Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zase jsem se pohádala s kamarádem

Od: evacerna odpovědí: 10 změna:

Mám kamaráda. Známe se už od mala a vždycky jsme si říkali všechno. Poslední rok se spolu skoro v kuse hádáme. Je v pubertě, takže chápu, že nemá lehké období. Ale neustále jenom řeší, kolik stálo jeho oblečení a jaký má dobrý mobil. Teď mi na něm nejvíc vadí to, že když je v blízkosti mojí kamarádky, baví se jenom spolu a mě jenom uráží. Nedělá to jen v její blízkosti, ale skoro u všech. Pokaždé když si myslím, že je chyba v něm, tak je chyba vždycky ve mně. Prosím poraďte mi co mám dělat. Jak se chovat jinak a co změnit.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Najít si jiného kamaráda.

culdabulda1*
hodnocení

3x

nikdy není chyba jenom na jedné straně ... zkus myslet jako on ...

hodnocení

2x

Toto přece není kamarád, ale blbec. Manžel měl kdysi také podobného "kamaráda", v dětství báječný, ale pak ho začal jaksi ponižovat, kolikrát to bylo až trapné, nakonec manžel změnil práci a tak nějak to vyplynulo, že se přestali stýkat. No a dotyčný si pak našel jiné kamarády a dopadlo to tak, že jednou zase popichoval a dostal po hubě. S takovými lidmi je lepší se nestýkat.

hodnocení

1x
A co si skusit dát kamarádskou pauzu?
Skus si ho nákej tejden nevšímat a třeba se mu i vyhejbej
Předejdeš hádkám a třeba mu dojde koho ztrácí ☺
No a kyž mu to nedojde ma smúlu najdeš si jinýho kamaráda kterej o to bude stát ☺

figurek*
hodnocení

0x

Se mi líbí jak jste v jednom směru oba úplně stejní. Záměrně na sobě navzájem hledáte chyby a pak se hádáte.

Co s tím? Vyměnit kamaráda. Třeba se ti povede najít někoho, kdo se s tebou hádat nebude.

hodnocení

0x

Puberta je holt náročné období. Kamarád se předvádí, frajeří a snaží se upoutat pozornost. Pokud se k Vám nechová hezky, dejte mu najevo, že není jediný na světě a že i bez něj můžete žít. Na druhou stranu - nežárlíte na něho, že se baví více s kamarádkou než s Vámi? Možná Vás urážet ani nechce, jen Vy si jeho chování vysvětlujete jako urážlivé. Nemusíte trávit čas s někým s kým se hádáte. Pokud Vám na kamarádovi začalo něco hodně vadit, pak to bude tím, že už nejste malé děti a na spoustu věcí můžete mít rozdílný názor. Možná je Vaším problémem právě to, že nedovedete respektovat fakt, že už Vám vše neříká, že si více začal rozumět s vaší kamarádkou atd..Asi se s tím nedokážete vyrovnat. Kamarád není Váš majetek a je třeba ho respektovat a být tolerantní k jeho chování i názorům. Zkuste být nad věcí a nenechat se vyprovokovat k hádkám.

evacerna

Děkuju za odpověď.

Asi to bude to co potřebuju. Smířit se s tím, že už si nerozumíme tak jako dřív a přijmout ho takového jaký je.

evacerna
hodnocení

0x

Všem děkuji za odpovědi. Ale nevím jestli se ho chci jen tak vzdát. Nemůžu zapomenout na krásné časy, které jsme spolu jestě před rokem strávili. Naše rodiny se často setkávají a jezdíme na společné výlety. Takže nebude tak lehké na něj zapomenout. Na výletech kde se nemá před kým vytahovat se chová docela normálně. Ale možná asi jenom proto, že nemá s kým jiným se bavit. *plac*

Přiznejte si - vy se neměníte, jak "stárnete"?

janm*

Zdravím

Nemusíte se ho dle mně "vzdávat" jen to k němu trochu "ochlaďte" tzn. bude-li s vámi komunikovat pak komunikujte úplně normálně dle svého nejlepšího vědomí a svědomí ale v situacích kdy bude počítat s tím že se třeba automaticky zapojíte do hovoru se prostě "nezapojujte" udělejte "malý odstup" nechť se zeptá bude-li chtít znát váš názor. Jinými slovy přistupujte k němu věcněji odměřeněji a navenek chladněji, jistě si takové změny chování všimne, což vzbudí jeho zájem ale počkejte si až se na vaši změnu v chování zeptá sám. Pak mu klidně a bez emocí povězte, že je tomu tak proto, že se i on ve svém chování "změnil", bude-li chtít řekněte mu i jak tedy např. že se k vám začal chovat nekorektně + docela hovorově všechny změny jeho chování a celkovou "hodnotovou orientaci" např.: "Dříve jsme si rozuměli více, ale to jsi měl jiné hodnoty, nezajímaly tě jen nové mobily oblečení apod." Pokuste se ale být věcná a odměřená snažte se vyjadřovat jasně věcně a stručně a pokud možno se snažte vyhnout všem invektivům, aby to nevyznělo tak že ho "odsuzujete", mělo by to vyznít tak že pouze odsuzujete jeho přístup jeho chování ne ho samého...A pak mu nechte čas a nadále udržujte rozumný "odstup" a buď mu to "dojde" a zapracuje na tom, anebo nedojde pak se může stát že se třeba i urazí, vy se však vyhněte dorážení invektivů apod., věcně jasně stručně, jinak můžete dodat že vyjma jeho chování a změněného přístupu k němu nechováte žádnou zášť ba naopak, zbytek záleží na něm, jestliže mu to nedojde nechte ho být nepodbízejte se mu nadále s ním jednejte "rovně" a "férově" ale zároveň už na něj nespoléhejte jako na "dobrého přítele", chovejte se "důstojně" tak aby ho to motivovalo ke změně ale nic si na něm nevynucujte právo na to nemáte ostatně jako asi nikdo, pak už je to jen na něm, vy za to moci nebudete...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]