Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převařujete mléko?

Od: mleko odpovědí: 67 změna:
Pijete bez obav ruzne balene mléko z obchodu tak jak ho koupite a nic se vám potom nestane (treba prujem), nebo ho napřed pro jistotu převařujete? Muze být kazde vhodne k prime konzumaci?
zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku
Tazatel má již jasno. Takže vyřešeno!

67 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

8x

Mléko v krabici co vydrží 3 měsíce není kvalitní mléko! Mléko v lahvích z plastu prošlo pasterizací a mléko v mlékomatech rovněž. Mléko co si koupím od farmáře piju bez obav nepřevařené, farmáře znám a vím jak jeho chov 4 kravek vypadá. Pracovala jsem v JZD a neupravené mléko z chladící frigery pila bez obav, vlastně jsem zastavila míchání a nabrala si smetanu z hora. Pokud mléko od farmáře převařím v pískacím hrnci je na povrchu tlustý škraloup, vynikající a tvaroh, sýr, jogurt z tohoto mléka je jedna báseň. V obchodě kupuji pouze plastové lahve Olma a i to zřídka, nepřevařuji nic, líp jak ta mlékárna to neudělám.

doplněno 15.04.18 12:13:

Ra, to můžete doložit? Nepasterizované mléko by ani nedojelo do obchodu a už by bylo kyslé. V létě mi mléko od farmáře , čerstvě nadojené, nepřežilo ani 75km cestu autem.

mleko
hodnocení

Mate-li zkusenosti s ruzným mlekem, tak jak dlouho vydrzi v lednici uz načatá láhev/krab.mleka kupovaná v obchode? Taky podle data spotreby, nebo to datum uz neplati po otevreni?
taktyden

Samozrejme ze po otevreni uz to neplati, me vydrzi pak v lednici asi tyden, asi i vic by se dalo ale radej to dorazim tak do tydne.

praivo*
hodnocení

7x

A proč, když už to přede mnou udělal výrobce? cs.wikipedia.org/...

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, k mléku z obchodu se chovám stejně jako ke kohoutkové vodě od VaK - nepřevařuji a důvěřuji výrobci, který to ani nepožaduje (průjem si způsobuji jinak). Mimochodem, ten speciální hrnec s píšťalkou, který se na převařování mléka používal, bych možná ještě někde našel (ani nevím, jestli se to ještě prodává). Převařoval bych snad jen mléko, které by bylo přímo od farmáře (domácí). Zdravím!

72mona3*
hodnocení

4x

Já moc mléko nepiju, ale když už, tak bez převaření. A bez potíží. Vždyť už je upraveno. M.

mleko
hodnocení

Na nekterych obalech bývá napsáno čerstve mleko a nekde trvanlive, tak je v tom rozdil?
72mona3*
Cituji: Tepelnou úpravou se odstraňují z mléka nežádoucí bakterie a vzniká pak nejčastěji buď mléko pasterizované, které je rychle zahříváno na teplotu většinou 70 - 85 stupňů C a je ho třeba spotřebovat do několika dní, nebo trvanlivé, které vydrží dlouho díky tomu, že bylo zahřáto na teplotu velmi vysokou až 135 stupňů C a najdete na něm značku UHT.

hahanaj*
hodnocení

4x

mléko co dnes koupíte se nemusí převařovat

hodnocení

3x

Denně vypiji litr mléka a kupuji jen "čerstvé mléko", které je pasterizované, ale po čestvě nadojeném, jsem celý den trávil na záchodě! *zed*

lidus*

Věřím, že ano, pil jste totiž tak kvalitní a tučné mléko, že nezvyk vám tyto potíže přivodil.

Bylo to čerstvé a ještě vlažné mléko od krávy. Asi jako když člověk stále pije desítku a potom si dá dvanáctku!;)

hoststary*
hodnocení

3x

Mléko se odjakživa (v době kdy ještě nebyly chladničky a dnešní mrtvé mléko v krabicích) převařovalo proto, aby rychle nezkyslo buď samo, nebo před bouřkou, což bylo natotata.

Na pití bylo lahodnější nepřevařené, i se smetanou na povrchu. Ale po nepřevařeném mléku se někdy lidem dělaly afty a tak pili i převařené. Do kakaa nebo do kávy se dávalo i už převařené.

