Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v mém dětství dělávala babička velice dobrou buchtu. Těsto bylo obyčejné, kynuté, klasika, ale babička ho rozválela, natáhla na plech, přidala ovoce, posypala drobenkou a dala péct. Pak se to krájelo na čtverce. Měla jsem tuto buchtu moc ráda.
Nasbírala jsem několik litrů borůvek, tak bych se ráda vrátila do dětství a tuto buchtu udělala. Kynuté těsto běžně dělám, to není problém, ale dělám z něho balené buchty, takové ty "cihly". Na 1 plech dělám těsto z 500 g mouky, 2 vajec, 14 dkg cukru, 14 dkg tuku /z toho půl na pomazání/, 1 kostky droždí. Mléko, sůl, citr. kůra. Vyjde z toho velký plech balených buchet, asi 25 kousků.
Zajímalo by mě ale, jaký poměr surovin bych měla dát na buchtu taženou. Buchty nebudu balit, jde jen o to těsto vespod. Mám dát polovinu surovin? Nebo nemáte nekdo přímo recept na kynutou taženou buchtu na velký plech? Abych věděla, z jakého množství těsto udělat.
Děkuji - Jaga.
Naučila jsem se, těsto vyválet na pečícím papíře, na stole. A pak to celé vtáhnu na plech. Kdo máte rád Hraběnčin koláč, ten se dělá s jablky, dejte místo jablek jakékoliv kyselkavé ovoce. Klidně i rybíz, jahody nebo angrešt. Měla jsem obavu, že to bude moc mokré, tak jsem je poválela v cukru s pudinkem. Paráda až na půdu!
Byla jsem za hvězdu.
Říkáme tomu táč, recept je hodně podobný (už zadělávám jen od oka, ale dvě vejce spočítám lehce ). Vymastím pech a na něj dám část vykynutého těsta. Nejprve je to jako hrouda, ale prsty namáčenými do misky s vodu roztáhnu (rozmačkám) těsto po plechu. Vždy je na plechu ještě místo, tak přidám a opatrně rozmačkám další část těsta. Pokladu ovocem, posypu drobenkou, dám péct. Z asi půl kila hladké mouky mívám těsto na 2 plechy a malý pekáček.
Včera jsme měli letošní první třešňový táč (mám velmi pozdní třešně).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.