Nejste přihlášen/a.
Pořádáme zahradní party, bude nás asi 20 lidí. Chtěla bych péct prasátko na rožni. S jakou váhou by mělo být, aby se dobře propeklo?
Pro 20 lidí selátko 20kg? To nemyslíte vážně a nebo jste žádnou "žranici" nedělal. Minimálně 90kg živé váhy. Máme otáčecí rožeň na elektřinu co se točí sám a z tenkého plechu takové cosi (říkáme tomu trouba) kolem prasete ale silnější alobal stačí, sele je lepší naložit aspoň na 24h. Budete zakrajovat a potírat nějakou marinádou (nám stačí česnek, černé pivo, trocha rajčatového protlaku a špetka čili, sůl samozřejmě. Mám pro tyto příležitosti papírové tácky je to lepší než spousta talířů. Na stole pečivo, křen, různé hořčice. Nečekáme až sešlost příjde, pečeme od rána a odpoledne je tak akorát, nejlepší je druhý den ráno hlava a kosti. Slintám jak psi I.P. Pavlova.
Pro 20 lidí ti postačí 20 kilové, už vykuchané sele. Každá velikost se dobře propeče, jen to déle trvá.
Trošku závidím. ![]()
Pokud dovolíš, poradím ti. Určitě už budeš mít selátko od řezníka naložené a tak něco k rožnění. Sele celé obal do dvou či tří vrstev alobalu, který můžou olizovat plameny nejméně tři hodiny točení na rožni. Potom alobal odstraň a pouze dopékej na žhavým dř. uhlí a potírej marinádou, ale NIKDY selátko při přípravě nepolévej pivem. To píší ti, kteří to v životě nedělali, jen si to přečetli na netu nebo neví co je kvaltní rožnění.
Přesně to jsem potřebovala vědět, koupím tedy malé dvacetikilové. Hodnonit tvoji odpověď bohužel nesmím, Tak aspoň ![]()
Tak jestli ještě není pozdě:
Selátko je opticky hezká věc, ale malé má málo masa. Já pro takový počet lidí vydím spíše vhodnou naloženou kýtu. A to z mírně většího pašíka. Řeznictví v okolí buď samo dělá nebo na objednávku přichystá kýtu vč. naložení do marinády a rádi i poradí.
Prase jsem naposled koupil cca. 35kg a počítal s tím, že se nají 30 lidí. Jenže než se okrájelo na maso, někteří se přecpali kúrčičkou. Nakonec mi cca. 20 kg zůstalo - šlo to jako výslužka na cestu. Jenže ohřívané už není to pravé.
Pokud není v okolí masna, mrkněte na weby, třeba ceskamasna.cz/...
MOC se omlouvám! - Já nevydím - já vidím ! Jenom jsem trochu unavený...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.