Převařené hlavně déle vydrželo i bez lednice v hrnci ve špajzce, nepřevařené po krátkou dobu jenom v krajáči ve studené síni nebo sklepě, ale tam muselo být přikryté, aby na něj nemohla kočka nebo myš.

hodnocení

3x

Chcete vůbec slyšet radu? Nebo jste chtěl(a) slyšet "Když převaříte mlíko z obchodu, vydrží vám otevřené v lednici 2 týdny"?

Otevřené mléko vydrží tak 4 dny a nějaké převařování pasterovaného/již ošetřeného mléka nedává smysl a nic mléku nepřidá. Převařování prodlužuje životnost čerstvě nadojeného mléka přímo z cecíku (to není to, co koupíte v obchodě - ani pod názvem "čerstvé") z jednoho dne na dejme tomu ty 4 dny.

Pokud mléko za takovou dobu nezpotřebujete, kupujte si poloviční balení.

Bezpečná jsou všechna mléka z obchodů, prochází mnohem pečlivějším a náročnějším procesem než je nějaké převaření.

mleko
hodnocení

Kolikoli, v tomto pripade nejsou ani tak potrebne rady jako spiš uzitečne overene zkušenosti, ktere častokrát popiraji doporučovane procesy. Sousedka mi dala včera ochutnat mleko z lednice otevrene pred tydnem a bylo dobre jako čerstve, prakticky neškodne -jsem dnes uplne fit :) Sonduji z duvodu, ze chci zaradit do sveho stravováni pravidelnou konzumaci mleka drive mnou ignorovaneho :)

Tak jo, já Vám to dopřeju. Bydlím sama, takže mléko v lednici běžně mívám delší dobu. Ten týden je maximum, potom ho z preventivních důvodů likviduji, ekluje se mi to pouze při vědomí, že tam týden je. Ale taky se mi stalo, že po 4 dnech bylo KO a asi dvakrát taky, že bylo KO druhý den (a trvanlivost končila někde za týden).

Jedná se ale o mléka, u kterých je uvedeno "čerstvé", nicméně délka trvanlivosti tu čerstvost trochu popírá. A kupuju pouze ta s plastovým uzávěrem, protože do krabice s otevíracím růžkem je (snazší) přístup vzduchu. Jsem háklivá na zteplání (všech mléčných výrobků), mléko jde z lednice na linku a z linky do lednice během minuty a po nákupu letím fofrem domů - myslím, že i to hraje roli. Třeba dneska jsem měla možnost nakoupit mléko s tím, že se poveze 15 minut autem k jedné lednici a pak 45 minut autem do druhé lednice - nekoupila jsem, to jsou moc velké změny teploty.

72mona3*
hodnocení

3x

Nezlobte se na mě, ale tohle už je opravdu fraška. :(

Nikdo nebude testovat, jak dlouho po otevření je ještě mléko dobré. Pokud si koupím mléko, nebudu ho mít v lednici týden po otevření. Vědomě. *alene*

Pokud chcete, testujte. Ale rozdily budou i v teplotě v lednici, jestli pijete z krabice, jestli necháte krabici chvíli venku...proměnných je mnoho. Takže pokud měla sousedka skvělé mléko i po týdnu po otevření, zeptejte se jí, jaké to bylo a to kupujte.

doplněno 15.04.18 15:29:

Ne, patent na rozum nemám, ten nejspíš utekl o fous i Cimrmanovi. *smich*

A evidentně ho nemáte ani vy. Pokud jste již od počátku chtěl znát to, jak dlouho po otevření vydrží mléko a jaké značky, měl jste se zeptat. Takhle jsme to z vás tady všichni složitě dostávali. A věřte mi, že na takto položenou otázku bych neodpovídala.

mleko
hodnocení

Mono, asi si myslite, ze mate patent na rozum *fn*, ale nemusite se obtezovat. Já sousedce verim, kdyz rika, ze miva dokonce po dvou týdnech mleko dobre, já to klidne vyzkoušim, mám v zásobe ješte dalši pro jistotu :)
mleko
hodnocení

Mono mýlite se, chtel jsem se dovedet to na co jsem se ptal a potom se jeste prubezne namanuly dalši souvisejici otazky, takze to bylo vice zvidave, ale doufam jsem nikoho priliš neunavil a dekuji všem za poskytnute zkusenosti. Hlavne uz vim, ze prevarovat nemusim :)

MONO, TO NENÍ ŽÁDNÁ FRAŠKA. Já si kupuji mléko čerstvé buď v lahvi nebo v plastové krabici, dávám si ho do kafe a totoo množství mi vydrží ten týden a je pořád dobré, samozřejmě, že je v lednici.

