Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte, chci jíst zdravěji, a potřebuji přes všední dny mít vždy něco k večeři, co si můžu rychle připravit, nejlépe navařit na 3 dny dopředu pro jednoho, tak aby to šlo zamrazit či skladovat, bylo to chutné, výživově vyvážené a levné (1 porce cca. 50-70 Kč) a abych tomu věnoval denně 20 minut (takže třeba hodinu na přípavu na 3 dni). Nejde mi o to, aby to bylo nějaké ultra dietní či z nějakých hvězdných potravin (typu 20 příměsí typu avokádo, sezamový olej a tak.). Taky mi jde o to, že to vařím pro sebe, tak abych potraviny dokázal zužitkovat - případně návod (nakrájejte máslo, dejte do sáčků a zamražte) atd...
Například teď dělám:
- čočka na kyselo, vařím 500g hodinu s cibulí, vajíčky a tak, pak dám do ledničky, vydrží 3-4 dni. Cena porce cca. 30-35 Kč (vajíčka, sádlo, mouka, cibule, ocet)
- hovězí burger s brambory a rýží, nakoupím 1kg masa, připravím 8 menších burgerů v horkovzdušné troubě, 2 dám do ledničky, zbytek proložím papírem na pečení a zamrazím, poté připravím 2 porce rýže (dám na 1 den do ledničky) a 2 porce brambor (dám na 1 den do ledničky) a mám večeře na 4 dni.
Takovýhle jídel potřebuji více, aby ta strava byla pestřejší.
Děkuji všem moc za rady a recepty. Nejde mi o nějaké rychlé zhubnutí, stačí mi jít 1kg měsíčně dolů, takže de fakto jen trošku upravit stravu a těmi večeřemi bych chtěl začít, nějaký oběd si koupím v práci, to zas takový problém něco rozumného sehnat není, a snídaně mám pořešené taky.
Vždycky u mé diety to zatím zkolabovalo na tom, že je to časově a organizačně náročné, hlavně vařit pro jednoho, ale začínám vidět, že i to lze, když se chce. Jak píšu, nechci nějaké extrémní diety, jen jíst trošku zdravěji.
NAakup chlazené kuřecí paličky a na každé dvě p. 1 cibuli, půl zelené papriky a kousek čerstvého zázvoru. Zeleninu nakrájej na kostičky, dej vrstvu na dno kastrolu, na to nasolené a opaprikované (příp. opepřené) paličky, další vrstva zeleniny..atd..., do vyčerpání masa. Dej do chladničky na den a noc, podle teploty. Potom uduš s kouskem másla navrchu. Příloha cokoli: od chleba přes brambory, rýži, těstoviny, nic... Uvařené skladuj v lednici a ohřej vždy 1 až 2 paličky s přílohou.
Retigová
Příjde mi hrozný, že utratíte 8 tisíc za jídlo. Já utratím max. 4 tisíce.
Taky vařím jen pro sebe. Těstoviny na x způsobů. Taky brambory, noky, sem tam knedlík. Rýži moc nemusím. Stačí 1x za měsíc.
Např. osmažím cibuli na kostičky, na to na kostičky anglickou. Zaliji smetanou a přidám nivu. K tomu mi nejvíc chutnají noky. Porce do 40,- kč.
Další, opět cibulka, na to na kousky kuřecí prsa, paprika na kostičky. Zakapu sójovkou a smíchám s těstovinama nebo k tomu brambory.
Mám moc ráda kuře na paprice, vepřový na houbách, špenát, kuřecí po srbsku / s lečem /. Nebo upeču maso. Jeden den s bramborama, druhej s chlebem.
Zbytek brambor třeba jako selská omeleta. Nebo zbytek těstovin s vajíčkem.
Nebo koupím uzený žebra, uvařím, oberu maso a dám do mrazáku po porcích.
Kuře koupím celý, naporcuju... stehna upeču, prsa na nějakou rychlovku nebo na smetaně či paprice a ze hřbetu a křídel polívku. Kuře se dá koupit i za 40,- kč kilo.
Guláš taky můžete uvařit na několik dnů a dá se jíst s mnoha přílohama a na mrazáku taky vydrží.
Určitě vám tady poradí mnohem víc jídel na který já si teď nevzpomenu.
A ještě mě napadlo. Těstoviny uvařím vzdycky celý balení. Naporcuju, dám do mrazáku a pak když potřebuju mít rychlou porci, tak proliju horkou vodou a dají se hned jíst.
Uvařit krůtí maso a zeleninu - k tomu nějakou přílohu (rýže, bulgur - vydrží v lednici na tři dny i s masem, kuskus je instantní a je hotový hned). Do krabiček do lednice, pak jen ohřát nebo to jde jíst i studené. Nebo rizoto, upéct kuře a naporcovat, udělat nějakou pomazánku...
Klidně v pánvi nebo v páře, ale původně jsem to myslela zavřít do papyňáku. Nebude se o to vůbec starat a pak budete mít hrnec masa, zeleniny a vývaru.
Papriku bych k tomu nedávala. Asi hlavně mrkev, cibule, celer - budete mít i polévku. Nebo můžete vedle uvařit brokolici, mraženou zeleninovou směs... Vždycky k jídlu pak můžete přidat čerstvou zeleninu - rajče, papriku, okurku...
