Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Původní recept na krkonošské kyselo

Od: lenulakr® odpovědí: 5 změna:

Často čtu různé recepty na přípravu krkonošského kysela. Občas kyselo vařím , ale vařím ho tak, jak ho vařila mamka a ta ho vařívala jako babička na začátku minulého století. Kvásek si koupím hotový a protože kysela vařím alespoň 3 litry, kupuji 40 dkg kvásku, ten když je dost kyselý, tak kyselo vařím ten den, pokud se mi zdá málo kyselý, přidám vodu,trochu soli a kmín / celý/ a nechám do druhého dne stát na lince. Do toho nic nepřidávám,vařím a musím dost míchat, lehce se připaluje. Zvlášť uvařím namočené SUŠENÉ houby, na pánvi usmažím drobně nakrájenou cibulku, přendám ji do uvařeného kysela a potom na té samé pánvi / šetřím nádobí/ usmažím alespoň 6 vajec, smažím je , aby byly usmažené dost. Uvařím brambory na loupačku / nyní je již loupu / a všechno smíchám. Houby a vejce samozřejmě osolím. Podle chuti dosolím. Nedávám žádné mléko, smetanu, podravku apod. Na horách se jedlo prý po celý den, dodávalo všechny látky a hlavně bylo výborné.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

(Marie Janků-Sandtnerová: "Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů", česká grafická Unie a.s., Praha, 1941)

Krkonošské kyselo - je polévka z chlebového kvásku, rozšířená zejména v Podkrkonoší. Základem je chlebový kvásek, nejlépe z tmavé žitné mouky. Při přípravě polévky se kvásek rozmíchá ve vlažné vodě tak, aby nezůstaly žmolky. Polévka se připravuje nejlépe z houbového vývaru (houby v polévce ponecháme), do kterého se rozmíchaný kvásek vlije, dochutí se osmaženou cibulkou, případně kmínem. Do bohatšího kysela se před podáváním vkládají na másle míchaná vajíčka, případně se polévka doladí smetanou. Povrch polévky vylepšíme lžící škvařeného másla. Výsledná hustota polévky by měla být zhruba jako u kulajdy. Kyselo lze připravit i s přídavkem mléka, smetana do ní zásadně nepatří. Krkonošské kyselo je možno zařadit do starodávné skupiny kvašených nápojů a pokrmů, které vyráběl člověk již v pravěku a které v současné době ze západní Evropy vymizely, ale udržely se na Balkáně a východní Evropě. Od ruského kvasu se kyselo liší především tím, že nejprve kvasí a pak se vaří, kdežto pravý ruský kvas se nejprve svaří a pak kvasí. V Polsku je tato polévka považována za specialitu polské regionální kuchyně a nazývá se żur [žur], jméno však pochází z německého slova sur, dnes sauer = kyselý. Základem krkonošského kysela je kvas, těsto ze žitné mouky, které v dřívějších dobách zůstávalo od pečení chleba. Pro přípravu kysela byl vyhrazen hrnec "kyselák"či "kvasák", v němž v teple dozrával kvásek. Hospodyně z něj odebírala polovinu na přípravu polévky a doplňovala převařenou vodu a tmavou žitnou mouku. Kvas neboli "příčina"nebo "záděl"schovávaly hospodyňky v uvedeném hliněném hrnci blízko u kamen. Příjemná navinulá chuť polévky pochází od chlebového kvasu, kterého základem jsou střevní flóře velmi prospěšné bakterie mléčného kysání, nikoliv alkoholového kvašení. Čím je kvas starší tím je kyselejší. V dnešní době bývá často problém koupit kvásek, ale na druhé straně je teď dostupná žitná mouka, takže některé recepty se s tím vypořádávají jeho vlastní přípravou. V některých oblastech se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť, nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.

Více zde: dadalovakucharka.cz/...

jarda6

Tady vidím nějakou nesrovnalost a to pomněrně zásadní. Vlastně jsem si ten recept právě kvůli smetaně vyhledával. A zde se píše: "...případně se polévka doladí SMETANOU. Povrch polévky vylepšíme lžící škvařeného másla. Výsledná hustota polévky by měla být zhruba jako u kulajdy. Kyselo lze připravit i s přídavkem mléka, SMETANA do ní zásadně nepatří."

Tak jak tedy? :)

hodnocení

Já jsem napsala recept, jak kyselo vařila babička a ta do něj stoprocentně žádnou smetanu nedávala. V Lázních Bělohrad jsem jedla kyselo řídké jako polévku, bylo taky dobré, ale byla to polévka. Myslím, že v různých oblastech Krkonoš se recept liší, kyselo, co vařím já, je poměrně pracné, ale stojí to za to.

jental
hodnocení

0x

Takhle ho dělala moje maminka. která z krkonoš pocházela, stejně ho dělá i manželka. Já myslím že takhle se má kyselo vařit.

hodnocení

0x

Jen doplním, že ta oloupaná brambora(y) se rozmačkala(y) na talíři, stejné to bylo i s míchanými vajíčky a potom přišlo kyselo. Ale to už jsou detaily, které byly jiné dům od domu v Krkonoších. Je to jedno z nejlepších jídel a samozřejmě zdravé!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]