72mona3*

Ajo, za frašku považuji délku této debaty. Ne délku trvanlivosti mléka. Samozřejmě pokud přihlédneme k původnímu dotazu, který se jaksi odklonil. A pokud zahrnuje i to, že tazatel tvrdi, že na žádném (jím koupeném?) mléce nenašel, do kdy se má po otevření spotřebovat *nevi*

mleko
hodnocení

Náhodou je fajn tolik zkušenych názoru, spiš to človeka presvedči o pravde, nez kdyby treba jen dva odpovedeli stručne a jeste kazdý jinak *klik*

15.04.18 16:27
hodnocení

3x

Ne.

fik
hodnocení

2x

Jestli myslíš tu obarvenou vodu v krabičkách z kauflandu tak tu převařovat nemusíš,to je pasterizované. Ale upřímně tady na vesnici máme mléko úplně čerstvé a nikdy se nám z něho nic nestalo,taky bez převařování,to má úplně nejlepší chuť

Tu obarvenou vodu v krabicích, prodávají ve všech marketech a chutná, jako umělá hmota!*nene*

canu

Mléko v krabici je na 99% trvanlivé a je tedy ošetřeno metodou UHT. Nejedná se tedy o pasteraci.

Pasterace(Pasterizace) se používá u mléka s označením čerstvé, které je většinou ve flašce.

mleko
hodnocení

Aha takze rovnou pit bez prevareni se daji oba druhy, ale ktere je lepši? Nebo mozná bezbečnejši treba po nejakem týdnu v ledničce?
72mona3*

Přečtěte si co jsem vložila. A pokud nechcete, při nákupu se podívejte sám. Na každé krabici či láhvi je datum spotřeby. To vám odpoví na otázku o týdnech (týdnu) v lednici...

mleko
hodnocení

Datum spotreby kontroluji, ale to moc nerika o kvalite po par dnech načnuteho mleka v ledničce, nekdo ma nazor, ze delši trvanlivost neznamena lepši kvalitu spiš naopak,tak nevim.
72mona3*

Otevřené mléko je třeba spotřebovat co nejrychleji *nevi* tak jaká kvalita po pár dnech po otevření?

hodnocení

2x

Samozřejmě, že datum trvanlivosti uvedený na krabici, nebo lahvi, platí pouze pro mléko NEOTEVŘENÉ. jakmile mléko otevřete, tak to platit přestává. Ale výrobce také snad uvádí, do jaké doby po otevření se má zkonzumovat. Já teda mléko nikdy nepiji, protože mi za prvé nechutná a za druhé to není to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat. Ale proti gustu, žádný disputát. ;) Převařovat se musí mléko koupené přímo u farmáře, protože ten ho jenom chladí, nepasterizuje. Je to mléko čerstvé. Ale když si chci udělat dobrý jogurt, nebo tvaroh, jedu si k farmáři. Mléko je plnotučné, výborné. A to samozřejmě tepelně upravím. Ale průjem můžete dostat i z mléka kupovaného v karbicích, i když ho rozhodně převařovat nemusíte. To by mu spíše uškodilo. A i to mléko, které prodávají jako čerstvé, je něčím "naočkované", aby to déle v té lahvi vydrželo. Z hlavy to samozřejmě nevím, ale stačí si přečíst složení a jste "doma". Něco do něj určitě přidávají.

72mona3*

Hlavně ho pasterují, proto vydrží. Viz úplně první odkaz.

pohanka*
hodnocení

2x

Všechno mléko z obchodu můžete pít bez obav a nemusíte ho převařovat. Jak zde již napsali jiní, je ošetřeno již výroby.

Mléka je více druhů, tučné, polotučné i bez tuku, ale to je opravdu bílá voda a ne všude ho mají.

Já kupuji též čerstvé mléko a to povětšinou tučné - selské - červený uzávěr. Je chuťově lepší. Také mléko od farmáře z autíčka z Radonic

Nic Vám nebrání koupit si čerstvé mléko a trvanlivé, a obě chuťově porovnat. To trvanlivé má prostě jinou chuť.

Je to otázka zvyku, ale když můžete a bude Vám chutnat, tak kupujte čerstvé, a trvanlivé mějte doma jenom v zásobě pro strýčka příhodu. Trvanlivé případně kupujte opět to tučné, pokud nemáte problém se zdravím, žlučníkem, či Vám to lékař nezakáže. Záleží na Vás. V kavárnách jsem si všimla, že mají dodávky krabicového, trvanlivého červeného /tučné/ mléka, protože se dobře našlehává do pěny.

