Nejste přihlášen/a.
V pečení koláčů jsem začátečník a tak by mě zajímalo, jakým rozumným způsobem udělat druhou tvarohovou vrstvu tak, aby byla souvislá a rovnoměrná. Na plech s pečicím papírem se nasype základní vrstva drobenky, která je ovšem sypká. Tvarohová náplň je ovšem velmi viskózní a nijak se se rozprostřít nedá. Tak to tam zatím po troškách kydám lžící a výsledek bývá tristní. Závěr je jednoduchý: pak se to zase zasype drobenkou a šup do trouby. Doporučuji, fakt je to mňamka.
Tvarohovou náplň nacpat (nalít) do mikrotenového pytlíku, nahoře zatočit - uzavřít, opatrně dole ustřihnout špičku (musí se vyzkoušet podle tekutosti tvarohu a vaší obratnosti, raději menší otvor, zvětšit se dá vždycky) a aplikovat na drobenku. Dělám většinou úhlopříčně, ale je to stejně jedno jak .
Špičku stříhejte raději už nad plechem, aby vám náplň netekla všude jinde.
Mamina má pravdu, tvaroh se na drobenku vlastně nalije. Drobenka v troubě tekutinu nasákne, takže nakonec budete mít koláč jako z těsta, spodní část se nemůže drobit, to byste neudržel. Když se někdy netrefí přesně poměr, tak se tento koláč jí třeba lžičkou. Ale je výborný a kdo se nechce dělat s těstem, tak to udělá takhle. Já ho dělala jednou, kamarádka ale stále a postup mi právě řekla. A mnohokrát mi tento koláč přinesla. Říkala mu též švédský koláč.
Můj recept: DROBENKA: 2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1 Hera nebo máslo, 1 prášek do pečiva
Promíchat a půl rozprostřít na plech, možná drobenku přitlačit k plechu..Dát půl stranou - půjde navrch.
NÁPLŇ: 3 tvarohy tučné, 1 vanil.cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, půl hrnku cukru, trochu citr.kůry, hrst rozinek
Promíchat a směs nalít na drobenku a opatrně špachtlí rozprostřít. Zbylou drobenkou posypat povrch.
Vyhřát troubu. Peče se asi 15 minut na 180 s větrákem. Někdo peče 35 minut při 150. Je to přibližné podle trouby.
Já na drobenkový koláč upravuji tvaroh: balíček tvarohu, 1 tžíce mlety cukr, vanilkový cukr a vejce, citronová kůra. Našlehám a nanesu na vrstvu drobenky. Uhladím stěrkou, je to taková jako karta, která má na sově vystouplé ornamenty, tře se s ní česnek, krájím s ní buchty na plechu, používám ji jako lopatku při krájení zeleniny, také s ní uhlazuji povrchy litých buchet.
Díky babčo, s receptem problém nemám, akorát jsem do tvarohu nedával mléko - to je asi klíčem k úspěchu. Docela by mně zajímalo, jak vypadá ta stěrka. To by mohl být užitečný pomocník.
Stěrka nebo špachtle: oriondomacipotreby.cz/...
Babka asi myslela to třítko na česnek.
Mléko (množství) se dává také podle toho, jaký tvaroh se použije - ten v kelímku se někdy ani ředit nemusí .
Ten na česnek mám už dlouho a pořád funguje. Ale na těsto je to dost malé. Ty kuchyňské stěrky nejsou zase tak drahé a máte to napořád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.