Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chutná mrkvička

Od: mrkev* odpovědí: 23 změna:
Tady jsou jiste zkuseni domáci kuchari, kteri maji nejaký svuj osvedcený recept na chutne uvarenou mrkev a já vdečne privitám celý postup pripravy od zakoupeni az po servirovani i vhodne prilohy. Hlavne dobrota pro dite.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

4x

Miluju vepřové v mrkvi tak, jak ho dělala moje babi. Takže mrkev naplátkuju, na tuku osmahnu kousky vepřového masa, pak tam mrkev přihodím a dusím doměkka. Ve finále maličko zahusím jíškou. Dochutím solí, octem a cukrem (mám to radši spíš sladký) a podávám s vařeným bramborem. Moje babi k tomu pekla "lámance" (nebo-li rozpeky) ale ty neumím...

pohanka*
hodnocení

4x

Myslím, že jsem se nepřehlédla, ale nikdo zatím nepřidal mrkvovou polévku.

Je také rychlá a každý kuchař bude mít svůj oblíbený postup přípravy. A na internetu najdete různé varianty.

3-4 mrkve nastrouhám na drobno na struhadle s malými očky, osmahnu na trošce másla, zaleji vodou, přivedu k varu, přidám domácí jíšku /kterou právě mám v zásobě/, buďto suchou, nebo tukovou, osolit, opepřit, povařit.

Může se dělat nejen s máslovou jíškou, ale i jen poprášit moukou, dětskou krupičkou, někdo přidá brambory, kuskus, zázvor, pomeranč, chilli, může být i cibulový základ, nebo místo vody použijeme vývar, někdo nakonec položí na talíř s polévkou zakysanou smetanu, našla jsem i s vajíčkem, někdo udělá mix a má mrkvový krém. Nezapomeňte nakonec posypat pokrájenou petrželkovou natí, nebo pažitkou. Polévka je oranžová a zelené je ta správná tečka. Tuto polévku by mohly připravovat i děti a potom ji rády zbaští.

doplněno 17.03.18 18:38:

Děkuji hlavně za slovní ohodnocení, to potěší nejvíce.

hoststary*

pohanka: za přpomenutí mrkve do polévky zasloužíte bod. Mnoho oblíbených zeleninových polévek, nebo i vývarů (hovězí, kuřecí apod.), včetně typické české bramboračky se bez koleček nebo kostiček mrkve neobejde. Je to taková samozřejmost, že to tu nikdo ani neuvádí.

Mrkev do polévky se dá použít syrová, prodává se celoročně, nebo ji mají lidé ve sklepě. Nebo si ji zahrádkáři na podzim po sklizni umyjí, nakrájejí na kostičky nebo na kolečka, dají do mikroténových sáčků nebo krabiček s víčkem a dají do mrazáku a pak se postupně odebírá a přidává do polévek.

mrkev*
hodnocení

Mate pravdu hoste, pohanka zaslouzi bod, ale ja uz mam vyčerpano, tak ji obodikujte nekdo jiný :)

Obodováno ;)!

hodnocení

3x

My mrkev jíme hlavně jako přílohu. Brambory a mrkev 1:1, k tomu se dá přidat cokoli (kukuřice, hrášek, paprika). Nasolíme, rozprostřeme na plech na pečící papír a upečeme do hotova cca 30 min na 180°C (?). Pokud by to nebylo pro dítě použil bych směs na grilovanou zeleninu.

Ze samotné mrkve jako hlavní jídlo asi nic nevykouzlil kromě pyré či mrkvového salátu s citronem, olejem a cukrem. :)

hodnocení

3x

Já nastrouhám 2 větší mrkve, na hrubém, okurkovém struhadle. Oloupu a nakrájím cibuli, kterou osmahnu na oleji jen až zesklovatí, přidám mrkvičku, spolu, za občasného zamíchání smažím na mírném plameni několik minut. Zasypu hladkou moukou a chvíli smažím. Míchám, aby se nepřipálila, ale když se přichytne, nevadí, odvaří se pak. Přidám 4 hřebíčky a půl lžičky skořice. Pak zaliji vodou tak, aby to byla kaše. Přisladím, cca lžičkou cukru, přikyselím citronem nebo citronkou, přisolím a chvíli povařím, přidám konzervičku hrášku bez vody, přivedu k varu. Dochutím podle toho na co mám zrovna ten den chuť. *palec2* S vařenýmy brambory. Ani maso nemusím.