Pokud byste chtěl udržovat váhu a netloustnout, tak je dobré to mléko polotučné /modré/.

V létě to může být jinak s tou trvanlivostí. Pokud v zimě čerstvé mléko vydrželo déle, tak v letním období se doba trvanlivosti výrazně zkracuje. Přece jenom to teplo mléku nesvědčí.

Otevřená krabice trvanlivého mléka a kterou dáváte vždy do lednice, vydrží chuťově docela dlouho i 10-12 dní, přidáním do kávy se nesrazí. Pokud jste úzkostlivý člověk, můžete pro kontrolu krabici rozstřihnout a zrakem zkontrolovat nezávadnost.

.

doplněno 15.04.18 16:16:

Hubnutí - mléko je považováno za potravinu, tedy ne za nápoj.

Mléko se v žaludku zrazí na tvaroh, takže zpracování trvá déle.

Tučnost zvedá počet kalorií Kcal. / nově Kilojaulů - Kj/

Takže na hubnutí je docela zrádné.

--------------------------

Pro nás rozežrané, hotová pohroma, vypiju litr tučného mléka a stejně sháním ještě něco k tomu.

mleko
hodnocení

@pohanka, opravdu se v zaludku mleko srazi na tvaroh? Proc si nekdy dámy dávaji sklenici tepleho mleka na noc?
pohanka*

Tak jsem to kdysi dávno četla. Proto doporučovali, že se nemá mléko hltat, ale popíjet po malých doušcích, případně poválet-pokousat v ústech, aby se natrávilo a žaludek měl tak méně práce. Ono všeobecně málo koušeme a mělníme potravu v ústech a žaludek se svými šťávami /žlučník, slinivka/ má potom se zpracováním potravy hodně práce.

Tak teplé mléko a ještě třeba s medem, nebo kakaem je uspávací prostředek. To zase působí na nervovou soustavu, nebo se tímto nápojem podvědomě vracíme do dětství a bezpečí. Kdo ví.

Nějaký biochemik, nebo zdravovědec by Vám to vysvětlil. Ale jak víte, dnes je taková doba, že se mléko zatracuje, jako donedávna vejce, máslo, sádlo atd.. Proto jezte, pijte na co máte chuť, ale všeho s mírou, přiměřeně.

lidus*

Uspávačka je teplé mléko s medem s rumem, zkuste to. Teplé mléko někdo pije na noc proto, že ráno jde bez problémů na velkou, manžel to praktikuje mnoho let, hrnek večer a hrnek ráno, do 5 minut jde na wc.

hodnocení

2x

Neni duvod prevarovat a lze pit kazde mleko rovnou, osobne jsem nemel problem s mlekem primo od kravky.
Zkus se mrknout na stream.cz/... , rozdil mezi cerstvym a trvanlivym mlekem je cca v 6 minute videa.

mleko
hodnocení

Lego, dik za poučný videoodkaz, teď uz opravdu verim, ze prevarovat mleko koupene v obchode neni potreba :) Jinak vsem, kteri bojuji s nespavosti, bych doporucil zkusit sklenku mleka pred spanim, ja jsem začal spát jako mimino *smich* Kdybych zacinal a rozhodoval se s podnikánim, otevrel bych Mlečný bar, jako býval driv na námesti a mel denne plno, bohuzel ho nahradil "mekáč",mladi by se meli inspirovat zdravou stravou.

hodnocení

1x

Tepelně neošetřené mléko se údajně vyskytovalo snad jen v "mlékomatech", ale ty snad už, zaplať příroda, zmizely.

Mimochodem, největší epidemie zánětu mozkových blan vznikla za časů Československa z mléka. Jakýsi zemědělec nastavoval kravské mléko do výkupu kozím, koza měla klíště a v mlékárně měli poruchu na pasterizační lince. A ututlali to a prodávali mléko nepasterizované. Nakazili asi 600 lidí ..

lidus - co doložit? Mlékomaty nebo případ z učebnic?

Ještě že ty mlékomaty dodnes fungují!Zaplať za to že si v nich můžeme koupit za rozumno cenu léko a ne "vápennou vodu" v krabicích!

lidus*

Existenci mlékomatů co u nás stále jsou a o tom případu jsem rovněž v životě neslyšela a proto se táži na odkaz.

Tady je o tom případu zmínka - klistova-encefalitida.cz/...

