražuji, ale omáčky a zelí nerada. Není to nic moc.
Jen maso se sťávou, která není zahuštěná. Dá se už upravené, třebas jen jako základ a až pak, při otevření, k tomu přidat zaleninu, rajčata nebo papriku, smetanu atd. Pečené kuře, pečené maso, ptáčky. 100ºC, cca hodinu. Takhle jsem zavařovala před dovolenou v přívěsu.
Teď mi moje mladá říkala, že kamarádky na dovolenou, zavařují syrové maso. Osolené, do sklenice a vaří, steriluji, ale musela bych se zeptat jak dlouho. V podstatě se jedná o pomalé vaření ve sklenicích. Po dokončení je maso křehké a velice chutné.
Za 4 roky mi umřely dvě mikrovlnky. Tak už žádnou nemám a nechci. Mám ale bezva hrnec s teploměrem a to se mi líbí. Botulizmus, asi tuším co to je, ale nikdy jsem se s ním nesetlaka a ani o něm v okolí neslyšela. A to táta byl řezník a tatarák několikrát za rok musí být. Normální jídlo také nevařím několik hodin.
Asi máte pravdu, ale myslím si, že není potřeba všecičko takhle prožívat. Pak by bylo bezpečnější se vůbec nenarodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.