Nejste přihlášen/a.
Přeji hezký večer všem. Vzpomínám na krátké hádanky pro děti ale moje paměť je v trapu a na nettu jsem nenašla. Znám panenku má 10 sukní a když si je vysvleče všichni kolem pláčí. CIBULE., ale bohužel nevím zda si to pamatuji dobře
Ještě znám tu Sedí panenka v komoře...(mrkev), Leze leze po železe...(klíč), Chodí s korunou a král není, nosí ostruhy a rytíř není...(kohout)
Čtyři rohy, žádné nohy, břicho veliké...(peřina)
Prosím znáte-li hádanky napište je i s odpovědí.Děkuji moc. L
Prosím promiňte mi chybu hned v názvu otázky:
Dobrý den, třeba: "Co to je? Utíká to a nemá to nohy." = čas. Nebo kameňák pro starší děti: "Co to je? Leží to pod s(S)kálou a má to modré oči." = paní Skálová. Či: "Co to je? Umí to malovat, ale ruce to nemá." = mráz (když maluje na okna). Zdravím!
"Kdo to je? Na hlavě má přilbu a na zubech nalepené mušky." = rozesmátý motocyklista.
"Co to je? Na sluníčku se k nám přidá a nejde se ho zbavit." = stín.
Jednou dírou dovnitř, dvěma ven, a teprve když je venku, je vevnitř - KALHOTY.
Je to zelené a žere to kameny - KAMENOŽROUT ZELENÝ
Je toho spousta, ale teď mě taky zrovna nic nenapadá
Co třeba tady?
Zadejte do Googlu "hádanky děti". Najdete jich tam dost.
Dobrý den. Také pár přidám:
Co je to, má to zuby, ale nic nejí? (Hřeben)
Co je to, neustále to mění tvar a přesto je to kulaté? (Měsíc)
Co je to, před použitím je to černé, v průběhu červené a nakonec šedé? (Uhlí)
Co roste kořenem vzhůru? (Horní zuby)
Je král, co nemá korunu, a nesedává na trůnu, pouští to hřmí, když zívá.
Na krku vzácnou kožešinu nosívá jako pelerínu a říká se jí hříva. (lev)
Co se vleče, neuteče, říká si a dál se vleče v obrněném krunýři jako rytíř v pancíři. (želva)
Mrkněte i sem:
Má to čtyři rohy, má to různé barvy a uprostřed je pes. (kapesník)
Jaká liška kvete na louce? (pampeliška)
Od hádanek je jen krůček k zábavému dětskému hraní si se slovy (had - hadice, netoplevel x netopýr...)
Pro tento typ legrácek doporučuji prolistovat si v antikvariátu:
a prolistovat si v knihkupectví:
Jede kočí, má sto očí, do každého něco strčí. (struhadlo)
Je soudeček bez obrouček, v něm dvojí víno a přece se nesmíchá. (vejce)
Přišel k nám host, spravil nám most, bez sekery bez dláta, přece je pevný dost. (mráz)
Běhá to okolo chalupy, dělá to cupity dupity. (déšť)
Vaří se to, peče se to, nejí se to. (špejle od jitrnice)
Leze leze o železe, nedá pokoj, až tam vleze. (klíč)
Sedí sedí na střeše, kouří tabák, nekřeše (komín)
Čtyři rohy, žádné nohy, chaloupkou to pohne. (hlemýžď)
Korunu na hlavě, andělský šat, zlodějský krok, ďábelský křik (páv)
(Vybírám to z knížek, něco se mi ale zdá pro dnešní děti už nepochopitelné.)
Víte, kolik je na světě zatáček? (Dvě. Na pravou a na levou stranu).
Je to hnědé, leží to v lese u cesty a kouří se z toho. (Zpocená veverka).
Sněhurka dostala 5 jablek. Jak je spravedlivě rozdělí mezi 7 trpaslíků? (Nastrouhá je a upeče štrůdl).
Tři muži skočili do vody, ale jen 2 měli mokré vlasy. Proč? (Jeden byl plešatý).
Miminko černoušek - má černou kůži, černé vlásky, černé oči... jakou barvu mají jeho zuby? (Žádné nemá, je miminko).
Co to je? Chvíli bílé, chvíli černé. (Tučňák. Válí sudy).
