Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pročítám si recepty a narazila jsem na mělněné maso. Nevíte co je to mělněné maso nebo jak se liší od mletého? Je to jemněji namleté?
Děkuji
Tohle maso si můžete udělat doma. Nedoporučuji kupovat, protože tam namělní všechno možné. Prostě maso, které chcete mělnit, třeba kuřecí, nebo veřové, nebo obojí dohromady, nakrájíte na kostky a dáte do mixeru s noži a pustíte. Za chvilku máte maso namělněné. Nemá konzistenci masa mletého. Je to spíše taková pasta. Já třeba používám na masové kuličky, které pak vařím v polévce. K masu hned na začátku přidám koření podle mé chuti a vajíčko. Je to moc dobré a kuličky jsou takové jemné. Vyzkoušejte a za chvíli to budete mít vymakané a budete si sama vymýšlet jak jinak upotřebit.
A také můžete podle potřeby přidat trochu mléka. To v tom případě, že by bylo maso spíše suché. Já teda přidávám pokaždé, protože pak třeba přidám i trochu strouhanky, nebo maizeny. Můžete zavářet jako nočky do mírně slané vody. Vykrajujete lžící a hážete do vody. Vařit na mírném ohni, za chvilku jsou hotové. Můžete rovnou k masu přidat i sekaný špenát, okořenit, trochu můškátového květu a vajíčko. Uvařit nočky a s bramborovou kaší, přelitou trochou rozpuštěného másla, je to výborné. Ale já je jím jen tak, se salátem, nebo dušenou zeleninou. Také můžete kuličky vařit na páře, uchovají si více chuti. Já je dělám hodně často a stále vymýšlím různé obměny...
V legislativě je "mleté maso"definováno jako vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli. Když však je do výrobku přidáno více soli nebo kyselina askorbová jako stabilizátor barvy nebo jiná přísada, nelze už výrobek označit termínem "mleté maso". V tom případě už je výrobek zařazen do skupiny "masný polotovar", a jako obchodní název se použije např. "Mělněné maso"nebo jiný vhodný termín.
Využití výrobku je v zásadě stejné jako v případě mletého masa.
bezpecnostpotravin.cz/...
Mělněné maso je způsob jak prodat vodu za cenu masa.
Claymane, vy si doma z balíčku koupeného mělněného masa děláte uzeniny? Jestli potřebuji do mletého potřebuji dát vodu, tak doma mám levnější a nepotřebuji ji kupovat ze cenu masa.
U nás např. v Kaufu nic jiného než mělněné nemají. Normální mleté musíme kupovat u řezníka.
Při výrobě uzenin se mělněné maso používá a voda co se tam dává ve formě ledu (aby se směs chladila) je důležitá a být tam má. Jinak by to bylo suchý. Něco jiného je, když se tam čuňata přidávají i škroby, protože té vody tam potřebují dát mnohem více.
Dosud jsem mělněné maso v obchodě nepotkal.
U nás vídávám mělněné maso i v Albertu docela běžně. Také ho mají masny Rabit. Ti tak prodávají krůtí maso na takovém tácku a je to nějak pojmenované. Jednou jsem to koupila a nebylo to dobré. Bylo to ochucené a takové dost divné. Asi hodně vody, toho škrobu a jiných přísad. Teď ale nevzpomenu pod jakým názvem to prodávají.
Ajo, mám obavy, že se Vám to jenom zdá, protože jak je to rozmělněné, tak tam prostě ani nevidíte strukturu. Je to taková růžová hmota a tak máte dojem, že to není tučné. Přesně takto jsem se nechala nachytat v Rabitu s tím krůtím masem. Ale tam to bylo ještě ke všemu nějak dochucené a vlastně to mělo takovou chuť nechuť. A byl tam rozhodně glutasol. Maso nebylo moc poznat. Prostě taková pasta. Zkuste si alespoň jednou koupit maso a umlít si ho doma, tak jedině poznáte ten obrovský rozdíl. A nemusíte dělat zrovna to mělněné, jednoduše mletou si udělejte. Garantuji Vám, že pak už si rozmyslíte kupovat to jejich.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.