Nejste přihlášen/a.
Našla jsem recept. Kdo ho znáte?
1-2 kg rajčat
30 dkg česneku
5 dkg soli
Rajčata a česnek umeleme a spojíme se solí. Naplníme suché sklenice a zavíčkujeme.
Uskladníme na tmavém a chladném místě.
Vhodné do guláše, na pizzu, do míchané zeleniny, na hranolky apod.
Jednoduché co? Ale opravdu vydrží? Rajčata jsou háklivá.
Našla jsem nyní na internetu, zadavatelka píše, že se nekazí ani po 12 měsících. Tak se mi to líbí, samozřejmě mohu hodit do hrnce, ale zkusila bych letos třeba 3 skleničky na zkoušku.
Paní Pohanko, tento recept mě také zlákal už předloni. Měla jsem tytéž obavy jako máte teď Vy, nicméně riskla jsem to. Nad výsledkem vládla všeobecná spokojenost. Udělala jsem s ohledem na preventivní opatrnost jen jednu velkou sklenici, kterou jsme spotřebovali někdy koncem ledna, byla dobrá dokonce i na topinky. Loni jsem tuto pastu nedělala, neměla jsem tolik česneku, abych ho mohla na tuto libůstku postrádat. Ale letos, jestli se zadaří, tak si ji zase udělám. Můj názor - zkuste to a nebojte, rychle se fakt nezkazí.
Také Vám děkuji za zkušenost.
Na topinky bych se obávala, nebylo to tekuté? Ale píšete, že pasta. Česnek koupím, též nebudu mít vlastní.
Dělám čatní ze všeho možného, ale tohle je fakt jednoduché.
Hezký zbytek neděle.
Při téhle koncentraci soli a česneku bych tam neváhal vložit všehny své úspory . Ne, myslím, že se to hned tak nezkazí. Nasolování dřív byla jedna z mála metod konzervace. Ale jak dlouho to vydrží si netroufám odhadnout. Pro jistotu bych to ještě sterilizoval, podobně jako okurky.
Já si v létě sloupnutá rajčata namixuji přidám čerstvé bylinky, pár jich udeěllá bez bylinek a plním plastová pouzdra na vajíčka, dám zmrznout, vyklepnu, přenedám do sáčku, mám jich v mrazáku tak 20, to mi na zimu stačí.
Děkuji též za nápad, mrazáček mám malý v lednici. Šuplíkový mrazák zapínám /turbo mražení ze začátku/, až když mám naplánováno toho více zamrazit. Ale protože se mnohdy neurodí, tak spíše zavařuji do sklenic.
No, kdyby bylo do mrazáku maso, to bych neváhala. Chápu, pro jednoho někdy stačí malé porce, ale pro sebe bych musela trošku vymyslet větší porcovku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.