Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování - sterilování

Od: zvanda® odpovědí: 10 změna:

Potřebuji radu na sterilování ne ovoce a zeleniny ale potravin v mikrov. troubě. Normálně to sterilujeme klasicky ve vodě 4 hod a drží to perfektně. Má zde někdo zkušenost s mikrov. troubou? Jedná se hlavně o omáčky, polévky. Děkuji.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar ruze

4 hod.? to je překlep,ne?To by ta zelenina i ovoce byla úplně na kaši! Okurky já např. 20 minut.,meruňky,švestky jen 15 minut.

 

barbakan*
hodnocení

0x

Drž se receptů maminek i babiček, Ty neměly MT a jejich zavařeniny byly výtečné.

 

hodnocení

0x

Co já vím, tak u sterilování je daný rozsah teplot a doba působení tepla.

Toto u mikrovlnné trouby nedokážeš zajistit. Mikrovlnka jede vždycky na plný výkon a při nastaveném menším výkonu se vypíná a zapíná zářič.

Chápal bych zavařování v elektrické troubě, protože tam je možnost nastavit a udržovat teplotu.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

4 hodiny sterilovat ovoce nebo zeleninu? To mi přijde hodně neekonomické. V hrnci, sklenice zalité vodou, vyženu teplotu na 75º, max 80°C. 10 minut ji držím na staženém plameni. 10 minut při odkrytém hrnci a vyndávám na poskládaný hadr, víčkem dolů, do vychladnutí. Tak jsme zavařovali doma a tak zavařuju, celá desetiletí i já. ;) Omáčky a polévky jsem nikdy nesterilovala, ty zamražuji, ale omáčky a zelí nerada. Není to nic moc. ;) Jen maso se sťávou, která není zahuštěná. Dá se už upravené, třebas jen jako základ a až pak, při otevření, k tomu přidat zaleninu, rajčata nebo papriku, smetanu atd. Pečené kuře, pečené maso, ptáčky. 100ºC, cca hodinu. Takhle jsem zavařovala před dovolenou v přívěsu. ;) Teď mi moje mladá říkala, že kamarádky na dovolenou, zavařují syrové maso. Osolené, do sklenice a vaří, steriluji, ale musela bych se zeptat jak dlouho. V podstatě se jedná o pomalé vaření ve sklenicích. Po dokončení je maso křehké a velice chutné.

Zavářet syrové maso je poměrně riziková záležitost kvůli botulismu. Mělo by se zavářet nekolik hodin a proces opakovat druhý den kvůli spórám, které nezabije ani 4 hodinové vaření. Něco takového si nedokážu v mikrovlnce představit. Že se v mikrovlnce zavaří kompoty a zelenina to jsem už slyšel ale masu bych se vyhnul a použil "normální" postupy.

Za 4 roky mi umřely dvě mikrovlnky. Tak už žádnou nemám a nechci. *bum* Mám ale bezva hrnec s teploměrem a to se mi líbí. Botulizmus, asi tuším co to je, ale nikdy jsem se s ním nesetlaka a ani o něm v okolí neslyšela. A to táta byl řezník a tatarák několikrát za rok musí být. Normální jídlo také nevařím několik hodin. *mir*Asi máte pravdu, ale myslím si, že není potřeba všecičko takhle prožívat. Pak by bylo bezpečnější se vůbec nenarodit.

Ono nejde o tatarak z čerstvého masa. tam si lidské tělo s pár bakteriemi poradí ale když jim dáte čas a podmínky na to aby se rozmnožily tak je zle. Já zavářel asi 25 kg uzeného. Maso nasolené a tepelně upravené ale stejně jsem si to nerisknul ho nezavářet druhý den znova. Sice jsem zkrátil čas ale prohřát se muselo. Na to se mám moc rád .

 

jabraka*
hodnocení

0x

Myslím,že jsem na to specialista,zavařuji v MW už 20 let.Tedy ovoce a zeleninu.Omáčky a polévky?vyráběl jsem několik sklenic krémové polévky z dýně a zavařil pod víčka na dlouhou dobu.Ale spíše mrazím v kelímcích od ramy,flory a pod.

JABRAKA

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Proboha co sterilizujete 4 hodiny? I maso dělám max. 45 min., /opakovaně pak za 36 hodin) a ovoce tak 10min., vždyť to musíte mít rozvařené. A v životě se mi nic nezkazilo.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Proboha co sterilizujete 4 hodiny? I maso dělám max. 45 min., /opakovaně pak za 36 hodin) a ovoce tak 10min., vždyť to musíte mít rozvařené. A v životě se mi nic nezkazilo. A co se mikrovlnky týče, tam by se nesměla dát kovová víčka a stejně bych se bála.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]