Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odvyknout křupat s klouby?

Od: emmma odpovědí: 6 změna:
Ahoj potrebuju pomoct. Chtěla bych přestat s křupáním kloubů. Sama nemůžu přestat už jsem na tom dost závislá dělám to čím dál víc. Nejdíl co jsem vydržela nekrupat s prsty bylo půl dne. Jak přestat? Za odpovědi budu moc ráda :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jak to děláš já bych to neuměla Ale halvně proč to děláš. Jediná pomoc je pevná vůle, já např. jsem si dlouho si trhala kůžičky u nehtů, neustále jsem se přesvědčovala, že nesmím, ale nešlo to. Pak jsem si řekla, nejsi srab, dokážeš to.

hodnocení

1x

Proč přestávat? Já myslím, že pro uvolňování zatuhlých kloubů je to dokonce prospěšné. Akorát by to měl člověk dělat diskrétně, přecejenom okolí to může být nepříjemné.

doplněno 15.05.18 11:22:

btw kolik z vás si při čtení tohoto dotazu prokřuplo klouby? Já už dvakrát *placni*

barbakan*
hodnocení

0x

Na všechno se dá odvyknout. Co já se v mládí nakřupal a dnes mne to nenapadne a vůbec, není to škodlivé na klouby.

hodnocení

0x

Občasné lupání neškodí, ale časté lupání podle některých odborných pramenů oslabuje stisk ruky a může poškodit měkké části kloubního pouzdra.

Zdroj: relax.lidovky.cz/...

hodnocení

0x

Na 5 neděl do sádry a bude to. Já rozcvičuju ruku už třetí měsíc. *smich*

Teď vážně. Děláte to podvědomě? Potom bych zkusil si přelepit ruku náplastí, aby mě nezvyklý dotyk zarazil. Nebo máte nutkání a nemůžete si pomoci? Pak je to boj se závislostí a chce to výše zmiňovanou pevnou vůli, najít si náhradní činnost a v krajním případě pomoc "Chocholouška".

rqte
hodnocení

0x

Asi je to takový ten tik, který postihuje některé lidi. Nutí je to tu a tam něco periodicky dělat. Klepat nohou, krčit nos, škubat hlavou, mhouřit oči, cvakat zuby, škrábat se v uších/nose aj. Postižený mívá pocit, že se jedná o neškodné naučené chování, s kterým může kdykoli přestat, ale dlouhodobé vědomé blokování přináší nezdar a zklamání, protože je potřeba čin udělat často umocňována stupňujícím se špatným pocitem, pálením, svěděním, brněním, pocitem ztuhlosti aj. a po provedení přichází úleva. Vyléčit to nejde, lehké formy lze přemoct, jakoby odvyknout, když je potřeba tak se na utlumení projevů používají medikamenty. V průběhu života se to může měnit, hlavně u dětí to obvykle časem vymizí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]