Nejste přihlášen/a.
Pořádáme zahradní party, bude nás asi 20 lidí. Chtěla bych péct prasátko na rožni. S jakou váhou by mělo být, aby se dobře propeklo?
Pro 20 lidí selátko 20kg? To nemyslíte vážně a nebo jste žádnou "žranici" nedělal. Minimálně 90kg živé váhy. Máme otáčecí rožeň na elektřinu co se točí sám a z tenkého plechu takové cosi (říkáme tomu trouba) kolem prasete ale silnější alobal stačí, sele je lepší naložit aspoň na 24h. Budete zakrajovat a potírat nějakou marinádou (nám stačí česnek, černé pivo, trocha rajčatového protlaku a špetka čili, sůl samozřejmě. Mám pro tyto příležitosti papírové tácky je to lepší než spousta talířů. Na stole pečivo, křen, různé hořčice. Nečekáme až sešlost příjde, pečeme od rána a odpoledne je tak akorát, nejlepší je druhý den ráno hlava a kosti. Slintám jak psi I.P. Pavlova.
Pro 20 lidí ti postačí 20 kilové, už vykuchané sele. Každá velikost se dobře propeče, jen to déle trvá.
Trošku závidím.
Pokud dovolíš, poradím ti. Určitě už budeš mít selátko od řezníka naložené a tak něco k rožnění. Sele celé obal do dvou či tří vrstev alobalu, který můžou olizovat plameny nejméně tři hodiny točení na rožni. Potom alobal odstraň a pouze dopékej na žhavým dř. uhlí a potírej marinádou, ale NIKDY selátko při přípravě nepolévej pivem. To píší ti, kteří to v životě nedělali, jen si to přečetli na netu nebo neví co je kvaltní rožnění.
Přesně to jsem potřebovala vědět, koupím tedy malé dvacetikilové. Hodnonit tvoji odpověď bohužel nesmím, Tak aspoň
Tak jestli ještě není pozdě:
Selátko je opticky hezká věc, ale malé má málo masa. Já pro takový počet lidí vydím spíše vhodnou naloženou kýtu. A to z mírně většího pašíka. Řeznictví v okolí buď samo dělá nebo na objednávku přichystá kýtu vč. naložení do marinády a rádi i poradí.
Prase jsem naposled koupil cca. 35kg a počítal s tím, že se nají 30 lidí. Jenže než se okrájelo na maso, někteří se přecpali kúrčičkou. Nakonec mi cca. 20 kg zůstalo - šlo to jako výslužka na cestu. Jenže ohřívané už není to pravé.
Pokud není v okolí masna, mrkněte na weby, třeba ceskamasna.cz/...
MOC se omlouvám! - Já nevydím - já vidím ! Jenom jsem trochu unavený...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.