Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kynutá tažená buchta

Od: babajaga® odpovědí: 7 změna:
avatar babajaga

Dobrý den,

v mém dětství dělávala babička velice dobrou buchtu. Těsto bylo obyčejné, kynuté, klasika, ale babička ho rozválela, natáhla na plech, přidala ovoce, posypala drobenkou a dala péct. Pak se to krájelo na čtverce. Měla jsem tuto buchtu moc ráda.

Nasbírala jsem několik litrů borůvek, tak bych se ráda vrátila do dětství a tuto buchtu udělala. Kynuté těsto běžně dělám, to není problém, ale dělám z něho balené buchty, takové ty "cihly". Na 1 plech dělám těsto z 500 g mouky, 2 vajec, 14 dkg cukru, 14 dkg tuku /z toho půl na pomazání/, 1 kostky droždí. Mléko, sůl, citr. kůra. Vyjde z toho velký plech balených buchet, asi 25 kousků.

Zajímalo by mě ale, jaký poměr surovin bych měla dát na buchtu taženou. Buchty nebudu balit, jde jen o to těsto vespod. Mám dát polovinu surovin? Nebo nemáte nekdo přímo recept na kynutou taženou buchtu na velký plech? Abych věděla, z jakého množství těsto udělat.

Děkuji - Jaga.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pohanka*
hodnocení

7x

Tomuto moučníku se říká ,,táč,,.

Hledej kynutý táč s drobenkou, nebo s ovocem, či tvarohem.

Povětšinou jsou recepty na 500 g mouky.

Moje babička uměla nedostižitelný borůvkový, nebo makový se švestkami a drobenkou, jo, jo, mohu jenom vzpomínat.

 

hahanaj*
hodnocení

5x

Dělám z půl kg mouky přesně recept jako na balené buchty.Ale na těstu pod ovocem musí být rozdělaný ochucený tvaroh / 2-3 kostky / pak teprve drobenku .Pak je to ta nejlepší dobrota


doplněno 18.06.18 14:33:

dělám tak všechny s tím tvarohem

Kynutá tažená buchta
hahanaj*

zde zrovna broskvové, rebarborové ,borůvkové

 

hodnocení

4x
avatar ildika

Také tomu říkám táč. Jinak je to nejjednodušší kynutá buchta, kterou dělám, když opravdu není čas - nejlepší je s kyselejším ovocem (např. s rybízem nebo borůvkami) a drobenkou. Těsta by neměla být příliš silná vrstva, aby výsledný táč nebyl suchý.

 

hodnocení

2x
Zdravím,Jaguško :)
Dělám takové koláče.
Táč to asi není,nevím,u nás na severu se tomu tak neříká :-D
---
Mám hrnkový recept,tzn.tři hrnky polohr.mouky a ostatní suroviny jako dáváte vy.
Těch 14 dkg cukru ovšem do těsta.
Vejce nedávám celá,pouze žloutky.
Těsto po vykynutí rozválím dle délky a šířky plechu.
Plech pomažu máslem a těsto rovnoměrně roztahuji na plech.
Nezapomenout na okraje,ti mají chlapi rádi :-D
Pokladu ovocem a drobenkou.
Ještě nechám cca půl hodinky kynout.
Peču na 170 st.C.přibližně půl hodinky.
Každá trouba peče jinak,to víme.
---
Tenhle koláč většinou do večera nepřežije *smich*

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Naučila jsem se, těsto vyválet na pečícím papíře, na stole. A pak to celé vtáhnu na plech. :-D Kdo máte rád Hraběnčin koláč, ten se dělá s jablky, dejte místo jablek jakékoliv kyselkavé ovoce. Klidně i rybíz, jahody nebo angrešt. Měla jsem obavu, že to bude moc mokré, tak jsem je poválela v cukru s pudinkem. Paráda až na půdu! *palec* Byla jsem za hvězdu.

 

hodnocení

0x
avatar bimbam

Říkáme tomu táč, recept je hodně podobný (už zadělávám jen od oka, ale dvě vejce spočítám lehce :)). Vymastím pech a na něj dám část vykynutého těsta. Nejprve je to jako hrouda, ale prsty namáčenými do misky s vodu roztáhnu (rozmačkám) těsto po plechu. Vždy je na plechu ještě místo, tak přidám a opatrně rozmačkám další část těsta. Pokladu ovocem, posypu drobenkou, dám péct. Z asi půl kila hladké mouky mívám těsto na 2 plechy a malý pekáček.

Včera jsme měli letošní první třešňový táč (mám velmi pozdní třešně).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]