Nejste přihlášen/a.
Koupila jsem si na farmářských trzích krásný bloček domácího špeku. Bohžel kůže po celé délce je velice tvrdá, jíst se nedá ani opečená, takže po každé musím odkrojit (jde to velice těžko). Dala by se na něco taková kůže využít, nebo ji musím vyhodit? Když to tak vezu tak je to třegtina ceny. Děkuji.
Vlbec s nedovedu představit dle rady pisatelky osmažit kůži do zásmažiky, včera jsem jen ten špek na drobno pokrájený osmažila a dala do zelí s cibulkou, hrozně to načichlo uzeným a zelí mi nechutnalo jako normálně jen s cibulkou, takže si nedovedu představit osmažit tu přesolenou kůži, která je navic tak tvrdá, že na ty kostičky bych jich krájela snad hodinu. Farmářský špek už nikdy nekoupím, je to příšerně uzené a slané a navc hrozně tvrdé.
Když ještě bejvávaly závěje sněhu od Martina až do Josefa, mrzlo až praštělo a ptáčkové hledali co by kde sezobli, tak se do kůže od špeku udělala na konci dírka, tou se protáhl provázek a kůže se pověsila na větev stromu třeba blízko okna a už si ji našly obratné sýkorky, které si z ní vyzobávaly tuk a děti se mohly dívat, jak jsou šikovné a mohou se houpat na špeku. Což kosové, vrabci, pěnkavy, hýlové a další ptáčci neuměli a těm se sypalo do krmítka.
A ptáčkové přežili zimu a na jaře a v létě lidem zase hubili housenky a červíky na ovoci a zelenině. I bez chemických postřiků.
Nebo se za dob kožených bot a cest necest, v době, kdy krém na boty (šúviks) byl zbytečný luxus pro drah lakované baťovky, se kůží špeku potíraly kožené boty, (například holénky, pracovní boty, vojenské půllitry apod.) aby kůže nevyschla, nerozpraskávala se a hlavně aby do bot neteklo.
Ajo, tak potom písněte, jestli se dala pak jíst. Já jsem totiž také takto naletěla. Kůži jsem vařila, ale po uvaření nebyla dobrá. od té doby už na farmářských trzích tuhle slaninu nekupuji. Něčím to asi napouští. A vzhledem k ceně té "pochoutky", si to raději odpustím, protože nakonec vůbec nevím, co to vlastně jím.
Moje babička, moje maminka a pak i já, kúži ze špeku přidávám, hned na začátku vaření, do polévky, kterou zahušťuji zásmažkou. A také do zásmažky s bramborem do zelí, kterou vařím poměrně dlouho. Miluji zásmažky ze špeku. Špek na kostičky na suchý kastrolek, až zbělá, nasypu mouku dosmažím do zaltova.
Ajo, myslíte mě, že usmažit kůži do zásmažky? Tady, v Ostravě děláváme zásmažku: Kostky špeku vytopit, přidat cibuli na kostiřky, do růžova, lžíce hladké mouky, posmažit do růžova, zalít vodou, přidat kmín, nastrouhaný brambor tak, aby tahle zásmažka nebyla ani řídká, ani hustá. A teprve pak přidat tu kůži. Celé toto se vaří skoro tak dlouho, jako zelí. Zelí se sleje do hnku, do zelí se přidá ta dlouho vařená zásmažka podle potřeby doředí zelňačkou z hrnku. Přisolí a připepří. Babička vyprávěla, co se naplakala, jak dědeček její zelí kritizoval, že je té zásmažky málo nebo moc. Až to vychytala. Táta byl z Hané a tam takhle zelí nevařili. Maminka ho jinak nevařila a já ho takhle uvařené, miluji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.