Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z gynekologa

Od: byvvalapacientka® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,potřebovala bych jít na kontrolu na gynekologii,zanedbala jsem to a pár let tam nebyla(hlavně proto,že jsem měla psychické problémy a zanedbávala tak nějak všechno,i zubaře,kterého už jsem ale letos navštívila a vyřešila problémy). Ještě bych se potřebovala odhodlat ke gynekologovi. Mám z něj strach,protože nesnáším vyšetření zrcadly,bolí mě to,jelikož se nedokážu uvolnit(panna nejsem). Stejně tak vaginální ultrazvuk nesnesu. Taky se stydím za to,že beru psychofarmaka,nevím,jestli se mě třeba nebude ptát gynekolog na užívané léky a když mu řeknu,že beru psychofarmaka,jak se na mě bude dívat. Měla bych tam zajít,nechci už zanedbávat prevenci,tak nevím. Jak překonat strach?Mám si sjednat nějaký doprovod?Není to blbé u dospělého člověka?Samozřejmě,že do ordinace by se mnou doprovod nešel,jen do čekárny. A jak se uvolnit při vyšetření,pomáhá vám něco?Díky za rady.

doplněno 02.02.18 11:31:

ještě se bojím,že mi gynekolog něco najde...potíže žádné nemám,cyklus mám pravidelný,ale beru hodně prášků,tak nevím,jestli to nemůže mít negativní vliv na tělo,navíc matka měla myomy:(

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

9x

Jediná možnost je odhodit stud a na doktora vše vybalit. Nebyla jsem na prevenci proto, že mám psychické problémy, užívám léky a díky svým problémům mám obavu z vyšetření. A od vás očekávám, že to jako profesionál pochopíte a pomůžete mi můj blok překonat, protože jsem si vědoma toho, že zanedbání prevence se mi nemusí vyplatit.

hodnocení

3x

Psychofarmaka - setkal jsem se s tím, že jeden lékař je sám odmítal, druhý je hodnotil neutrálně, a třetí se příznala, že je sama taky brala, když měla krizi. Ale je to lékař profesionál a tohle by měl přejít. Pokud berete hodně léků, tak mu to určitě řekněte, může to ovlivnit různé věci v těle, i hormony, ale pokud potíže nemáte, tak to asi nebude tak zásadní.

Že vám gynekolog něco najde, to nezáleží na tom, jestli tam půjdete nebo nepůjdete, ale na tom, jestli v sobě něco máte nebo nemáte. Pokud něco v sobě máte, tak vám to najde, ale měla byste to v sobě, i když byste tam nešla. O to by to ale bylo horší, protože by o tom nikdo nevěděl.

lucie*
hodnocení

2x

Žádný strach,žádnou paniku *modla*to bude o.k. já nemám tolik problémů jako vy,ale rozhodí mě i taková blbost,jestli mít ponožky nebo né.Přece jenom má doktor nohy u hlavy a dodnes nevím co je vhodnější...takže taky se necítím uvolněně.Mě pomáhá myslet na to,co tam doktor za celý den vidí.Zní to možná úchylně,ale fakt si představuju jaké ženy k němu chodí a říkám"ten už toho chudák viděl":-Da to mě paradoxně uvolní,koukám někam do stěny,nevšímám si jej.

doplněno 02.02.18 12:39:

:-Dno,jo...mám nějaký vntřní etický kodex:-D já bych nesnesla ani chlapa u porodu,nechtěla bych aby mě takhle viděl,bylo by to pro mě ponižující.I když jsem nemocná raději trpím sama v klidu.Mám ráda určitou osobní"noblesu"nebo nevím jak to nazvat.U toho gynekolga vím,že tam jdu čistá,upravená a jdu na prohlídku,takže si můžu sebevědomě říct "už viděl za ten den horší"a hned se mi na tu chvilku uvolní lépe:-D...protože pt má pravdu,né každý pacient cítí stud nebo dodržuje základní hygienu.Tak to bohužel je,i když doktoři o tom nemluví,setřičky se prokecnou,samozřejmě nejmenují,ale ty příhody s hygienou pacientů jsou časté.

doplněno 02.02.18 12:40:

pardon..."pb"

pb®

A to jste s tímhle přístupem byla schopná otěhotnět a porodit děti? Já třeba při obou těhotenstvích nosila stahovací punčochy z preventivních důvodů, nechtěla jsem si pořídit křečové žíly, když to není nutné. Hezké samodržící s krajkou. A ty se pak nandavají pěkně blbě. Takže jsem lékařům (a že jich při kontrolách v porodnici bylo, každý týden někdo jiný) hlásila, že mám kvůli křečákům stahovací punčochy a jestli jim to nevadí, že bych si je nerada sundavala. Každý řekl, že je to v pořádku. Upozorněni byli a já jsem nemusela přemýšlet, jestli to je nebo není vhodné. Lékaři opravdu už viděli kde co, takže můžou být rádi, když jim přijde inteligentní, slušný a umytý pacient. Což taky nebývá zvykem a jak sestřička na ortopedii větrala v čekárně po jednom pánovi jsem už zažila. Holt každý má hygienický standard jinde a co někomu přijde jako hygiena přehnaná může být ve skutečnosti hygiena nedostatečná. Já když jdu k doktorovi, kde se budu svlékat, jdu vždy čestvě vysprchovaná, v čistém oblečení a i nohy si namažu antiperstpirantem, abych mu nesmrděla.

A když mi doktor řekne odložte si, ptám se, co si mám sudnat a co si můžu nechat, abych se zbytečně nesvlékala víc, než je třeba. U gynekologa je to jasné, tam jdou kalhotky dolů, ale někde stačí sundat svrchní vrstvu a podprda s košilkou mohou zůstat. Dokonce mi jedna sestřička na EKG říkala, jak nesnáší, když se jí tam nevzhledné tlusté ženské s obřími prsy svlékají do naha, že to vůbec není potřeba, ale ony podprdu zahodí dřív, než jim stačí něco říct. A mojí sestře se pacienti v lékárně zas svlékají. Ženská klidně vytáhne bradavku, když chce koupit kojící klobouček, chlap rozepíná poklopec a ona jen kříčí, ne nesvlékejte se mi tu, já nejsem doktor, popište mi problém a já vám poradím.

hodnocení

Děkuji,to máte pravdu,za den mu tam chodí různé ženy...musím se jen odhodlat tam jít

m123*
hodnocení

2x

Taky mám problém s uvolněním. Vždy tam jen křečovitě ležím, ale dr. už mě za těch víc jak 20 let zná, takže ví, že na mne musí pomalu. Před pár lety mi nabídla jestli nechci zkusít jednorázová uměla zrcátka, že jsou menší a musím říct, že je to fakt lepší. Raději si připlatím než, abych tam trpěla.

No a taky bych vám doporučila otevřenost. Vše říct narovinu. Já mám pro změnu velký problém u vyšetření u kterých nevím co mne čeká. Takže dopředu hlásím, že když mne něco bolí nebo je mi nepříjemné, tak omdlívám. Raději je upozorním předem i když na mne kolikrát koukají jak "z jara" než, abych tam sebou sekla. To by pak asi koukali ještě víc :-D .

Hlavu vzhůru. To půjde.

liska*
hodnocení

1x

Vezměte si s sebou minisukničku a bílé ponožky. V kabince si to oblečte. / pod tím nic, samozřejmě/ . Budete se cítit líp, než když byste tam nacupitala bosky a s holým zadkem a takhle něco lékaři vysvětlovala.

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Po neděli tam zavolám,snad mě vezmou:/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]