Nejste přihlášen/a.
Nevíte někdo, co je MAJJA? Měla by to být přísada do jídla. Pokud ano, čím se dá nahradit?
Zkoušela jsem hledat, co by to mělo být. Jsem celkem slušná kuchařka, ale s tímto slovem jsem se nesetkala a tak mě to trochu vyhecovalo. Dozvěděla jsem se pouze to, že majja je arabsky voda. Nemůže to mít nějakou souvislost?
Ale jistě... internet byl první, koho jsem se zeptal. :D
Já vím, že sklenička s touto ingrediencí existovala, ale já ji nemohu pamatovat. Byla to složka, která se používala například v čínské kuchyni (té vařené v našich českých). Sklenka byla kónická, s červenobílou nálepkou a perforovanou zátkou k sypání (ale s většími otvůrky). Nyní jsem na termín 2 LŽÍCE MAJJI narazil v receptu na ŠVEJ-ČU-ŽU asi pětadvacet let starém... a to zase vyhecovalo mně.
myslím, či spíše tuším, zda-li se nejedná o sůl obohacenou glutamátem, kdysi jsem měl něco podobného od profesionálního kuchaře (ale na lahvičce byly čínské znaky, ale jednalo se o mořskou sůl obohacenou glutamátem) což?
Jojojooo, tak nějak by to mohlo i být. Mně jen zaráží to množství - 2 lžíce. Ano, na té nádobce byly i čínské znaky... Díky. Už vím, že nenahrazovat, je to pěknej sajrajt...
Hmm... tak tedy nevím někde jsem viděl kuře - kari - přidat kostky majji - přivést k varu. Potom snížit plamen... atd.
Sůl v kostce i s glutamátem se mi nějak nezdá.
Majja :- Majja is bone marrow. A special type tissue called myeloid tissue forms bone marrow.
To znamená že to je morek
Proto rozpustit kostečky morku.
Pět prvků v různých proporcích vytváří sedm druhů tkání ( dhátu). Těmito tkáněmi jsou rasa (plasma), rakta (krev), mámsa (maso), medas (tuk), asthi (kost), majjá (kostní morek) a šákra (sperma). Aktivita dhátu se projevuje jako ojas (vitalita) nebo bala (síla). Ojas je zprostředkována pomocí oila, kapaliny, která prochází celým tělem. Funkce aktivních orgánů, jako jsou srdce, mozek, slezina a játra, souvisí s tokem a výměnou této kapaliny v tkáních. Srdce je hlavním orgánem, který zajišťuje tok tří kapalin v těle: rasa, rakta a ojas.
Škola Bhela Samphitá, která vznikla přibližně ve stejném období jako Charaka a Sušruta Samhitá, avšak její práce se zachovaly pouze ve zlomcích, považovala mozek za centrum myšlení. Rozlišovala mezi manas (myslí), jejímž sídlem byl mozek, a citta (vědomím), jejímž sídlem bylo srdce. [X2]
Díky tradici systému Áyurveda se mnoho postupů přípravy bylinných léčiv zachovalo dodnes. Áyurvedské bylinné směsi podobně jako čínské jsou kombinací mnoha různých bylin, které navzájem synergicky působí. Jednotlivé byliny se používají jen zřídka.
Adame, guláš je klasika a najdeš ho na internetu. Já ho samozřejmě vařím jenom občas, protože vnoučata moc hovězí nemusí a už vůbec ne kližku (nebo přední z krku), které jsou pro guláš ideální. Ze zadního masa moc dobrý guláš neuděláš. A hodně cibule na gulášový základ, cibuli pěkně osmahout, přidat maso na kostky, včetně koření, rychle opéct a potom už pomalu a postupně nechat vždy vydusit, opět trochu podlít a znova vydusit, aby guláš dostal tu krásnou barvu. Na guláš se nesmí pospíchat a dělat pěkně pomaloučku. Na guláš i gulášovou polévku doporučuji gulášovou papriku, která je lepší než sladká paprika. Kdo nevaří i pro děti, může přidat trochu pálivé nebo feferonu. Když je maso skoro měkké, zaprášit hladkou moukou, opět osmahnout a zalít studenou vodu a hezky pomalu provařit. Je možné zahustit i suchým strouhaným chlebem. Četla jsem i solamylem, ale to jsem nezkoušela. No a ke guláši buď chléb a nebo domácí houskový knedlík. A když nemáš čas a nechce se Ti s tím piplat, tak si kup gulášový základ v pytlíku od Vitany, zasytíš se, ale moc si nepochutnáš.
Snad jsem nic důležitého nezapomněla.
Není zač! Klidně, když budeš s něčím potřebovat poradit, dej vědět na vnitřní poštu a napíšu co bude potřeba. Vařím s láskou, vůbec co se týče masa. Ale spíš chtějí od babičky klasiku!
Jó a od Majji se potom dostaneme až ke guláši. Ale předpokládám, že Adam to myslí opravdu, protože to není jeho první dotaz na vaření a tomu já fandím. Chlapi jsou setsakra dobří kuchaři, když se do toho pustí!
A strejc nám jistě promine ten úlet mimo původní dotaz, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.