Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s tvrdou kůží na špeku

Od: aja1946® odpovědí: 14 změna:

Koupila jsem si na farmářských trzích krásný bloček domácího špeku. Bohžel kůže po celé délce je velice tvrdá, jíst se nedá ani opečená, takže po každé musím odkrojit (jde to velice těžko). Dala by se na něco taková kůže využít, nebo ji musím vyhodit? Když to tak vezu tak je to třegtina ceny. Děkuji.

doplněno 11.03.18 08:23:

Vlbec s nedovedu představit dle rady pisatelky osmažit kůži do zásmažiky, včera jsem jen ten špek na drobno pokrájený osmažila a dala do zelí s cibulkou, hrozně to načichlo uzeným a zelí mi nechutnalo jako normálně jen s cibulkou, takže si nedovedu představit osmažit tu přesolenou kůži, která je navic tak tvrdá, že na ty kostičky bych jich krájela snad hodinu. Farmářský špek už nikdy nekoupím, je to příšerně uzené a slané a navc hrozně tvrdé.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dát vyvařit třeba do česnečky, dá jí to úžasný šmrnc a po vyvaření se dá ta kůže, nakrájená na malinké kostičky, sníst v polévce. A pokud ne, pes ji s vděkem zbaští...

doplněno 09.03.18 19:11:

Ta kůže po vyvaření už není slaná, vždyť je vyvařená do polévky!

barbakan*

Chceš tím říct, že pokud dáš uzený bůček s kůži do kastrolu, tak po uvaření není slaný?*zmateny*

mate59
hodnocení

3x

Pamatuji si, že moje babička tuto tvrdou kúži vyvařila v guláši,zelí,nebo masu se šťávou.Pak byla úplně měkká,myslím dala ji pak psovi.

hodnocení

To bych mohla zkusit, pro psa se nehodí, je slaná

hodnocení

3x

Když se v té polévce neuvaří do měkka, přihodím ji dopéct třeba k vepřovému - změkne tak, že se dá jíst a maso i šťáva mají šmrnc.

hoststary*
hodnocení

3x

Když ještě bejvávaly závěje sněhu od Martina až do Josefa, mrzlo až praštělo a ptáčkové hledali co by kde sezobli, tak se do kůže od špeku udělala na konci dírka, tou se protáhl provázek a kůže se pověsila na větev stromu třeba blízko okna a už si ji našly obratné sýkorky, které si z ní vyzobávaly tuk a děti se mohly dívat, jak jsou šikovné a mohou se houpat na špeku. Což kosové, vrabci, pěnkavy, hýlové a další ptáčci neuměli a těm se sypalo do krmítka.

A ptáčkové přežili zimu a na jaře a v létě lidem zase hubili housenky a červíky na ovoci a zelenině. I bez chemických postřiků.

hoststary*

Nebo se za dob kožených bot a cest necest, v době, kdy krém na boty (šúviks) byl zbytečný luxus pro drah lakované baťovky, se kůží špeku potíraly kožené boty, (například holénky, pracovní boty, vojenské půllitry apod.) aby kůže nevyschla, nerozpraskávala se a hlavně aby do bot neteklo.

hodnocení

Tohle je velmi zajímavé, škoda, že vám nejde dát bod.

Hostary, to je sice pravda, ale tenkrát nebyli prodejci špeku takoví vydřiduši. Nebo měli lidé špek z domácích zdrojů. Ale dneska, kdybyste si chtěl mazat kožené boty kůží špeku z farmářských trhů, tak si snad raději koupím boty z umělé hmoty :-D.

hodnocení

2x

Ajo, tak potom písněte, jestli se dala pak jíst. Já jsem totiž také takto naletěla. Kůži jsem vařila, ale po uvaření nebyla dobrá. od té doby už na farmářských trzích tuhle slaninu nekupuji. Něčím to asi napouští. A vzhledem k ceně té "pochoutky", si to raději odpustím, protože nakonec vůbec nevím, co to vlastně jím.

hodnocení

Nebylo to dobré, vyhodila jsem to

hodnocení

2x

A já takovou kůži vyvařím v zelňačce.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Budou velikonoce, u nás se kůží leštila obarvená vajíčka. Někdo ji taky rád důkladně upečenou nebo prakticky upraženou.

hodnocení

1x

Moje babička, moje maminka a pak i já, kúži ze špeku přidávám, hned na začátku vaření, do polévky, kterou zahušťuji zásmažkou. A také do zásmažky s bramborem do zelí, kterou vařím poměrně dlouho. Miluji zásmažky ze špeku. ;) Špek na kostičky na suchý kastrolek, až zbělá, nasypu mouku dosmažím do zaltova.

doplněno 11.03.18 17:58:

Ajo, myslíte mě, že usmažit kůži do zásmažky? Tady, v Ostravě děláváme zásmažku: Kostky špeku vytopit, přidat cibuli na kostiřky, do růžova, lžíce hladké mouky, posmažit do růžova, zalít vodou, přidat kmín, nastrouhaný brambor tak, aby tahle zásmažka nebyla ani řídká, ani hustá. A teprve pak přidat tu kůži. Celé toto se vaří skoro tak dlouho, jako zelí. Zelí se sleje do hnku, do zelí se přidá ta dlouho vařená zásmažka podle potřeby doředí zelňačkou z hrnku. Přisolí a připepří. :-D Babička vyprávěla, co se naplakala, jak dědeček její zelí kritizoval, že je té zásmažky málo nebo moc. Až to vychytala. Táta byl z Hané a tam takhle zelí nevařili. Maminka ho jinak nevařila a já ho takhle uvařené, miluji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]