Mimochodem, představa, že se o všem dozvíte z internetu, je poněkud zcestná. I proto ještě stále máme školy ..

Pokud jde o mlékomaty - pokud se pamatuji, tak jejich mléko se od běžně prodávaného lišilo právě vynecháním tepelného zpracování. Alespoň podle jejich internetových zastánců. Tím také zdůvodňovali vyšší cenu - kvůli náročnější distribuci.

Z mého okolí ty nesmysly už zmizely (tak jsem se domníval, že rozum zvítězil), ale zdá se, že někde ještě přežívají. A prodávají syrové mléko dál ..

.. a tady čistě kravský případ - klistova-encefalitida.cz/...

mleko
hodnocení

Diky za odkazy, človek musi být v obraze, kde čihá nebezpeči nákazy. Jinak já teď piju pravidelne balene mleko z marketu - čili nezávadne, postupne snizuji váhu protoze mlekem nahrazuji často potravu,zvlášť večer, citim prijemne odlehčeni, ale mám kupodivu mnohem tuzši stolici nez driv, co myslite zkušeni -je to nezvyklou konzumaci mleka?

Proto ty nesmysly s pořádným mlékem stále jsou a je jen na kunzumateli jak k tomu přistopupí.Asi takhle-zleva rakety,z prava rakety a vy straašíte encefalitidou z mléka ale že jí oprčně několik lidsí onemoicní od klíšťat či od jiných hmyzáků,to je šumák hlavně skrze to zrušitpoctivé mléko a kupovat obarvenou vodičku!

jinak je jen na spotřebiteli zda-li poslechne doporučení a mléko z mlékomatu převaří či ne . Jinak top zrušení některých nebylo skrze nákazu čímkoliv alke právě skrze rychlý případ s hustým běháním (sračku) vyvolanou pořádným mlékem protože na to mnoiho lidi již nejsou zvyklí!

!

72mona3*
Vždycky je tu riziko, když se konzumuje syrová potravina. Ať už je to maso, vejce, ovoce a zelenina...a je jen na konečném uživateli, jestli to riziko podstoupí, nebo použije tepelnou úpravu. S riziky by měl být seznámen.Dovolím si @ra252 parafrázovat: A prodávají syrové maso dál ...

hodnocení

0x

Odpověďmi zde se přece nemůžete řídit. To si musí každý sám vyzkoušet. Já osobně nemám mléko jako nápoj ráda, ale bez problémů mohu pít mléko z mlékomatu a dříve dokonce přímo po nadojení.

Začněte tím tepelně upraveným v krabicích, pak vyzkoušejte mléko prodávané pod názvem "čerstvé".

hodnocení

0x

Kupuji "čerstvé mléko" v lahvích, nepřevařuji, nepijeme, pouze manžel z něho kakao, dávám do bramborové kaše, vánoček, bochánků. Do kávy pohankové mléko.K pití pouze zakysané výrobky, nejlépe doma vytvořený kefír pomocí kefírových tibetských houbiček, které údajně veškerý "sajrajt" v mléce zlikvidují a ještě vytvoří léčivý chutný nápoj.*tanec*

mleko
hodnocení

Takze konkretni priklad - mám teď v ledničce dnes načatou krabici čerstveho mleka uzavrenou vičkem, datum spotreby 25.4.18 - do kdy vydrzi bez zkázy? Kdo má osobni zkušenost,muj odhad je týden.
doplněno 15.04.18 14:55: Zkoušeli jste nekdo dietne hubnout s konzumaci mleka? Docela zasyti *slunce*
praivo*

Tak se podívej na krabici. Najdeš tam třeba "Po otevření skladujte v chladničce a spotřebujte do 2 dnů." Ty 2 dny tam opravdu nedal generátor náhodných čísel...

mleko
hodnocení

Praivo - tahle rada u zadneho mleka nebývá, ale jiste tady nekdo má osobni zkusenost. A ješte by bylo zajimave, jestli prevarene vydrzi dele.
praivo*
15.04.18 14:17
mleko
hodnocení

Diky, vsechny druhy mleka jsem zrejme nevidel, ale on se stejne udává pro jistotu nejkratši termin trvanlivosti.
klidnepiju

Do 2 dnu stihnu vypit mozna tak 1 mliko ze 100 :D, pac si ho davam vetsinou jen do kafe, krabicovy vydrzi v lednici klidne tyden. Ze je tam neco napsany...spousta veci jako testoviny, konzervy atd vydrzi mesice i roky po expiraci.

praivo*

klidnepiju: On je taky docela velký rozd/...