Dobrý den,já třeba dělám rýži s mraženou zeleninou a kuřecím prsem. Prso okořením a se zeleninou podusím,povařím rýži,pak to akorát smíchám a jídlo je hotové. Kuskus je také dobrý. Nebo jáhly se švestkami a lžičkou medu. Nebo kupte fazole v konzervě(bez omáčky,jen čisté fazole),stačí je ohřát,okořenit a máte dobré a zdravé jídlo.
Jestli si vaříte jenom sám pro sebe a levné jídlo je pro vás 50-70 Kč za porci, tak bych asi zvážila možnost krabičkové diety u nějaké firmy, která tuto službu nabízí. Tzn. že vám firma připraví dietní jídlo na celý den, to vám ráno doveze a nemusíte nic kupovat, vařit ani umývat. Ve velkých městech je určitě několik takových firem, které tohle nabízí, a mnohdy rozváží i po okolních vesnicích. Pro jednoho člověka je to naprosto ideální věc a ani to není tak drahé, aby si to pracující člověk nemohl dovolit.
Taky jsem o tom uvažoval, nicméně se mi úplně nechce přizpůsobovat nějakému kurýrovi, nosit jídlo do práce (když tam levně vaří a většinou se dá vybrat i něco přiměřeně zdravého) a hlavně to denní menu pro chlapa co má 190cm a kalorický výdej 11.000 kJ denně, tak stojí docela dost, cca. 8.000 Kč měsíčně + v tom nejsou víkendy, které stejně budu muset řešit...
I se stravenkami měsíčně jenom pro sebe nechám cca. 8.000 Kč za jídlo, což mi přijde dost, rád bych tuhle částku o něco snížil...
jj, dělám lehkou kancelářskou práci... Reálně potřebuji abych hubnul jet tak na 8.000 kJ denně, jenomže ty krabičkovky jsou podle kJ, a za těch 8.000 kJ chtěj docela dost... A já samozřejmě nechci hubnout na tisícovce kalorií, to je neudržitelné...
Já ráda zbylé porce strkám do mražáku, pak když příjdu z práce stačí šupnout do hrce a rozehřát. Lze navařit a pomrazit po jednotlivých porcích.
Dýňová polévka z hokajdo - lze zamrazit i na déle
Poslední dobou ujíždím na mrkvové polévce s pomerančem :D - zní to vtipně, ale opravdu je dobrá
Zeleninová polévka s houbami či v jiných variacích - akorát pozor na brambory, ty po zmražení nejsou pak moc dobré.
Zeleninový základ pro rizoto, pak po rozmražení stačí jen uvařit rýži.
Stejně tak si nachystat masovo-zeleninové směsi, pak jen dovařit přílohu (kuskus, rýži, brambory).
Nparostá rychlovka je spařený špenás se rýrovou omáčkou a špagetami.
Mám staré socialistické normy, tam jsou klasická hospodská jídla, nápadů je tam mnoho, stačí pak recepty odlehčit. Zrovna všera jsem vařila dalmatské čufty, ta omáčka je luxusní. Také lze pochystat do mražáku a pak jen přelít kuřecí plátek s rýží nebo hovězí mleté s těstovinou.
Těch možností je spousta, skuste prolistovat,zaexperimentovat.
Prodávají se "tříminutové" těstoviny - tedy některý druh se vaří o málo déle, ale pořád je to cobydup.
K těm už zmiňovaným fazolím v konzervě - bílé, ve slaném nálevu, slít, přesypat do misky, přisolit, opepřit a zasypat na drobno nakrájeným tvrdým sýrem (cca 1/2 balíčku). Prohřát v mikrovlnce - večeře do 6 minut. Podobně i třeba cizrna a pod.
Taky jsem často mrazila zeleninové základy - třeba cibule+papriky+rajčata = lečo, do těstovin, do přírodního masa, nebo jen cibuli se zelenou/žlutou paprikou, ta je lepší s rýží, dušené houby k čemukoliv a tak podobně.
Maso se dá zamrazit v podstatě v každé úpravě - a pak stačí jen ta příloha. Mimochodem - v Bille mají vařené brambůrky v zavakuovaném sáčku. Jistě, jsou dražší, ale na dvě večeře vystačí.
Ten špenát jsem našel tady - toprecepty.cz/... ... Docela mě to zaujalo, nějaké těstoviny bych chtěl určitě také zařadit, jen si nejsem jistý, jestli ty těstoviny a tu omáčku můžu na 3 dni nechat v ledničce...
To asi ne, minimálně to nebude dobré. Ale je to fakt otázka pár minut si to udělat čerstvé. Špenát spařit, rychle prohodit na pánvičce na plném plameni, přidat sýr, trochu mléka nebo vody ze špenátu, trochu podusit a je to. Než uvaříte vodu na špagety, tak je hotovo. Čerstvý špenát můžete uchovavat v mrazničce, nemusíte mít přímo četstvý.
Doporučila bych vám, než jídlo nechávat v ledničce několik dní, tak si to nachystat do mražáku po porcích a máte to hned po ruce bez změny chuti i konzistentce. Ony ani ty tři dny staré brambory nejsou žádný gurmánský zážitek :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.