doplněno 17.03.18 07:06:

Čas od času mám chuť, když vařím brambory, dám o jeden méně a místo něj, na špalíky, nakrájím mrkev.*palec* Když peču nějaké maso, nejraději kousky kuřete, na pekáček nakrájím brambory, mrkev, maličké cibuličky a když mám, tak žampiony. Šup s tím do troby cca 45 minut, s občasným pomazaním kuřete olejem s kořením.

hodnocení

2x

Nejlepší a nejstarší osvědčený recept na mrkev je mrkev dušená.

- Na oleji necháte zesklovatět cibulku,přidáte na kolečka nakrájenou mrkev,osolíte,přidáte trošku muškátového oříšku,zalijete vodou a necháte vařit do změknutí.

Potom uděláte máslovou jíšku - na rozpuštěném másle přidat hl.mouku a míchat,až do zhoustnutí.Pozor na hrudky a připálení.

Jíšku přidáváme opatrně,aby z toho nebyla tzv."kejda." :-D

Pro zpestření přidejte sterilovaný hrášek.

Podáváme s vařeným bramborem.Chlapům přidejte kus flákoty,ti by to bez ní nejedli.

Je to výborné a zdravé jídlo.

Dobrou chuť :)

hoststary*
hodnocení

2x

Každé vaření začíná nákupem (Pohlreich). Kupuje se nepoškozená, pěkná mrkev, nenakousaná od myší, nenahnilá. Nemusí být čistá, to se dá umejt a oškrábat, ale nesmí mít nahnilá místa, neměla by být rozpraskaná apod. Ačkoliv po zpracování to není vidět. Ale když má být pro jídlo za syrova, musí to být dobrá mrkev, některé mají hnusnou chuť.

Pěstují se špičaté mrkve a válcovité se zakulaceným koncem. Oba druhy mohou být dobré. Některé vypadají odpudivě, jako krmné pro koně a přesto mohou mít dobrou chuť.

Pro děti je nejlepší vybrat dobrou, pěknou mrkev nebo karotku, omýt, oškrábat a nastrouhat. K tomu nastrouhat jablíčko a trochu pokapat citronovou šťávou, podle chuti mírně přisladit, zamíchat a dát do mističky po obědě.

Pro větší děti a pro dospělé je dobré mrkev nakrájet na asi 4 cm dlouhé špalíčky a ty ještě podélce nakrájet na úzké špalíčky asi tak půl až jeden cm tlusté, chroupají se jako čipsy a nikdo si o ně nevylomí zuby jako při hryzání celé mrkve.

Aby se užitečné látky z mrkve mohly strávit, musí se rozputit v tucích, takže je dobré k mrkvi jíst něco s máslem, třeba chleba s máslem, nebo mrkev dusit na másle.

liska5
hodnocení

2x

Nejdřív si udělám máslovou jíšku. Pak očistím a nakrájím mrkve na kolečka asi 3 mm tlustá. Povařím mrkev do měkka v menším množství osolené vody, aby byla všechna akorát pod vodou. Jak se zdá, že už bude, tak do toho vmíchám máslovou jíšku / vychladlou do horkého, aby nehrudkovala/ a přidám pár lžiček cukru dle chuti.

To je vše a dětem moc chutná k bramborám a pečenému masu.

liska5

Zapomněla jsem dodat, že s tou jíškou se musí mrkev na závěr krátce povařit, aby to zhoustlo. Při tom míchat, aby se nepřipálila.

hodnocení

2x

Miluju dušenou mrkev. Kupuju takovou, co vypadá pěkně - nenahnilá, neplesnivá (čichám k ní - je v sáčku s otvory). Omyju, očistím.

