Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houskový knedlík

Od: patronka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, umím celou řadu houskových knedlíků, ale pořád nedokážu takový, jaký dělala moje prateta. Podobný jsem jedla i v jedné restauraci, vím jen, že je dělali v konvektomatu, to ale teta ne. Ten správný knedlík by měl mít poměrně dost housky ( ne Karlovarský ), není péřový ani nadýchaný, dobře drží tvar. Prosím o vaše recepty, třeba mezi nimi najdu ten pravý. Díky moc. Patronka :)

doplněno 23.03.18 11:26:

Zatím můžu všem jen poděkovat, hodnocení si zaslouží všechny odpovědi. Všimněte si těch rozdílů - mouka hrubá/polohrubá, tekutina mléko/voda, vejce ano/ne, droždí ano/ne, liší se i poměry a počet rohlíků, zatím se neobjevila sodovka. Chystám se všechny předpisy vložit do přehledné tabulky, snad mezi nimi najdu ten pravý :)

doplněno 25.03.18 08:12:

Já jsem původně hledala v archivu, ale nic použitelného tam nebylo. Dovolím si tedy přispět předpisem, který sice moje požadavky nesplňuje, ale někomu může pomoct. Je to knedlík starého mládence, neboli single knedlík :

3 starší rohlíky na kostičky + 1 vejce + 2 cl ( malý panák ) vody + 2 cl oleje + sůl = 8 minut vařit

Z uvedených surovin uhňácat těsto, z toho 4 koule a zavařit do osolené vody. Pro chlapa je to jedna porce, pro mne aspoň dvě :)

Ještě mám vychytávku na hrnkové knedlíky, aby se hrnky nemusely vymazávat. Do hrnku vložím mikrotenový sáček, naplním vodou, okraje přehnu, zajistím gumičkou a sáček zastřihnu ( vodu vyliju ). Po naplnění gumičku sundám a okraje zvednu

Houskový knedlík

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já jsem dlouhá léta nebyla schopná knedlík udělat, ale posledních pár let se mi osvědčil tento recept. Potřebujeme 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku cukru, 300 ml mléka - dávám trochu víc, 25 g droždí, trochu soli a 2 housky na kostičky. Do lehce osolené mouky uděláme důlek, dáme cukr, rozdrobíme kvasnice, přidáme vlažné mléko, začneme zpracovávat těsto a postupně přidáváme houskové kostičky. Vypracované těsto necháme kynout 45 minut, pak z něho uděláme 2 šišky, dáme do vroucí vody na 17 minut. Po vytažení propícháme špejlí, aby se knedlík nezdrcl. Někde jsem četla, že je lepší do knedlíků dávat ty kostičky z rohlíků usušené, prý je ten knedlík kypřejší. Mně se to zdálo stejné. A vajíčko se tam nedává.

hodnocení

1x

My máme rádi tužší - co by se s nimi stodola mohla přehodit :)

Asi půl kila polohrubé mouky, 1 vajíčko, osolená voda, umíchat těsto, hodně vařečkou propracovat, zamíchat usušené kostičky pečiva, nechat odpočinout 20 - 30 minut. Mokrýma rukama uplácat dvě šišky, dát do osoolené hodně vřící vody, vařečkou nadzvednout ode dna a vařit 25 minut, občas obrátit. Vyndat, rozkrojit napůl, podívat se, zda je dobře uvařený (ne-li, dají se obě půlky dovařit), s druhým totéž. Nechat chvíli odstát, aby vyšla pára.

liska5
hodnocení

1x

Dělám je bez kvasnic. Někdy do mouky přidám trošku prášku do pečiva. Začnu tím, že v mléce rozmíchám vajíčko, osolím a přisypávám hrubou mouku a míchám a míchám, až vypracuji řidší těsto, jako na noky. Vmíchám do něj pár nakrájených housek a mokrýma rukama si nabírám těsto a tvaruji v rukou a vkládám do vařící osolené vody. Nepokládám je na vál, rozjely by se, jak jsou řídké. Ale po uvaření jsou akorát. Chce to cvik, ta hustota. Taky nemáme rádi ty vatovité, co se rozpustí v omáčce. No a tak 25 minut se vaří. Jednou je obracím.

