Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Docela by mne zajímalo, jestli si děláte sami domácí listové těsto, nebo jestli si raději koupíte polotovar hotový.
Můj muž si ho kupuje, nejraděj má Babické listové těsto, sám si z něj peče jablko tvarohový závin a sype ho sezamem. Říká, že to zvládne i cvičená opice.
Suzymon, umím kynuté knedlíky i ovocné, umím koblihy, umím polévkové i široké nudle. Nedělám ani jedno od té doby co vím kde mají ty co nám chutnají. Konečně dalo by se říct, že umím vyrábět tvaroh, jogurt, máslo i sýr, připouštím, že vyjimečně činnost provádím ale příjde mi to stráta času a cena je podstatně vyšší než za koupené, je ale jedna věc kterou zásadně dělám sama-játrová paštika, ještě jsem nenašla takovou abych řekla, že nebudu dělat sama a koupím. No a stejné je to s tím těstem, je-li na trhu dobré nevidím důvod se s tim doma pinožit.
Jestli nakupuješ v Kaufu, tak tam mívaj listové těsto v krabičce, z Německa. To je skvělé!
Je vyválené a nakrájené na pásy, v krabičce. Já zapomněla napsat, je v mražáku.
Hm, tak teď jsem hodně zaskočená. Já jsem totiž předpokládala, že většina z nás si to těsto dělá raději doma a nekupuje ho. Já ho totiž nekupuji, není to tak složité jak se traduje. Já si právě dělám domácí slané tyčky z listového těsta a vždycky se po ních jen zapráší a minulý týden moje kamarádka, která je u mne jedla, chtěla vědět, kde kupuji to listové těsto. Když jsem jí řekla, že si ho dělám sama, tak mi nechtěla věřit. Skoro jsme se pohádaly, protože ona si myslela, že jí nechci říct kde ho kupuji. Což mne dost naštvalo, protože jsem jí to nemohla dokázat. Leda jít a začít ho dělat přímo před ní a to se mi teda zrovna v tu chvíli nechtělo, a za druhé by u mne musela sedět dvě hodiny . Ne že bych ho patlala v jednom kuse 2 hodiny, ale to těsto musí 3x odpočívat po půl hodině a mezi tím se musí rozválet a překládat. Ale fakt to je jednoduché. Nikdy jsem to nijak na stopkách neměřila, ale přibližne to tak vychází. A hlavně, je v něm pouze pravé máslo, voda sůl a hladká mouka. Žádné konzervanty a palmové tuky, rostlinné tuky a já nevím co všechno. Tak jsem si myslela, že mi tady dáte za pravdu a že jí to dám přečíst. No a vy všichni ho kupujete také, což mne překvapilo. Tak to se za svou otázku omlouvám.
tak dej recept a já to zkusím. Kupuju bez konzervantů a palmových tuků, chlazené, kdy mám tyčinky za 5 minut v troubě. Žádné čekání, patlání a podobně
Já z tohoto důvodu dělám domácí bramborové knedlíky. Protože jsou to jen brambory, vejce, sůl, mouka. Ty v prášku mají spoustu jiných věcí. Houskové někdy koupím, i když mi nedělá problém je uvařit, ale skoromanžel má rád ty kupované pěnové. Fuj. Ono obecně platí, že cokoliv uvařené doma má v sobě polovinu přísad, než kupované polotovary.
Suzi, dej sem prosím recept. Tak jsi mě navnadila, že bych to testo si zkusila vyrobit doma☺
Dám, ale až zítra a i s fotkama a postupem. A uvidíte, že už jiné dělat nebudete. Nedá to tolik práce a dá se udělat i do "foroty" a dá se pak zmrazit. Můžete z něho dělat úplně všechno od štrůdlu až po ty tyčinky. Ty já si dělám běžně, ale musím si je schovávat, jinak mi je sežerou a já pak nemám nic. Já je mám totiž ráda a nemusím jich sežrat najednou spoustu, stačí mi na chuť a když je pořádně schovám, tak mi vydrží dlouho v krabici jako čerstvé.
A jelikož jsem mezi tím hledala na netu co vlastně je kupované lístkové těsto, tak přidávám co jsem našla tady. Jinak ten můj recept určitě zítra dodám.
Babko, tak jestli je to tohle těsto, tak si přečti co v něm je. Tohle bych teda nejedla, ani kdybych měla štrůdl hotový do minuty. Koukni
Jak jsem slíbila, tady je recept . Dodávám video, abyste viděli postup. Máslo musí být dobře vychlazené. Já už dělám dlouho a tak mám vychytávky. Kostky másla dám do misky a zasypu trochou mouky a protřesu, aby se máslo k sobě nepřilepilo, pak dám do mikr. pytlíku a do mrazáku tak na čtvrt hodinky. Máslo musí být opravdu velmi studené, ne zmrzlé, ale studené. Když chci, tak do mouky přimíchám třeba kari koření, nebo jiné, co kdo má rád, to když dělám ty slané tyčinky. Postup válení který je na videu, opakovat 3x po půl hodině. Je lepší točit těstem pořád stejně, proto tam ukazují pořád na tu jednu stranu. Teda ten hladký přeloh máte po pravé straně a po levé vidíte konce těsta. Nebo obráceně, to je fuk, ale pořád stejně překládat. Jelikož my tady máme jinou mouku, osvědčilo se mi, že jak udělám ten první hrubý čtverec, oni hned vyvalují, já ne. Strčím do mikr. sáčku a dám do lednice na 30 minut odpočinout a pak teprve válím a skládám.
Dělám z dvojité dávky 500g hladké mouky, 400 g másla, 250 ml vody studené, a sůl dávám tak kávovou lžičku, oni píší 10 g, já nevážím. Tu sůl dávejte vždycky, i když budete dělat třeba štrůdl, nebo něco sladkého. Jde to velmi rychle, vlastně dlouhé je na tom jenom to, že se musí 4x půl hodiny čekat mezi etapama. Určitě vyzkoušejte, budete překvapení jak je to jednoduché a hlavně výborné těsto. Doporučuji mouku před druhým a třetím překládádáním, trochu omést košťátkem. Ale s pracuje se s ním velmi dobře, nijak se to neprotrhává, i když tam jsou zpočátku vidět ty kostky, ale čím víc vyvalujete, tím víc mizí. Nakonec je krásně hladké těsto. Já už to dělám strašně dlouho, tak už mám rutinu a dělám "levou zadní" a věřím, že i vy si ho oblíbíte a nebudete litovat trochy času. Samozřejmě se může zmrazit do foroty. Pak už stačí nechat rozmrznout na lince a pracovat s ním jako s čerstvým.
Video je
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.