Nahrubo nastrouhanou malinko podleju vodou a dusím, jen lehce osolenou. Když je skoro měkká, dám kousek másla a posypám na povrchu hladkou moukou. Nechám dále dusit (pozor, aby se nepřipálila, musí být trochu tekutiny na dně) a asi po 5 - 10 minutách odkryju pokličku a zamíchám. Nemám ráda dochucení octem ani citronem, jím takto, nejlépe k vařeným bramborům a příp. i kousku masa.

hodnocení

2x

Od doby, co jsem musela jíst zeleninu se špatně provařenou cuckovatou jíškou, dělám téměř všechnu přírodní - mrkev na tenká kolečka nastrouhám na okurkovém struhadle, hodím do másla spíš uškvařeného (je zlaté a voní) než jen rozpuštěného, nechám zavadnout. Lehce přisolím, opepřím, rozemnu špetku tymiánu a nechám dodusit pod pokličkou. Může se mírně podlít, ale většinou stačí jen máslo + puštěná šťáva. Je skvělá i samotná - tedy aspoň pro mě.

mrkev*
hodnocení

Delate mi vsichni radost ! Takhle si predstavuji jednoduche recepty, jeste bych se rada naucila dalsi lidovku - opravdu dobrý spenat, nase babka nikdy nedelala moc chutnej, tak bych prosila osvedceny navod na chutnajici :)

hodnocení

2x

Klasický přílohový špenátek z mraženého? Nic snažšího - cibulku na drobno, na omastku do tmavě zlata, přidat trochu povolený špenát a prohřát. Přidat čerstvý česnek utřený se solí (podle chuti), opepřit, jedno-dvě vajíčka rozmíchat, přilít a míchat dokud nezhoustne.

Začínám trochu litovat, že mám uvařeno.

liska5

Já na vysypu špenát na cibulovou jíšku a míchám a dusím. Když je třeba, maličko podleju. Pak sůl, česnek a místo vajec naleju šálek mléka.

hodnocení

2x

Špenátový protlak vyndám z mrazáku večer, vybalím ho a dám na cedník odkapat!

Špenát dělám takto:

Zpěním nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidám trochu hladké mouky a ještě chvíli pomíchám. Přidám špenát a pomalu dusím. Přidám do špenátu smetanu (buď na vaření, nebo i vícetučnou), ochutím - sůl, pepř, pomíchám, dokud nezačne zase bublat. Pak v něm rozmíchám vajíčko a nakonec přidám utřený (prolisovaný) česnek.

pohanka*

Aknelko, z výživového hlediska - zachování nutričních hodnot, se mražená zelenina nenechává přes noc zcela povolit - rozmrazit.

Špenát nechávám asi hodinu v lednici pouze povolit od obalu, nebo půl hodiny ve dřezu/. A další úplně stejně jako Vy.

hodnocení

2x

Také dělám mrkvovou polévku.

Můj recept: na 1 mrkev 1 lžíce oves. vloček, trochu pepře, sůl a drcený kmín. Na sádle chvilku mrkev nastrouhanou na hrubo, npřidám oves. vločky , na to asi 1 l H2O (lepší je vývar), povařit cca 20 min, bacha aby to neuteklo (vločky pění). Potom do polévky zamíchám 1 vajíčko a nakonec kousek másla. Jo a ještě česnek.

Strouhanou mrkev mám vždycky v mrazáku a polévka je sytá - mám to jako hlavní jídlo, rychle hotové.

pohanka*

Tak ovesné vločky nemají v polévce chybu. V jakékoliv.

hodnocení

0x

Vařená mrkev není jedlá na žádný způsob.

hodnocení

0x

Mrkev, koukni, co tady proběhlo před nějakým časem. *vtip* poradte.cz/...

mrkev*
hodnocení

Babko diky za odkaz, ale bez receptu to neni ono, já preferuji dobre jidlo se snadnou rychlou pripravou. Jako dalši lidovku bych ráda zeličko, ale zalozim novou otazku, abych mohla opet bodovat, ted uz mam bodiky vyčerpane :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]