Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houbová omáčka

Od: radoss® odpovědí: 15 změna:
Dobry den,
Sháním odzkoušeny recept na houbovou omáčku. Na internetu jsem jich samozřejmě našel mraky.. spis me zajima jak ji děláte Vy.
.
Doma mam jak sušené tak i mražené houby k dispozici.jake se k tomu lépe hodí? ( cerstve bohuzel jeste nerostou :) ) Poradíte nekdo nejaky dobry recept?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

7x

Houby mají natolik výraznou a specifickou chuť, že se neodvažuju omáčku moc kořenit (kromě pepře). Dělám buď tmavou variantu: tmavší cibulová zásmažka na sádle, houbový bujón, mletý kmín, v případě potřeby dohustím moukou, nebo světlou: cibuli opatrně podusím na másle, dále podobně, jen k zahuštění použiju smetanu 12% + mouku. Zvláště ta smetanová je velice lahodná.

hodnocení

4x

Já dělám houbovou omáčku jenom z čerstvých hub, z mražených nebo sušených jsem ještě nezkoušela.

Nechám zpěnit cibulku na másle, přidám nakrájené houby, trochu drceného kmínu a majoránky, zaliju zeleninovým vývarem a nechám chvíli dusit, poté přidám mléko s přiměřeným množstvím mouky, pořádně zamíchám, nechám chvíli povařit a je to.

souhlas až na mléko, lepší je smetana

liska5
hodnocení

4x

Na troše oleje osmahnu a pak podusím nakrájené žampiony, nesolím, ale ke konci přidám houbové koření. Až se voda téměř vydusí, zaleju asi deckou sladké smetany a hotovo. Vynikající k těstovinám nebo nokům.

Pokud to chci k masu, tak nasolené plátky masa osmahnu a následně dusím s posekanou cibulí a nakrájenými n. mraženými nebo předem namočenými sušenými houbami pod pokličkou. Když nedávám houbové koření, tak přidávám pepř a kmín a přisolím dle chuti. Někdo dává kousek bujonové kostky.

joudic*
hodnocení

3x
Delam to jako gulas, ale jinak.. jen 1-2 cibule na kilo klizky, houbovy bujon, masox, 4 chilli papricky, hodne pepre

hodnocení

3x

Sušené, mražené, v sezoně čerstvé houby povařím v malém množství osolené vody. Když mám vývar, vařím ve vývaru. Někdo sušené houby před použitím propírá ve vodě. Já ne, to se pak ztratí mnoho houbové vůně. Pak přidám smetanu nebo šlehačku a mléko a nakonec podle potřeby jíšku. Jíšku někdy dělám, někdy dávám kupovanou. Podávám s vepřovým masem nebo vařeným vejcem a s knedlíky.

patronka*
hodnocení

3x

Dělám hlavně tmavou, jak mne to naučila babička. Sušené houby namočím na chvíli do vlažné vody. V hrnci nechám rozpustit máslo, na to lžičku kmínu, aby se rozvoněl, pak hl. mouku = jíška, rozředit studenou vodou. Přidat namočené houby, kostku bujónu, případně přisolit a cca lžíci octa, nechat povařit. Pokud mám houby mražené ( předem podušené ) taky přidám, ale bez sušených by to nebylo ono. K tomu houskový knedlík a je to. Dobrou chuť :)

barbakan*
hodnocení

2x

U nás se houby na omáčku dělají na dva způsoby: Na másle zpěním cibulku, dám osolené a opepřené plátky masa (kýta nebo plecko) orestuji, podleji nejlépe vývarem a vložím buď rozdrcené sušené houby (není třeba je předem namáčet) nebo na plátky nakrájené hnědé žampióny (mají výraznější aróma než bílé) a dusím maso doměkka, potom přidám tolik vývaru, kolik chci omáčky a zahušťuji tmavou jíškou Knorr.

lidus*
hodnocení

2x

Přidám jak ji roky dělám já, klasická koprovka jen trošku kyselejčí a méně kopru, houby podusím na orestované cibulce a vše smíchám. Podávám s karlovarským knedlíkem a vařeným hovězím masem.

hodnocení

2x

Omáčky jsou bezva,ty taky miluju, dnes jsem ale dostala chuť a uvařila ze svých zavařených hřibů ve sladkokyselém nálevu bílou polévku s koprem,smetanou - kulajdu. Mňam,bude na 3 dny,já pro 2 prostě v menším množství vařit neumím! :))

lidus*

Růže, když vařim kulajdu tak dávám ještě na tvrdo uvařená vejce, 4 letá vnučka si 2x přidá a příště mi telefonuje, babi, já příjdu ale musíš uvařit tu bílou polévku.

Já tam nakonec ,,rozkvedlám,,2 vejce,ale natvrdo nasekané jsem už tam taky dávala a byla to mňamka! :)

hodnocení

2x

Dobrý den, my máme rádi houby na paprice se smetanou. Na másle zpěním cibuli, přidám lžíci hladké mouky, udělám jišku a přidám mletou sladkou papriku. Zaleju vodou , přidám masox ( nemusí být, podle chuti ) kdyžtak jen osolit , bobkový list, nové koření a povaříme. Přidáme nakrájené houby a vaříme asi 20 minut. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku a vlijeme do omáčky. Ještě povaříme.

hodnocení

1x

Houbová omáčka je nejlepší z čerstvých hub, případně zamrazených. Sušené nepoužívám, chuť se sice nezmění, ale omáčka ze sušených hub je hodně tmavá, do hněda. Nevypadá pěkně.

Do studené vody dám na kousky nakrájené brambory, osolím, přidám 2 bobkové listy, 5 celých pepřů a 3 nová koření. Dám vařit. Když se začne vařit, přidám na plátky nakrájené houby, nejlepší je směs různých. Jak jsem psala, čerstvé nebo mražené. Když jsou houby i brambory hotové, rozšlehám kelímek zakysané smetany a přiliji k pokrmu. Nakonec zahustím moukou rozšlehanou ve vodě. Dobře míchám, aby nezůstaly hrudky.

Po provaření omáčku dochutím - ocet, sůl, troška cukru. Vyndám to koření /lepší je proto pytlíček z gázy/ a nesu na stůl.

Tuto omáčku mají všichni rádi. Stejně dělám i koprovku, do ní ale nedávám vyvařit to koření a místo hub nasekaný kopr. Do talíře koprovky pak vařené vajíčko. Nebo dvě. Je to rychlý a dobrý oběd. Jaga.

hodnocení

Vsem diky za odpovědi. Dneska je obed jasny :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]