Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správne osladit rajskou

Od: cukr odpovědí: 27 změna:
Kolik cukru se dává do rajske omáčky, aby mela správný šmak, poradte prosim pocet lzic nebo gramu, jak dostatečne osladit cca 2litry omáčky?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Spíš bych řekla "po lžičkách", než po lžících, když si nejste jistá - a je dobré nechat tu omáčku po zamíchání chvíli odstát, znovu zamíchat a pak teprve ochutnávat.

hodnocení

3x

Cukru podle toho, jak to mají rádi strávníci, každému chutná trochu jinak ochucená, většinou, jak jsou zvyklí z domova od maminky. Když cukr přeženu, kápnu ocet. Oboje přidávat opatrně a ochutnávat.

doplněno 14.03.18 13:30:

Někdy je potřeba i přisolit, aby to bylo ono.

cukr
hodnocení

Trochu soli to doladilo i kdyz ten vyvar byl podle mne slany tak asi ne dost. Je ale divne dávat tolik cukru, aby to správne chutnalo *nevi*

Rodinka má raději sladší, tak sladím dost a také solím. Rajská jenom oslazená mi nechutná, tu sůl to prostě chce. A přidám 2 bobkové listy. *palec*

Bobkové listy určitě, dávám je vždy a v krajním případě i kousek Masoxu.

Ještě přidávám trošinku skořice ;)

iz*
hodnocení

3x

Podle mne je to u každého jinak. Já rajskou kořením ► bobkový list, nové koření a jalovec, moc ji nesolím a na závěr přidávám jednu až dvě (spíše jednu a půl) čajové lžičky moučkového cukru.

floro*
hodnocení

3x

Chuť dělá než cukr spíš ingredience, tedy rajčata nebo protlak či pyré z rajčat, zelenina, koření. Cukr se tam dává pro doslazení, jestliže ji děláte z rajčat nebo rajřatového pyré. A dává se ho tam tolik, kolik je třeba, aby to nebylo kyselé, ale sladkokyselé.

Jen o cukru ta chuť rozhodně není.

hodnocení

2x

Tohle je individuální záležitost.

Každý má rád rajskou omáčku jinak sladkou.Dávejte cukr po lžících a postupně míchejte.Až se cukr rozpustí,ochutnávejte.

Pokud bude málo,opět ochutnat a tak dokola.Ne,že ho tam hodíte najednou.

To by byl průšvih :-D

cukr
hodnocení

Prave tak to delám, ale ani po 10!lzičkách to neni furt ono a já mám pocit, ze je to uz hodne cukru i kdyz nekdo treba dává i vic a to práve potrebuji vedet od zkusených jestli je to normálni. Je tam teda dost korenený vývar.

Oprava : Po lžičkách !

hodnocení

2x

Když už jsme u toho slazení - sůl se používá právě k tomu, aby "vytáhla" sladkou chuť. Když se přidá malé množství do kompotu, není nutno dávat tolik cukru. Hodně sladké ovoce se dá zavařovat i úplně bez cukru, ale musí se spotřebovat rychleji.

lidus*
hodnocení

2x

Na másle zkaramelizuji trošku 4 vrchovaté polévkové lžíce krystalového cukru, přidám 2 lžíce mouky a udělám z toho jíšku, přidám 2 malé rajčatové protlaky, trošku skořice a lžíci strouhaného perníku, vody podle potřeby a trošku asi půl dcl smetany ke šlehání. Jestli je to pořád rajská to netuším ale manžel a vnučky jinou nechtějí.

hoststary*

lidus: no to je návod, díky. Stojí za vyzkoušení. Kdybych mohl, dal bych vám bod.

hodnocení

2x

Co je správně oslazená rajská omáčka?

Správně oslazená je ta co mi chutná-viděla jste film-pohádku Sůl nad zlato? Pkd anoi pak byste měla vědět že PŘIMĚŘENĚ-dle chcuti Vaší nebo Vašich strávníků. K tomu Vám zde nikdo neporadí bo toto nevíme. ale rad je to dostatek-přidávat po troškách,ochutnat přidat...až je to dle Vašeho gusta.

Moje např dává bobkový list, NK a pepř a nakonec dochucuje skořicí, cukrem ,jo a dává u kečup.Ten tomu dá takový lepší šmak.A veřte tomu- slovy šváry,svého bratra-je šíleně žravá!

hodnocení

2x

Rajskou mám ráda sladkokyselou, manžel z dětství spíš sladší. Když dávám zesklovatět cibuli, hned přidám 4 kostky cukru, nebo stejné množství krystalu. Sůl a později dochutím octem nebo citrónovou šťávou. Pokud se manželovi zdá málo sladká, trochu přisladím. A sobě pak na talíři dokyselím. Je to prostě na chuti každého.

Podle babičky, vynikající kuchařky, patří do rajské následující koření: tymián, bobkový list, kousek celé skořice, asi 2-3 hřebíčky, celé nové koření a celý pepř. Nechám v omáčce po celou dobu vyvařit v sáčku s gázy, před mixováním vše najednou vyndám. Tato směs koření zanechá v omáčce velice dobrou příchuť. Jaga.

nikdo*
hodnocení

1x

Do 2l omáčky spíš po malých lžičkách. Ať to nepřesladíte.

fran
hodnocení

1x

Nedělejte z toho vědu. Osolte ji jako každé jiné jídlo, ochutnejte a potom přidejte cukr a trochu octa. Omáčka musí být sladkokyselá. Cukru potřebuje kupodivu dost. Možná i dvě rovné lžíce. Je fakt že rajská je na dochucení asi nejnáročnější.Tak jako zelí. Napřed osolíme a potom dosladíme.

hoststary*
hodnocení

0x

Nejlepší rajskou dělávala v závodní jídelně kuchařka paní Cilka. Nikdo neví jak ji vařila, aby byla úžasné. Prý snad do ní přidávala perník na strouhání, nebo nějakou jinou přísadu, aby když byla rajská, vždy na oběd šli i ti, kdo chodili jenom občas.

floro*

Perník a skořice je často zcela normální koření do rajské. Teda aspoň u nás na Moravě nebo možná u mě. Mě to učili rodiče.

rebeka*

Ano také přidávám perník, přidávala ho i moje maminka a teď i dcera. Perník to osladí a není potřeba již tolik cukru.

Také dávám perník.;)

cukr
hodnocení

Diky vsem z snahu poradit, je pro mne docela prekvapujici co všechno se dá pouzit na dochuceni rajske omačky, ale podarilo se mi hokuspokusem ztvorit dilo hodne obdivu, i kdyz to michani ingredienci skoro pripominalo pohádku o pejskovi a kočičce jak spolu varili *smich*, vsichni se spokojene olizovali a pridavali, nic nezbylo :)

Gratuluji k úspěchu*palec*.Zase jste se dostala na vyšší level!

Manželka říká,nejvíce jsem potěšena když vidím že strávníkům chutná!

To je fajn, že jim chutnalo *palec*

A jestlipak jste si pro příště zapamatovala, co jste do omáčky všechno namíchala? ;)

lska5
hodnocení

0x

Přislazovat podle chuti. Někdo rajskou vylepší ještě lžicí kečupu. Ten je taky trochu sladký. Já přidávám i malou lžičku skořice.

tobi

To je úžasných rad, které stojí za vyzkoušení, mňam, já přispějí taky troškou do mlýna, dávám kořenovou zeleninu, špetku skořice, rajcatovou šťávu, za vyzkoušení stojí i trocha červeného vina., Koření jako do svíčkové...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]