Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česnek se solí a rajčaty

Od: pohanka* odpovědí: 11 změna:

Našla jsem recept. Kdo ho znáte?

1-2 kg rajčat

30 dkg česneku

5 dkg soli

Rajčata a česnek umeleme a spojíme se solí. Naplníme suché sklenice a zavíčkujeme.

Uskladníme na tmavém a chladném místě.

Vhodné do guláše, na pizzu, do míchané zeleniny, na hranolky apod.

Jednoduché co? Ale opravdu vydrží? Rajčata jsou háklivá.

doplněno 27.05.18 14:57:

Našla jsem nyní na internetu, zadavatelka píše, že se nekazí ani po 12 měsících. Tak se mi to líbí, samozřejmě mohu hodit do hrnce, ale zkusila bych letos třeba 3 skleničky na zkoušku.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dostal jsem ten recept od kamarádky ze Španělska a taky jsem se toho docela bál. Skleničky vydržely bez sterilizace ve sklepě +10 +12 °C až do jara v pohodě. Akorát pak při vaření je potřeba myslet na to , že je to fakt strašně přesolené s žádnou další sůl do jídla nepřidávat.
pohanka*
hodnocení

To je super, děkuji moc za zkušenost.

hodnocení

1x

Paní Pohanko, tento recept mě také zlákal už předloni. Měla jsem tytéž obavy jako máte teď Vy, nicméně riskla jsem to. Nad výsledkem vládla všeobecná spokojenost. Udělala jsem s ohledem na preventivní opatrnost jen jednu velkou sklenici, kterou jsme spotřebovali někdy koncem ledna, byla dobrá dokonce i na topinky. Loni jsem tuto pastu nedělala, neměla jsem tolik česneku, abych ho mohla na tuto libůstku postrádat. Ale letos, jestli se zadaří, tak si ji zase udělám. Můj názor - zkuste to a nebojte, rychle se fakt nezkazí.

pohanka*
hodnocení

Také Vám děkuji za zkušenost.

Na topinky bych se obávala, nebylo to tekuté? Ale píšete, že pasta. Česnek koupím, též nebudu mít vlastní.

Dělám čatní ze všeho možného, ale tohle je fakt jednoduché.

Hezký zbytek neděle.

Paní Pohanko - k té pastě - vznikne tak, že připravená nakrájená rajčata vezmu po částech do hrsti a většinu vody z nich vymáčknu. Asi dojde k nějakému mírnému ošizení na výsledné kvalitě, na druhou stranu dávám potřebné množství rajčat v kilogramech už bez té vody.

joudic*
hodnocení

0x

toho bych se bez sterilizovani bal, ale proc to nedate do mrazaku, a pak si to den pred varenim vytahnete a nebo hodite rozmrazit do mikrovlnky nebo teple vody, mam v mrazaku 5 sklenic houboveho gulase a asi 4 sklenice veprove pecene *zdravi*

hahanaj*
hodnocení

0x

já bych sterilizovala

kepler*
hodnocení

0x

Při téhle koncentraci soli a česneku bych tam neváhal vložit všehny své úspory :-D. Ne, myslím, že se to hned tak nezkazí. Nasolování dřív byla jedna z mála metod konzervace. Ale jak dlouho to vydrží si netroufám odhadnout. Pro jistotu bych to ještě sterilizoval, podobně jako okurky.

pohanka*
hodnocení

Dvakrát jsem dělala okurky v soli, v solném, převařeném nálevu a nevydržely, nebo mě nechutnaly.

Udělal se bílý povlak na povrchu, tak šly na kompost.

hodnocení

0x

Já si v létě sloupnutá rajčata namixuji přidám čerstvé bylinky, pár jich udeěllá bez bylinek a plním plastová pouzdra na vajíčka, dám zmrznout, vyklepnu, přenedám do sáčku, mám jich v mrazáku tak 20, to mi na zimu stačí.

pohanka*
hodnocení

Děkuji též za nápad, mrazáček mám malý v lednici. Šuplíkový mrazák zapínám /turbo mražení ze začátku/, až když mám naplánováno toho více zamrazit. Ale protože se mnohdy neurodí, tak spíše zavařuji do sklenic.

No, kdyby bylo do mrazáku maso, to bych neváhala. Chápu, pro jednoho někdy stačí malé porce, ale pro sebe bych musela trošku vymyslet větší porcovku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma česnek v soli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]