Proč ptáci na podzim odlétají na jih? (No přece nepůjdou pěšky).
Pro chytré děti (budoucí matfyzáky)
1. Je to bílé, tenké, dvacet metrů dlouhé, metr nad zemí. Co to je? (dvacet metrů dlouhá bílá nit)
2. Je to černé, tenké, dvacet metrů dlouhé, leží to zemi. Co to je? (černá nit? neeee. stín od té bíle niti)
Tak teď jsem si opravdu pěkně zavzpomínala. Měli jsme doma knížku Špalíček veršů a pohádek a tam tyto hádanky byly. Krásně ilustrovaná vzpomínka
To je ona: databazeknih.cz/...
Sedí tlouštík na vařiči, pod čapkou mu cosi syčí, kde je máma? Aha, tu je, za uši ho odtahuje. /HRNEC NA PLOTNĚ/
Vypadá jako had, v těle má díry, nic nejí, ale nikdy neumře. (Řetěz).
V kterém moři není ani kapka vody? (V moři, které je nakreslené na mapě).
Není to záhon ani louka, a přesto má v sobě květiny. (Váza, květináč).
Tisíc jehel, žádné šití, jednou za rok celý svítí. (Vánoční stromek).
Když z košíku vezmeš háček, najednou je z toho ptáček. (Koš - kos).
Nemá nohy a přece skáče. (Míč).
I když voní, k jídlu není, ve vodě to pěkně pění. Co je to? (Mýdlo).
Celkem známá hádanka: Po poli běželi zajíci, pěkně jeden za druhý, Kolik jich bylo?
No. když za druhým bežel jeden, tak dohromazy tři.
Nebo: Kolik párů od každého druhu vzal Mojžíš na svou archu? Žádný, archu stavěl Noe.
Nebo: když závodíte a předběhnete posledního, na jaké místo se dostanete? No, poslednícho přeci nemůžete předběhnout, když je někdo před vámi, není poslední.
Má to čtyři nohy jako myš, ale myš to není, má to dlouhý ocas jako myš, ale myš to není, má to hlavu jako myš, ale myš to není. Co je to? (myšák)
V akváriu je 10 rybiček a 5 se jich utopí. Kolik jich zbyde? (všechny, rybičky se utopit nemůžou)
A nebo s těmi rybkami je ještě těžší:
10 ryb je v akváriu, 2 se utopí, 4 odplavou, 3 zemřou. Kolik jich tam zbyde? (Zase všechny. 2 rybičky se utopit nemůžou, 4 rybičky - Kam by odplavaly? Jsou přeci v akváriu. 3 zemřou, ale stále jsou v akváriu.)
Tak uvidíte, můžete zkusit obě dvě možnosti .
Kartaginec - Aha, to jsem nikdy neslyšela, zajímavé . Ale tady v této hádance je myšleno malé akvárko, s malými rybičkami
.
Takže spíše by to mělo znít takto:
V akvárku je 10 ryb...
Se žralokem je to takhle: žraloci nemají skřele a dýchají ůsty. Ale ne všechny dr/...í, některé musí plavadt a tím dosáhnou , že jim voda do těch úst skutečně teče, takže technicky vzato se skutečně "utopit"mohou. Ale. jak říkám, žraloci vlastně nejsou ryby, ale paryby. S tím akvárkem se to vyřeší, ale na druhou stanu kdo ví, jak žraloci dýchají, asi také ví, že že rybyčky nejsou.
Leze leze po železe... to mohou být taky dva homosexuální rytíři.
A co tohle: Jaký je rozdíl mezi vránou? Jako mezxi kosem, jenom větší
O té vráně to bylo podobně už asi před třiceti lety v ještě absurdnější verzi::
Jaký je rozdíl mezi vránou?
Mezi vránou a čím?
Ničím.
Žádný. Protože má obě nohy stejné... a levou ještě víc
Veliké díky všem. Nejvíc se mi líbí ty světlušky, to jsem nikdy neslyšela. Chci to pro vnučky 4 a 8 let a tak některé jsou sice dobré ale nevhodné, třeba ta s veverkou to bych půl dne vysvětlovala co to je mongomerák a proč ho ta veverka má. Vše jsem vytiskla a už se těším až holky příjdou. S Hrou piškvorky a lodě jsem byla za tu nejlepší abičku. Díky L
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.