První se udává u trvanlivých potravin a udává, do kdy výrobce zaručuje, že si výrobek při vhodném způsobu skladování zachová udávané vlastnosti (např. chuť, vůni atd.).. Po tomto datu se vlastnosti výrobku mohou změnit, ale výrobek bude stále nezávadný a jeho konzumace bezpečná.

Druhé se udává u potravin podléhajících rychlé zkáze a je to limit, po kterém už výrobek může být závadný a jeho konzumace nebezpečná.

hodnocení

0x

Dobrý deň.Ja kupujem mlieko len do kávy a tak mám jedno v lednici otvorene aj pár dni.Kupujem mlieko trvanlive,to vydrži a má dlhšiu spotrebu ako mlieko s označením čerstvé.Raz som kúpila mlieko čerstvé a otvorene sa seklo ešte skor ako pred datem spotreby.Kupujem mlieko plnotučné.

pohanka*

Ivco, já se Vás zeptám ze zajímavosti k jiné otázce /Délka triček .../. Nepoužíváte Vy hovorově ve své řeči niezky človek? /nevysoký, menšího vzrůstu/ Děkuji.

Asi myslíte nízky človek.To používame.

pohanka*

Děkuji, tak je to asi vysvětleno, u nás, okolo Prahy to právě neznáme.

Za málo.Ja som zo Slovenska,je to slovensky.

nikdo*
hodnocení

0x

@mleko: Mléko po otevření vydrží podle nálady od 6hodin do asi 7dní. Stačí bouřka a je během 10 min po něm. resp. zkysne. To se tak úplně netýká UHT mléka z krabic. Tam záleží na tom, kolik bakterií se do něj dostane ze vzduchu po otevření. UHT proces úplně zabije veškeré kvasinky a bakterie v mléce, proto taky má trochu jinou chuť. Kdyby jste měli možnost ochutnat tohle mléko, ještě než projde UHT ohřevem, zjistili by jste, že je úplně stejné, ono je totiž vyráběné naprosto stejnou technologií. Nejdřív se mléko odtuční, potom se smíchá odtučněné mléko se smetanou, aby se získala potřebná tučnost, a teptve potom jde bud na pasterizátor(čerstvé mléko, většinou v lahvích) nebo do UHT ohřevu(trvanlivé-krabicové).

doplněno 23.04.18 14:25:

@diesel: No tak to už víte...

doplněno 23.04.18 20:59:

@diesel 23.4. 17:57 Na to je jen jediná odpověď. To že se VÁM to nestalo, neznamená, že to neexistuje.

Ty woe,to jsem nevěděl že bouřka má na mléko takový vliv!?

No zajímavé ,že zatím za nějakých 58 let se mi toto NESTALO ,takže někde asi máte chybu nebo tvrdíte blbosti

ben®

diesel - já ta slova o mléku a bouřce, jak píše @nikdo, mohu potvrdit. Ovšem, dnes už to není pravda, resp. pamatuji si to jako děcko, že mléko přinesené z mlékárny (to byl obchod, kde se mléko prodávalo z konve do přinesené bandasky) se muselo hned převařit, protože když by byla bouřka, tak se nezkazilo, ale začalo kysnout (a potom se mohlo použít např. už jen jako zálivka na salát). Takže, dříve mléko kyslo, ale bylo použitelné - to dnešní krabicové mléko nekysne, ale hořkne (kazí se a je nepoužitelné). Ta bouřka na to měla rychlejší vliv (patrně změnou tlaku), ale mléko kyslo i bez ní - část se takto nechávala kysnout úmyslně, protože kefír se ještě v obchodech neprodával.

hodnocení

0x

Tuto diskuzi bych osobně již dávno uzavřel se slovy: krabicové trvanlivé NENÍ třeba převařit, krabicové či láhvové obyčejné opět NENÍ třeba převařovat (obyčejné =myšleno plono,polotučné a odtučněné)

Pokud je mléko z mlékomatu popřípadě přímo od "sedláka"pak se doporučuje převařit ale i bez převaření se dá konzumovat a kdo je zvyklý pít jen odtučnění tak se zněj může ,ať již před či po převaření, posr...

mleko
hodnocení

Mohu spokojene konstatovat, ze pred tydnen otevrene mleko je v ledničce stale dobre jako čerstve a já mám po nekolika mlečných dnech o kilo miň :)

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]