Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velké prasátko na rožeň?

Od: an* odpovědí: 17 změna:

Pořádáme zahradní party, bude nás asi 20 lidí. Chtěla bych péct prasátko na rožni. S jakou váhou by mělo být, aby se dobře propeklo?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Propeče se třeba dvoumetrákový prase, protože to pořád okrajuješ. V tom není žádný problém.
Ovšem znám dost lidí a sám patřím mezi ně, že jim sele na rožni nešmakuje. To maso je prostě ještě mladý, takový nevyzrálý, skoro bych řekl blátivý.
Za svůj život jsem už byl na nespočtu podobných akcích a všude stejný.
Radši točit kýtu a vůbec nejlepší je krůta. Ta je nesrovnatelně lepší než jakékoliv vepřové.
an*
hodnocení

Grilujeme často, chce to trochu změnu. Krůtu zase nemusím já. :)

lidus*
hodnocení

4x

Pro 20 lidí selátko 20kg? To nemyslíte vážně a nebo jste žádnou "žranici" nedělal. Minimálně 90kg živé váhy. Máme otáčecí rožeň na elektřinu co se točí sám a z tenkého plechu takové cosi (říkáme tomu trouba) kolem prasete ale silnější alobal stačí, sele je lepší naložit aspoň na 24h. Budete zakrajovat a potírat nějakou marinádou (nám stačí česnek, černé pivo, trocha rajčatového protlaku a špetka čili, sůl samozřejmě. Mám pro tyto příležitosti papírové tácky je to lepší než spousta talířů. Na stole pečivo, křen, různé hořčice. Nečekáme až sešlost příjde, pečeme od rána a odpoledne je tak akorát, nejlepší je druhý den ráno hlava a kosti. Slintám jak psi I.P. Pavlova.

an*
hodnocení

Nebude jenom to selátko, budou i jiné dobroty. ;)

barbakan*
... sele je lepší naložit aspoň na 24h? To snad nemyslíte vážně? *alene*No, hlavně že jsou body.
lidus*

¨Smrtelně vážně to myslím a někdy ho ani nenakládáme. Uzení je něco jiného tam je naložení potřeba. Vězte, že každé léto sele děláme nejméně 2x, beru si od té doby co jsme se báli zobat aby bylo pro všechny dost prasátko jak jsem üvedla 90kg živé váhy a pro 25 lidí je to tak akorát.

danys*
hodnocení

2x
Maso se postupně odkrajuje a pak dopeka. Spíš bych řešil,aby toho masa bylo pro 20 lidí dost

barbakan*
hodnocení

2x

Pro 20 lidí ti postačí 20 kilové, už vykuchané sele. Každá velikost se dobře propeče, jen to déle trvá.

Trošku závidím. *plac*

doplněno 05.04.18 19:22:

Pokud dovolíš, poradím ti. Určitě už budeš mít selátko od řezníka naložené a tak něco k rožnění. Sele celé obal do dvou či tří vrstev alobalu, který můžou olizovat plameny nejméně tři hodiny točení na rožni. Potom alobal odstraň a pouze dopékej na žhavým dř. uhlí a potírej marinádou, ale NIKDY selátko při přípravě nepolévej pivem. To píší ti, kteří to v životě nedělali, jen si to přečetli na netu nebo neví co je kvaltní rožnění.

an*
hodnocení

Přesně to jsem potřebovala vědět, koupím tedy malé dvacetikilové. Hodnonit tvoji odpověď bohužel nesmím, Tak aspoň *palec*

barbakan*

Tomu nechápu! Jak to, že máš zakázáno hodnotit mi odpověď? Nebude to tím, že se neoslovujeme pravým jménem, třeba Pavle nebo Lojzo? *sok*

an*
hodnocení

Také to nechápu, je tady několik uživatelů u kterých se moje hodnocení nepřipíše.:(

barbakan*

I u mne k tomu dochází.*alene*

kepler*
hodnocení

2x

Tak to se pouštíš do docela náročné záležitosti, osobně bych volil raději grilování. Kvůli propečení na velikosti selátka nezáleží, maso se odkrajuje postupně. Příprava je časově náročná a rožnění taky. Ale pokud se do toho přece jen chceš pustit, řiď se:

recepty.vareni.cz/...

Přeju dobré pořízení!*slunce*

hodnocení

2x

Tak jestli ještě není pozdě:

Selátko je opticky hezká věc, ale malé má málo masa. Já pro takový počet lidí vydím spíše vhodnou naloženou kýtu. A to z mírně většího pašíka. Řeznictví v okolí buď samo dělá nebo na objednávku přichystá kýtu vč. naložení do marinády a rádi i poradí.

Prase jsem naposled koupil cca. 35kg a počítal s tím, že se nají 30 lidí. Jenže než se okrájelo na maso, někteří se přecpali kúrčičkou. Nakonec mi cca. 20 kg zůstalo - šlo to jako výslužka na cestu. Jenže ohřívané už není to pravé.

Pokud není v okolí masna, mrkněte na weby, třeba ceskamasna.cz/...

doplněno 06.04.18 18:28:

MOC se omlouvám! - Já nevydím - já vidím ! Jenom jsem trochu unavený...

an*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď. Dejte prosím někdo za mne bod Barbakanovi, zaslouží si ho.

barbakan*

Děkuji za body, jen mám obavy, aby z toho nevzniklo pobouření na poradně.

lidus*

Proč pobouření, je to jen věc názoru a osobních zkušeností. Vy máte jiné a já mám jiné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]