hodnocení

0x
Zdravíčko.
Houskové knedlíky sice moc nemusíme,ale když už vařím dejme tomu Svíčkovou omáčku,tak knedle dělám tyhle :)

youtu.be/...
Jsou takové hutnější a moc dobré.

hahanaj*
hodnocení

0x

Dělám stejně jako v předešlém receptu jen dávám víc housky klidně dvě na 1kg mouky

na fotce s roštěnkou na smetaně

Houskový knedlík #2

hodnocení

0x

Do 250 g hrubé mouky přidám mléko s vzešlým droždím (2 dl mléka, půl lžičky cukru, asi 15 g droždí - třetina lidlovského balení). Řádně promíchám a do promíchaného přidávám kostičky ze dvou rohlíků. Lepší jsou suché kostičky, ale často přidávám z čerstvých rohlíků. Znovu důkladně promíchám. Těsto solím spíše symboliky, aby sůl nebránila kynutí. (Všechny údaje jsou přibližné, dělám to od oka.)

Z vykynutého těsta uplácám mokrýma rukama dvě šišky. Každou zabalím do cípu mokré látkové dětské pleny nebo větší utěrky. Převzala jsem ten zvyk od babičky. Knedlík pak při vaření nabývá spíše do délky a má hladké okraje. Zabalené knedlíky vkládám do osolené vroucí vody. Po asi 15 - 20 minutách jeden vymotám z látky a po rozpůlení vidím, jestli to ještě chvíli povařím, nebo už je hotovo. Knnedlíky krájím pomocí nitě.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, já dělám knedlíky z rohlíků - tedy asi to budou pro některé ty housky. Takže vezmu čtvrtlitrový hrnek mléka, dám do misky, přidám o něco méně hrubé mouky (asi o 2 prsty od okraje hrnečku), pak 1 celé vejce a mírně osolím. Vznikne těstíčko ani řídké, ani husté. Do tohoto těstíčka přidám na kostičky nakrájených 5 rohlíků. A zamíchám. Nechám odpočinout, pak vytvaruji 2 knedle, které vařím ve vodě asi 20 minut. Vyjmu z vody, propíchám vidličkou, aby vyšla pára. A můžeme podávat... :)

hodnocení

0x

Patronko, vím, že máš pekárnu. Tak zkus udělat tyhle. Asi 250ml vody, do ní sůl a jedno vejce, to rozmíchej v té vodě nahoru nasyp 1/2 kg hrubé mouky a do důlku dej čerstvé kavsnice, asi tak necelou půlku kostičky a ty kvasnice trošičku pocukruj. Pekárnu zavři a nastav program těsto. Počkej, až se začne těsto míchat a koukni do pekárny. Uvidíš, jestli bys měla přidat trochu vody, nebo naopak trochu mouky. To poznáš. Nech pekárnu pracovat a mezitím nakrájej den staré rohlíky, jeden dva, podle uvážení. Když pekárna zapípá tak přidej ty rohlíky a nech ji, ať je do těsta vmíchá. Pak jen čekej. Já mám program na 45 minut. Během té doby už pekárnu neotvírám, ale můžeš se kouknout. No a pak po ukončení programu je těsto krásně nakynuté. Vyklopíš a na pomoučeném vále uděláš z této dávky 2 knedle. Jak vařit, to víš, to tě nebudu poučovat. Já pak krájím nití na plátky. Jsou fakt hodně dobré a bez práce. A tuhost těsta, která ti bude vyhovovat, po chvíli vychytáš sama. Ale rozhodně ne do těsta na knedlíky mléko, tuky a jiné přísady. Obyčejná voda, hrubá mouka, sůl vejce, kvasnice, ale ne suché droždí. A ten rohlík. A pak už záleží jen na tom, jak tuhé těsto ti bude vyhovovat.

Dříve jsem je dělala ručně zrovna tak, ale bolely mne ruce. Těsto musí být řádně propracováno. Pouhé zamíchání nestačí. No a pak jsem koupila tu pekárnu a zkusila to v ní. A naprostá pohoda.

liska5
hodnocení

0x

Tááák, a dneska si udělám knedlik*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]