Nejste přihlášen/a.

Dobrý den,
v mém dětství dělávala babička velice dobrou buchtu. Těsto bylo obyčejné, kynuté, klasika, ale babička ho rozválela, natáhla na plech, přidala ovoce, posypala drobenkou a dala péct. Pak se to krájelo na čtverce. Měla jsem tuto buchtu moc ráda.
Nasbírala jsem několik litrů borůvek, tak bych se ráda vrátila do dětství a tuto buchtu udělala. Kynuté těsto běžně dělám, to není problém, ale dělám z něho balené buchty, takové ty "cihly". Na 1 plech dělám těsto z 500 g mouky, 2 vajec, 14 dkg cukru, 14 dkg tuku /z toho půl na pomazání/, 1 kostky droždí. Mléko, sůl, citr. kůra. Vyjde z toho velký plech balených buchet, asi 25 kousků.
Zajímalo by mě ale, jaký poměr surovin bych měla dát na buchtu taženou. Buchty nebudu balit, jde jen o to těsto vespod. Mám dát polovinu surovin? Nebo nemáte nekdo přímo recept na kynutou taženou buchtu na velký plech? Abych věděla, z jakého množství těsto udělat.
Děkuji - Jaga.

Naučila jsem se, těsto vyválet na pečícím papíře, na stole. A pak to celé vtáhnu na plech.  Kdo máte rád Hraběnčin koláč, ten se dělá s jablky, dejte místo jablek jakékoliv kyselkavé ovoce. Klidně i rybíz, jahody nebo angrešt. Měla jsem obavu, že to bude moc mokré, tak jsem je poválela v cukru s pudinkem. Paráda až na půdu!
 Kdo máte rád Hraběnčin koláč, ten se dělá s jablky, dejte místo jablek jakékoliv kyselkavé ovoce. Klidně i rybíz, jahody nebo angrešt. Měla jsem obavu, že to bude moc mokré, tak jsem je poválela v cukru s pudinkem. Paráda až na půdu!  Byla jsem za hvězdu.
 Byla jsem za hvězdu.

Říkáme tomu táč, recept je hodně podobný (už zadělávám jen od oka, ale dvě vejce spočítám lehce  ). Vymastím pech a na něj dám část vykynutého těsta. Nejprve je to jako hrouda, ale prsty namáčenými do misky s vodu roztáhnu (rozmačkám) těsto po plechu. Vždy je na plechu ještě místo, tak přidám a opatrně rozmačkám další část těsta. Pokladu ovocem, posypu drobenkou, dám péct. Z asi půl kila hladké mouky mívám těsto na 2 plechy a malý pekáček.
). Vymastím pech a na něj dám část vykynutého těsta. Nejprve je to jako hrouda, ale prsty namáčenými do misky s vodu roztáhnu (rozmačkám) těsto po plechu. Vždy je na plechu ještě místo, tak přidám a opatrně rozmačkám další část těsta. Pokladu ovocem, posypu drobenkou, dám péct. Z asi půl kila hladké mouky mívám těsto na 2 plechy a malý pekáček.
Včera jsme měli letošní první třešňový táč (mám velmi pozdní třešně).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.